Tiskové zprávy
st 23.6.2021 | Jan Vavřina

Jakub Sklenář nadále v organizaci, vypomáhat bude Kolínu

Třiatřicetiletý útočník Jakub Sklenář strávil pod Bílou věží uplynulý ročník, po kterém mu vypršela hráčská smlouva, a měl se s východočeskou metropolí rozloučit. V hradeckém dresu se ale i přesto může objevit, Mountfield HK s ním totiž podepsal dvoucestný jednoroční kontrakt. Zkušené křídlo by mělo působit primárně v Kolíně, v případě potřeby ho může využít i Tomáš Martinec se svými kolegy.

Hráč s více než 700 odehranými zápasy v nejvyšší soutěži má kromě extraligových také reprezentační i prvoligové zkušenosti. V uplynulé sezóně nevynechal jediný hradecký zápas, o rok dříve naskakoval v Chance lize za chomutovské Piráty. Nyní se do stejné soutěže vrací, tentokrát do týmu SC Kolín.

Generální manažer Mountfieldu HK Aleš Kmoníček k podpisu smlouvy s Jakubem Sklenářem:
„Jsme rádi, že jsme se s Kubou domluvili na spolupráci, jelikož pro Kolín je to výrazná posila a pro naše extraligové mužstvo velmi dobrá možnost Kubu využít v případě potřeby. Vzhledem k jeho zkušenostem počítáme s tím, že bude mentorem pro mladé hráče a pomůže nám zvládnout i náš primární cíl pro tuto sezónu, kterým je udržení prvoligové příslušnosti Kozlů i pro další soutěžní ročníky.“

Sportovní manažer SC Kolín Jan Stehlík k podpisu smlouvy s Jakubem Sklenářem:
„Hráče jako Jakuba jsme dlouhodobě hledali a jsme velice rádi, že zakotví právě u nás v Kolíně. Jeho zkušenosti budou obrovským přínosem nejen na ledě, ale také v kabině.“

Profil Jakuba Sklenáře

Jakub Sklenář pochází ze Znojma, kde se 20. března 1988 narodil a také udělal své první hokejové krůčky. V sezóně 2003/04 se přesunul do Prahy, vyhlédla si ho totiž Slavia. Se sešívaným dorostem si ihned také došel pro dva tituly v řadě (2004, 2005). Zároveň také nakoukl do reprezentačních výběrů, do kterých nepříliš vysoký útočník patřil už od kategorie U16. S týmem do osmnácti let si v roce 2006 odvezl ze švédského MS bronzové medaile, o dva roky později si zahrál i na domácím MS juniorů v Pardubicích, kde zazářil čtyřmi brankami.

Než se dokázal naplno prosadit do extraligového kádru Pražanů, tak naskakoval za prvoligový Havlíčkův Brod. Ve své sbírce úspěchů má extraligový titul ze sezóny 2007/08, stříbro z 2008/09 a dva bronzy z ročníků 2009/10 a 2012/13, to vše se svým parťákem z mládeže Vladimírem Růžičkou mladším a také pod taktovkou kouče Vladimíra Růžičky staršího. V roce 2009 byl dokonce oceněn jako nejslušnější hráč ligy. Se sešívanými zažil mnoho úspěchů, ale také jeden velký pád do první ligy v roce 2015.

Definitivní šanci na účast v nejvyšší soutěži ztratili Pražané v posledním kole baráže s chomutovskými Piráty, kteří se tehdy vraceli mezi elitu, a Jakub Sklenář rozšířil jejich řady. S Chomutovem si 177 centimetrů vysoké křídlo zahrálo semifinále play off, ale také opět baráž, ve které v ročníku 2018/19 neuspěl. Po roce v první lize se opět ozval Vladimír Růžička, který si svého bývalého svěřence vyhlédl do kádru Mountfieldu HK.

V týmu Východočechů patřil mezi pětici hráčů, kteří nevynechali v základní části jediné utkání. "Sklenda" navíc nechyběl žádný zápas ani ve vyřazovacích bojích. I díky této porci překonal útočník s defenzivními povinnostmi metu 700 utkání v nejvyšší soutěži. Další zápasy možná přijdou v ročníku 2021/22, primárně se ale bude soustředit na poctivou práci v partnerském Kolíně.

Statistiky Jakuba Sklenáře