Akademie ČH
so 5.8.2023 | Tomáš Prodělal, Martin Voltr | Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Je čest reprezentovat, vzkazuje Jiří Klíma z Hlinkova memoriálu

Ačkoliv je teprve začátek srpna, hradecká akademie si může odškrtnout pomyslnou metu mládežníka zpod Bílé věže na velké světové akci. Tou nadějí je útočník Jiří Klíma, který se přes letní přípravné zápasy dostal až do konečné nominace na Hlinka Gretzky Cup, kde pomohl českému týmu k postupu do finále. Ostatně v semifinále se prezentoval nakonec vítěznou brankou. Jak si měření se světovou špičkou ve své kategorii užívá?

Jiří Klíma v loňské sezoně podával kvalitní výkony v hradecké juniorce, ačkoliv ještě mohl nastupovat i za dorost. Ale svou kategorii zkrátka přerostl. Vrchol pro něj přišel ale až uprostřed letních prázdnin, je totiž součástí výběru národního týmu na Hlinka Gretzky Cupu v Břeclavi. „Vážím si toho asi jako každý, je to velký turnaj. Jsem jeden z mála kluků, kteří se na tento turnaj dostali. Je čest reprezentovat Českou republiku,“ cení si příležitosti sedmnáctiletý forvard.

Dres se lvem na prsou mu však novým není. Už ve skončeném ročníku hájil barvy kategorie U17 na World Hockey Challenge v Kanadě. Dají se tyto dvě akce porovnat? „Na Hlinkovi se nám daří víc, dáváme góly, je to lepší. Jinak bych řekl, že konkurence je stejná, jsou tady dobré týmy. Uvidíme, jak to půjde dál,“ nachází podobnosti šikovný levák, který během loňské sezony na turnaji v zemi javorového listu nasbíral čtyři asistence v šesti duelech.

Jeden rozdíl by se ale přeci jen našel – diváci. Do Fosfa arény v Břeclavi si na všechny čtyři dosavadní duely českého týmu našlo cestu více než 2000 fanoušků, v semifinále dorazily takřka čtyři tisícovky příznivců. Dá se očekávat, že finále bude vyprodané. „V Kanadě chodilo taky dost lidí, ale nefandili nám, takže tady se hraje o dost lépe. Děkujeme, že chodí,“ váží si hradecký odchovanec. Nezpůsobuje mu hluk v hale nervozitu? „Spíš mě to nakopne. Je to povzbuzující a hrajeme pro ně. Snažíme se udělat co nejlepší výsledek, aby to lidi bavilo a nás taky,“ odhaluje talentované levé křídlo.

„Jsem hrdý, že jsme to takto odpracovali.“

Jiří Klíma (o postupu do semifinále)

Svěřencům Davida Čermáka se zatím daří nadmíru dobře. Spojeným státům uštědřili debakl 7:2, Němci jim dovolili jen o gól méně. A tak už jim postup do semifinále z prvního místa nesebrala ani porážka s Tre Kronor. Následně si totiž česká osmnáctka znovu zastřílela, Finsku nadělila osmičku, k výhře 8:2 gólem pomohl i hradecký mladík. „Jsem hrdý, že jsme to takto odpracovali, že jsme vyhráli proti dobrým týmům. Až na Švédy. Tam bylo důležité uhrát nějaký výsledek. O Kanadě už z přípravy víme, jak hraje, takže se na soupeře musíme líp připravit. Bude to těžký zápas. Bude důležité, abychom hráli celých šedesát minut, a snad vyhrajeme,“ věří před finále hradecký útočník.

Během zápasů v základní skupině zatím zápis do statistik kanadského bodování nestihl, na skórovací listině se jeho jméno objevilo až v semifinále. Jak se na břeclavském ledě cítí on sám? „Myslím, že bych mohl být produktivnější, ale jsem spokojený,“ říká spoluhráč Samuela Drančáka a Matyáše Humeníka ze čtvrté lajny v semifinále. „Nehraju přesilovky, takže jsem spíš takový hráč, který dohrává souboje a hraje fyzický hokej,“ odhaluje svůj úděl ve výběru do osmnácti let. Jak se mu to daří proti urostlým bekům soupeře? „Není to jednoduché, ale nemyslím, že v bruslení o tolik ztrácíme. Nejsme vzrůstově nejmenší tým, takže se s nimi hrát určitě dá,“ říká 180 centimetrů vysoký útočník.

Hlinka Gretzky Cup je výjimečný tím, že se hraje už v srpnu, kdy kluby teprve začínají hrát přípravné zápasy, avšak kategorie U18 už má před sebou vrchol sezony. „Je těžší se připravit, protože jsme trénovali jen na suchu, ale naštěstí jsme měli i tři zápasy ve Švýcarsku, takže jsme se trošku připravili, i když to nebyla Amerika, ani Švédové, ale dá se z toho něco vzít a podle mě jsme byli připravení dobře,“ vrací se k průběhu léta.

Účast na reprezentačních akcích mládeže je velkou událostí také pro nejbližší hráčů. Platí to i u Klímových? „Mám tady rodinu, babičku i dědu, kteří mě podporují a jsem rád, že jsou tady. Po zápase si na ně čas udělám, ale ne moc dlouho, protože máme svůj program, ale udělám,“ naráží na nabitý program, během kterého Češi odehráli tři zápasy ve třech dnech.

Přípravou na memoriál procházel také jeho spoluhráč a kamarád Lukáš Král, který se však nakonec do závěrečné nominace nevešel a je jen náhradníkem. „Určitě mě to mrzí. Jsme bývalí spoluhráči. Přál jsem mu, ať se sem taky dostane,“ neskrývá zklamání. Mluvili spolu o tom? „Byl smutný, že se nedostal, ale vzal to sportovně a maká dál,“ říká na adresu svého parťáka.