Aktuální zprávy z klubu
čt 3.3.2022 | Daniel Krátký | Foto: Jan Kobzáň / SC Kolín

Jeden z cílů splněn! Kolín slaví záchranu a čeká ho předkolo

Když se před sezónou prohloubila spolupráce na trase Hradec Králové – Kolín, tak oba kluby avizovaly, že hlavním cílem této kooperace je záchrana Kozlů v Chance lize. Druhou nejvyšší soutěž totiž s jistotou opustí čtyři týmy, pátý bude čekat nevyzpytatelná baráž. Svěřenci dua Jan Šťastný-Petr Martínek se všem těmto problémům vyhnuli, po základní části obsadili 9. místo, a zahrají si tak dokonce předkolo play off!

Do ročníku 2021/22 vstupoval Kolín jako jeden z týmů, který se bude chtít vyhnout sestupu a ideálně také play down. Díky kvalitním výsledkům zejména v druhé polovině soutěže však nakonec již kolo před koncem základní části slavili Kolínští záchranu v Chance lize. A to poté, co si vyšlápli na Vsetín, který zdolali na jeho ledě teprve jako třetí tým v sezóně!

K záchraně výrazně pomohli i hráči smluvně vázaní v Mountfieldu HK. Nejlepším střelcem týmu byl v základní části Jan Veselý, který nasázel 26 gólů. Dobrou prací v defenzívě i v oslabeních týmu pomohl Jakub Sklenář, který velice často naskakoval do oslabení s Martinem Štohanzlem, jenž i přes menší počet odehraných zápasů, kvůli zranění, prožil bodově nejlepší sezónu v dosavadní kariéře. Navíc byl nejlepším z celého týmu ve statistice +/− s kladnými osmi body. Svou spolupráci z hradecké mládeže zase v Kolíně prohloubili Matěj Morong a Vojtěch Síla, bojovností přispěl Štěpán Matějček. Útok po svých příchodech rovněž pozvedli Patrik Miškář nebo Lukáš Pajer.

V obraně byli pro svůj tým prakticky nepostradatelní René Piegl a Zdeněk Čáp, větší prostor dostávali i Miroslav Kukla nebo Matěj Pinkas, Luka Zorko i Jakub Váchal. K záchraně však nakonec přispěli úplně všichni, včetně hráčů, kteří Středočechům pomohli formou střídavých startů – ať už zkušení borci v poli nebo jistoty v bráně. „Jsem nadšený z toho, jak kluci v Kolíně odmakali poslední zápasy, zejména ten u jednoho z lídrů Chance ligy ve Vsetíně. S malým předstihem se nám povedlo splnit jeden z našich hlavních cílů této sezóny – zachránit pro Kolín Chance ligu,“ popisuje generální manažer Mountfieldu HK Aleš Kmoníček.

Jednou z nejvýraznějších tváří spolupráce mezi Hradcem a Kolínem byl útočník Martin Štohanzl, který naskočil i do devíti zápasů extraligy | foto: Jan Kobzáň / SC Kolín

„Chtěl bych touto formou poděkovat zejména všem hráčům a členům realizačního týmu za perfektně odvedenou práci, mým kolegům jednatelům paní Ivě Horové a panu Luboši Fromovi. Je potřeba poděkovat rovněž majitelům klubu – Městu Kolín, společnosti Mountfield a.s. a SC Kolín. A samozřejmě všem partnerům klubu v čele s firmou Marimex. Ti všichni a skvělí fanoušci, kteří se postupně vrací do ochozů, nám pomohli k tomuto výsledku a ke skutečnosti, že i příští sezónu se bude v Kolíně chodit na prvoligový hokej,“ říká GM královéhradeckého klubu.

Kozlové po základní části obsadili 9. místo se ziskem 75 bodů, a tak si zahrají předkolo vyřazovacích bojů. Soupeřem jim bude nevyzpytatelný Prostějov, tedy tým, se kterým v dávné minulosti Kozlové bojovali v baráži o postup do první ligy. Tehdy se sice radoval z postupu soupeř, nyní však bude pamětník těchto soubojů David Šafránek spolu se svými kumpány mít ideální šanci svému soupeři všechno vrátit. V základní části si Kolín s Prostějovem zahrál tři zápasy, ve kterých nejprve jednou padl, ale poté dvakrát uspěl.

Předkolo startuje již v sobotu v Kolíně, v pondělí se poté se série hraná na dva vítězné zápasy přesune do Prostějova.

Kdo z hráčů s vazbou na Mountfield HK nastoupil v Kolíně?

Brankáři:
Tomáš Sajdl (10 zápasů), Henri Kiviaho (6 zápasů), Jakub Tichý (4 zápasy), Georgij Kuzněcov (15 zápasů).

Obránci:
Zděněk Čáp (37 zápasů, 6+14), René Piegl (46 zápasů, 2+10), Radim Šalda (19 zápasů, 1+4), Matěj Pinkas (15 zápasů, 1+2) Luka Zorko (25 zápasů, 0+3), Miroslav Kukla (32 zápasů, 0+2), Jakub Váchal (34 zápasů, 0+2), Petr Kalina (1 zápas, 0+1), Michael Gaspar (3 zápasů, 0+0), Bohumil Jank (1 zápas, 0+0), Jakub Naar (1 zápas, 0+0).

Útočníci:
Jan Veselý (43 zápasů, 26+20), Patrik Miškář (19 zápasů, 2+12), Martin Štohanzl (28 zápasů, 8+5), Jakub Sklenář (40 zápasů, 2+11), Matěj Morong (38 zápasů, 6+6), Štěpán Matějček (40 zápasů, 3+6), Vojtěch Síla (26 zápasů, 3+3), Matyáš Svoboda (23 zápasů, 1+5), Lukáš Pajer (12 zápasů, 3+2) Jakub Orsava (1 zápas, 2+1), Petr Koukal (1 zápas, 0+3), Petr Poppel (16 zápasů, 1+1), Radek Pilař (2 zápasy, 0+1), Dominik Sklenář (1 zápas, 0+0), Jaroslav Dvořák (13 zápasů, 0+0).

Radost hokejistů Kolína | foto: Jan Kobzáň / SC Kolín