Rozhovory
čt 26.5.2022 | Petr Koval, Adam Bagar | Foto: Andrea Cardin / HHOF-IIHF

Jordann Perret o mistrovství i CHL: Na Grenoble se moc těším

Krom hradeckého odchovance Filipa Hronka a fyzioterapeuta Radovana Sakaláše měl Mountfield na světovém šampionátu zastoupení také ve francouzské reprezentaci. Národní barvy galského kohouta totiž oblékal Jordann Perret. Rychlonohý útočník se dokázal gólově prosadit hned v prvním utkání a pomohl Francii k záchraně. Jak hodnotí celé mistrovství světa a co říká na los Ligy mistrů, kde se Hradec střetně s „jeho“ Grenoblem?

Prvenstvím v první části soutěže si svěřenci Tomáše Martince zajistili již čtvrtou účast v CHL. Východočeši byli zařazeni do skupiny G, kde vyzvou Eisbären Berlín, Frölundu a tým z města, jehož centrum je jen 6 km vzdálené od rodné obce Jordanna Perreta –⁠ Grenoble. „Jsem velmi šťastný, že máme Grenoble. Nemůžu se dočkat, až tam budeme hrát před mými přáteli a rodinou. Mám také kamarády v týmu Grenoblu. Bude to pro mě speciální zápas," těší se.

Spokojený může být hráč, jenž prošel oběma extraligovými kluby ve východních Čechách, i se svými výkony. Minulý ročník byl totiž pro hbitého šikulu bodově nejlepší v extralize a po zásluze obdržel nominaci na své páté mistrovství světa. Formu si přivezl i do Finska, kde se prosadil hned v úvodním zápase proti Slovensku. „Vždycky je pro vaše sebevědomí skvělé, když začnete první zápas gólem. Jen škoda, že nepomohl k vítězství.“ Francie totiž prohrála s našimi východními sousedy 2:4.

Perret uplatnil svoji rychlost a dostal se do samostatného úniku, do kterého ho poslal další zástupce z Tipsport extraligy – zlínský Valentin Claireaux. „Dal mi dobrou nahrávku do protiútoku a byl z toho gól. Byli jsme šťastní, že to tak vyšlo. Znám ho velmi dobře, poslední tři roky z extraligy,“ glosuje spolupráci s obvyklým soupeřem.

„Je skvělé, že kostra týmu zůstává stejná.“

#94 Jordann Perret (o hradeckém týmu na příští sezónu)

Francie nahradila ve skupině A sankciované Rusko, čímž Kanada dostala možnost přeskočit tradičního soupeře v počtu zlatých medailí (obě země jich mají na kontě 27). Jaké je to poměřit kvalitu proti hráčům ze zámoří? „Vždycky je to speciální, když hrajete proti hráčům z NHL. Snažili jsme se hrát co nejlépe, ale jsme si vědomi, že jsme mohli hrát ještě lépe. Byl to těžký zápas, po většinu času jsme bránili a snažili se Kanadě vyrovnat, ale byla nad naše síly,“ říká uznale po výsledku 1:7 a posledním utkání na turnaji.

Porážka ale tým, jenž vede coby kapitán extraligovým fanouškům další známý hráč, Sacha Treille, mrzet nemusí. Ve skupině dokázal porazit Kazachstán a Itálii, čímž potvrdil setrvání mezi světovou elitou. „Byl to náš hlavní cíl. Snažili jsme se zabojovat o čtvrtfinále, ale po porážce s Dánskem jsme už věděli, že skončíme po základní skupině. Myslím, že jsme tady nezklamali, ale ani nijak nezazářili,“ líčí úspěšnou záchrannou misi muž s číslem 94, které v reprezentaci vyměnil za 72.

Šestaosmdesáté mistrovství světa je tak pro celek ze západní Evropy minulostí. Na rodáka z městečka Saint-Martin-d´Hères ale žádné dlouhé volno nečeká. „Teď je čas na odpočinek, sezóna byla díky mistrovství dlouhá. V Hradci se mám hlásit 20. července. Na novou sezónu už se těším, začínáme ji Ligou mistrů. Znovu očekávám dlouhý ročník,“ popisuje „Jordi“. „V nové sezóně chceme umístění v top čtyřce, pak se budeme snažit dojít co nejdál to půjde. Je skvělé, že kostra týmu zůstává stejná, máme snad jen tři nebo čtyři nové hráče,“ uzavírá forvard, který odstartuje čtvrtý rok pod Bílou věží.