Akademie ČH
út 17.10.2023 | Tomáš Prodělal

Junioři a dorost zkusí potvrdit umístění, devítka vzestup formy

Týden se s týdnem sešel, což znamená jediné. Další nálož mládežnických zápasů, tentokrát hned šesti. Juniory, kteří v našlapané tabulce potřebují každý bod, čekají souboje s týmy zpod Krušnohoří. Dorost, jenž v minulém týdnu odehrál jen jeden zápas, si to tentokrát bohatě vynahradí hned třemi. Deváťáky čeká domácí duel se Spartou, které budou chtít vrátit porážku.

Udrží junioři postupovou čtyřku?

V minulém týdnu čekal na svěřence Martina Vágnera těžký dvojboj s týmy vysoko v tabulce. Nejprve ve čtvrtek hostili ambiciózní Liberec. Lvi poslal do vedení Petr Hrdlička, odchovanec Havlíčkova Brodu zaznamenal první branku v hradeckém dresu. Na něj navázal ještě Michal Beneš dvěma brankami, tou druhou navíc vystřelil bonusový bod v prodloužení. V sobotu Východočeši vyrazili do města automobilů, kde na ně čekal jejich neoblíbený tým. S Bruslaři dosud oba duely prohráli, tentokrát to však bylo jiné. Mountfield si obětavým výkonem podpořeným dobře chytajícím Filipem Tučkem vybojoval výhru 3:2.

Ve čtvrtek budeme mít možnost vidět nejstarší věkovou kategorii opět pod Bílou věží, pod níž přijedou našlapané Karlovy Vary. Energie zatím letos zůstává lehce za očekáváním, když ji v tabulce patří až šestá pozice, na druhou stranu na poslední postupové místo, které střeží Hradec, Západočechům chybí jen čtyři body. Utkání týmu z lázeňského města obvykle slibují pěknou podívanou, jelikož je druhým nejčastěji skórujícím celkem soutěže (3,25 gólů na zápas). K tomu jim možná pomáhá také to, že jsou v celé soutěži nejslušnější – průměrně sedí svěřenci Pavla Arnošta na trestné jen sedm minut v zápase. Produktivitu táhne Robert Šlechta, který za 15 startů zaznamenal úctyhodných 20 bodů!

V sobotu se Hradečtí vydají na dalekou cestu do Litvínova, proti kterému si budou chtít udržet stoprocentní úspěšnost. Chemici prožili hrůzostrašné září, během kterého zaznamenali jen čtyři body z devíti příležitostí. V desátém kalendářním měsíci už se však přeci jen začíná na Zimním stadionu Ivana Hlinky blýskat na lepší časy. Z posledních čtyřech střetnutí odnesla Verva body hned třikrát a začíná se přibližovat předposlední Plzni. Severočeši nemají problém se střílením branek (průměr mají čtvrtý nejvyšší), Achillova pata je však v těch inkasovaných, ve kterých jsou se 63 puky ve vlastní síti nejhorší. Radost jim ale může dělat Ondřej Postl. Ten je druhým nejlepším nahrávačem ligy.

Jak si dorost poradí s náročným víkendem?

Svěřencům Jiřího Janouška mladšího byl odložen středeční zápas s Třincem, a tak měli Lvi poněkud volnější program. Jediným zápasem na menu byl neoblíbený Přerov na hanáckém ledě. Obraz hry byl velmi podobný tomu zářijovému v Hradci. Mountfield tlačil, góly však dávali Zubři. Filip Klíma sice dokázal vyrovnat na 1:1, jenže na další góly Přerova už Východočeši reagovat nedokázali, a tak z Moravy odvezli porážku 3:5.

Ve čtvrtek čeká prostřední akademiky další dlouhá cesta, tentokrát do Ostravy, kde se pokusí vrátit zářijovou porážku 3:6 tamním Vítkovicím. Ridera neměla úplně nejlepší start do sezony, ale dokázala se zvednout a bodově svého soupeře dorovnat, k horší pozici v tabulce tým zpod vysokých pecí odsoudilo více odehraných duelů. Pomohla také solidní gólová potence, momentálně mají svěřenci nového kouče Jana Vavrečky 3,33 branky na utkání. Navíc s pěti a čtvrt minutami mají nejnižší index slušnosti. Pro Mountfield bude jistě varováním, že Vítkovičtí jsou druhým nejlepším týmem na domácím kluzišti, koneckonců mezi svými mantinely padli naposledy 14. září.

V sobotu se po dlouhé době představí dorost také doma, kde ho čeká derby s Pardubicemi. Úhlavnímu rivalovi mají Hradečtí rozhodně co vracet, jelikož od něj v září schytali sedmičku. Dynamo zatím vede tabulku s dvoubodovým náskokem na Třinec, ten má však zápas k dobru. ČPP Aréna uvidí derby dvou nejčastěji skórujících týmů skupiny. Hokejisté od soutoku Labe a Chrudimky jich vstřelili rovných 50, jejich soupeř ještě o gól více. Jižní sousedé Lvů své soky velmi často přestřílí, poměr vyslaných střel mají nejvyšší z celé soutěže (66 %). David Krčál naskočil do osmi duelů a připsal si neuvěřitelných 21 bodů, za což si vysloužil také první start za A-tým.

Derby ale hrací týden dorostu ještě nekončí. Hraje se totiž netradičně ještě v pondělí a svěřenci Jiřího Janouška znovu vyrážejí do Ostravy, kde tentokrát vyzvou Porubu. Celku, který Mountfield vyřadil v loňském osmifinále, se zatím příliš nedaří. S devíti body se krčí na předposledním místě tabulky jen o skóre lepší než Zlín. Tým Davida Moravce si v ročníku zatím připsal jen tři výhry. V posledních dvou utkáních navíc nevstřelil ani gól a Jihlavě s Kometou podlehl fotbalově 0:1. Nejproduktivnějším hráčem týmu je Jan Ostřížek, který za 12 mačů zapsal osm bodů.

Potvrdí devítka minulý víkend?

Svěřenci Luboše Dvořáka mají za sebou úspěšný víkend, který načali pátečním mačem s Havlíčkovým Brodem. S Rebely se deváťáci dlouho trápili, nakonec však dokázali v polovině zápasu odšpuntovat zátku, a i díky hattricku Václava Dostálka zvítězili 7:4. Ještě větší přestřelka se zrodila v Táboře, kde se domácí rychle dostali do vedení 3:0. Lvíčata ale ztrátu rychle smazala a rozstřílela domácí 11:6. Pět branek si připsal Jaroslav Šedivý. Tento víkend čeká nejmladší akademiky jediné utkání, tím bude souboj s pražskou Spartou, která je v tabulce o tři body pod Východočechy. První mač však vyhráli Pražané. Jak to bude tentokrát?

Program akademie pro nadcházející dny


DOROST: 13. kolo, čt 19.10.2023
HC Vítkovice Ridera Vítkovice - Mountfield HK Mountfield HK
17:00
JUNIOŘI: 17. kolo, čt 19.10.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Energie Karlovy Vary Karlovy Vary
17:00
DOROST: 14. kolo, so 21.10.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice Pardubice
12:30
JUNIOŘI: 18. kolo, so 21.10.2023
HC Litvínov Litvínov - Mountfield HK Mountfield HK
13:00
9. TŘÍDA: 11. kolo, so 21.10.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Sparta Praha Sparta
15:30
DOROST: 15. kolo, po 22.10.2023
HC RT TORAX Poruba Poruba - Mountfield HK Mountfield HK
16:00