Akademie ČH
st 29.11.2023 | Jan Hirsch

Junioři jdou na nejdůležitější zápasy, dorost čeká derby

Základní část juniorům utekla jako voda a mají před sebou finální rovinku. V ní se nachází na slušné třetí pozici, ale zdání může klamat, jelikož se o příčku dělí s Mladou Boleslaví a se Spartou, takže místo v první čtveřici nemají zdaleka jisté. Dorostenci během dalšího hracího bloku vyzvou těžké soupeře, nejprve čtvrté Vítkovice a poté, stejně jako minulý týden, Dynamo Pardubice. Deváťáci hrají už téměř tradičně jen jednou, pohostí je Boleslav.

Juniorům jde o všechno

Hradečtí junioři se nachází ve finálním boji o první čtyřku, která by zajistila přímý postup do vyřazovací části. V minulém týdnu tomuto cíli Lvi vyšli vstříc, když celkem zapsali 4 body. Ve čtvrtečním domácím duelu nejprve suverénně přejeli Litvínov 9:0, na čemž se podílel například Adam Novotný s dvěma góly a asistencí, opačnou statistiku, tedy 1+2, měl Valdis Dommers. V neděli vyrazili svěřenci Martina Vágnera do Českých Budějovic, kde sice dvakrát vedli, pět minut před koncem třetí třetiny však Motor vyrovnal a nakonec zvítězil 3:2 po samostatných nájezdech. Přesto si Mountfield připsal veledůležitý bod a nachází se na 3. příčce, o kterou se dělí s Mladou Boleslaví a Spartou.

Na první mač týdne se budou muset hokejisté zpod Bílé věže vydat směrem na západ, kde se jejich soupeřem stane Plzeň. Indiáni už se v tabulce sice hýbat nemohou, na poslední Litvínov mají totiž náskok 12 a na šesté Budějovice jim chybí 8 bodů, přesto však nedají nic zadarmo. Škodovka navíc pro Mountfield není vůbec oblíbeným soupeřem, ze tří vzájemných utkání se letos dvakrát radovali Západočeši, naposledy poměrem 5:3. Tým z pivního města trápí početní výhody, stejně tak nevýhody, v přesilovce je dokonce nejhorším týmem západní skupiny.

Vrchol, jak celého týdne, tak základní části však přijde až v sobotních 12:30. Mountfield doma vyzve Spartu, se kterou se momentálně dělí o třetí příčku a můžeme tak očekávat velmi vyrovnaný duel, který pravděpodobně rozhodne o pozicích obou klubů v konečném pořadí první části sezony. S týmem z hlavního města mají Východočeši stejnou statistiku jako s druhým soupeřem tohoto týdne, tedy dvě porážky, jedna výhra. Pro vyrovnání této bilance by se Lvům v sobotním zápase hodilo hodně přesilovek, velkou slabinou Pražanů jsou totiž početní nevýhody, ve kterých jsou vůbec nejhorší, a to i přesto, že jsou nejméně trestaným týmem. Spolehnout se tým z Libně naopak může na jednoho z nejlepších nahrávačů soutěže a svého nejproduktivnější hráče, Ondřeje Hrabíka.

Vyhraje dorost druhé derby ve dvou týdnech?

Dorostenci mají za sebou velmi náročný, ale zato úspěšný týden, odehráli hned tři utkání. V úterý je doma nečekal nikdo jiný než pardubické Dynamo, se kterým dohrávali 14. kolo. Z tohoto derby se vyklubal velmi napínavý zápas, ve kterém bylo k vidění mnoho vyloučení, a který dospěl až do prodloužení. To rozhodl po minutě a 47 sekundách Štěpán Černý a získal tak pro Lvy výhru 3:2. Ve čtvrtek se pak museli Hradečtí vydat až do dalekého Třince, kde sice po první třetině prohrávali, i díky tříbodovému Ondřeji Páleníkovi se jim však podařilo vývoj duelu otočit a zvítězit 4:1. Poslední mač měli svěřenci Jiřího Janouška naplánovaný na domácí půdě, a to proti velmi neoblíbenému soupeři: Přerovu. V obou vzájemných duelech se totiž letos radovali Zubři, navíc pokaždé nasázeli Mountfieldu bůra. Jenže tentokrát se Východočeši nezalekli, podařilo se jim Moravany vynulovat a vyhrát 3:0.

V novém týdnu tak mají Lvi na co navazovat, vstupují do něj totiž se čtyřzápasovou výherní šňůrou v zádech. Prodloužit ji zkusí na domácí půdě, kam ve čtvrtek zavítají Vítkovice. Ostravský celek na tom pozicí v lize není špatně, zatím je čtvrtý se ztrátou pouhého bodu právě na Hradec. S formou na tom Severomoravané také nejsou zle, sérii šesti výher v řade se podařilo utnout až Třinci, kterému Ridera podlehla 0:5. Co se vzájemných střetů týče, zvítězili zatím pokaždé hosté, nejprve klub se sídlem v Ostravar Aréně 7:5 a naposledy Mountfield 5:4 po prodloužení.

Druhé východočeské derby ve krátkém časovém sletu se bude konat v sobotu, pro změnu v městě perníku. Pardubice letos mohou být se svými výkony spokojené, jsou druhé, mají nejlepší obranu v soutěži (pouze 38 obdržených branek), nejlepší přesilovky (13,95 %) a poměrně solidní početní nevýhody. Velmi dobře se daří ofenzivním bekům Dynama, Ondřej Ruml má na kontě 17 bodů a je druhým nejproduktivnějším obráncem ligy. Jen tři příčky za ním se nachází jeho týmový spoluhráč Teodor Vápeník, který má jen o dva body méně.

Deváťáci hrají jen jednou

Lvíčata v uplynulém týdnu hrála pouze jednou, a to proti suverénnímu lídrovi tabulky, tedy libereckým Tygrům. V utkáním hraném pod Bílou věží rozhodně o góly nouze nebyla, hned v první desetiminutovce byla k vidění trojice branek, z nichž dvě dokázali vstřelit hosté. Prvních 40 minut se svěřencům Luboše Dvořáka dařilo s nejlepšími deváťáky soutěže držet krok. Díky gólům Šimona Havlína, Tomáše Sokola, Timura Fedenciuse a Matyáše Martince platil přijatelný stav 4:5 z pohledu Hradce. V poslední části zápasu však soupeř hned ze začátku odskočil a nakonec dvěma góly ke konci zápasu zapečetil konečný stav 8:4 pro Severočechy.

Tuto porážku se devítka pokusí odčinit v sobotu, vyrazí totiž do Mladé Boleslavi, kde ji žádná procházka růžovým sadem nečeká, Bruslaři jsou totiž druzí. Navíc se můžou pyšnit nejlepší obranou v lize, která inkasovala pouze 44krát. I takto kvalitní defenziva ale může zakulhat, jako tomu bylo v posledním zápase Středočechů, když od pražské Slavie dostali pět gólů. Souboj lvíčat jsme mohli v této sezoně pozorovat již dvakrát, nejprve zvítězila od soutoku Labe s Orlicí, druhé utkání už na svou stranu získali zelenočerní.

Program akademie pro nadcházející dny


DOROST: 22. kolo, čt 30.11.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Vítkovice Ridera Vítkovice
15:00
JUNIOŘI: 27. kolo, čt 30.11.2023
HC Škoda Plzeň Plzeň - Mountfield HK Mountfield HK
17:00
JUNOŘI: 28. kolo, so 2.12.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Sparta Praha Sparta
12:30
DOROST: 23. kolo, so 2.12.2023
HC Dynamo Pardubice Pardubice - Mountfield HK Mountfield HK
16:00
9. TŘÍDA: 20. kolo, so 2.12.2023
BK Mladá Boleslav Boleslav - Mountfield HK Mountfield HK
16:00