Akademie ČH
po 9.1.2023 | Eva Šafranková

Junioři jedou bojovat ven, dorost i deváťáky čeká derby

I druhý lednový týden je ve znamení nabitého programu mládežnických kategorií. Junioři se ve čtvrtek vydají do Mladé Boleslavi, v sobotu pak do Liberce. Dorost se střetne s týmy z chvostu tabulky, v úterý v dohrávce 8. kola se představí ve Zlíně, v pátek a sobotu ho čeká derby. Devátá třída odcestuje v pátek na led posledního Kladna a o den později přivítá předposlední Dynamo.

Juniorka se pokusí vrátit na vítěznou notu

Junioři započali nový rok vítězně a z dosavadních tří utkání se mohli radovat dvakrát. Na posledním výjezdě na Moravě získali dva body za výhru v prodloužení proti Zlínu, ale navíc se už nezmohli. V bojovném duelu s Olomoucí prohráli těsně 2:3, a tak na ni nestačili ani potřetí v sezoně. Hradci s 38 body stále patří předposlední místo, na poslední Hanáky má náskok šesti bodů a k tomu dva zápasy k dobru. Měl by se snažit být co nejméně vylučovaný, protože s 76,64% úspěšností ubráněných oslabení je na tom nejhůře ze všech. Týmovou produktivitu táhnou shodně s 30 body Petr Moravec a Michal Beneš. První jmenovaný je dokonce sedmým nejlepším střelcem ligy. V brankovišti se mohou trenéři spolehnout na Jana Kasala, jenž s úspěšností 92,85 % uzavírá pětici nejlepších gólmanů.

Nejstarší mládežnici se vydají, stejně jako minulý týden, ven. Ve čtvrtečních 18:00 se představí na ledě třetí Mladé Boleslavi, která vstřelila totožný počet branek jako Mountfield, a oba celky spolu s Olomoucí se tak v rámci této statistiky nacházejí na úplném chvostu tabulky. Bruslaři se nemohou pyšnit ani přesilovkami, jejich úspěšnost využití nedosahuje ani 11 %. O něco lépe na tom jsou ale v opačné herní situaci, jsou totiž pátí nejlepší v ubránění početních nevýhod. Jejich dobrá defenziva se projevuje i v množství inkasovaných gólů, kterých na svém kontě mají pouze 68, což je vůbec nejméně. V předních řadách je nejvíce vidět Vojtěch Polák (18+17), sedmý nejproduktivnější hráč soutěže. V sobotu od 13:00 se svěřenci Jiřího Janouška ml. střetnou s Libercem, jenž okupuje osmou příčku. Ani tento soupeř nevyniká v přesilovkových formacích, úspěšnost 11,50 % znamená druhý nejhorší počin. S porcí 10 trestných minut na zápas se drží ve středu tabulky, avšak 29 inkasovaných branek v oslabení znamená třetí nejvyšší číslo a zároveň to je o tři méně než mají Lvi.

Dorostenci se dvakrát po sobě utkají s Pardubicemi

Dorost zahájil rok 2023 rovněž výhrou, když Porubu přehrál 3:1. O den později však padl s Třincem 3:4 v prodloužení, ačkoliv se mu podařilo dvakrát vyrovnat. Prozatím odehrál 8 mačů a z nich přesně polovinu vyhrál, a tak mu patří průběžné sedmé místo. Problém mu dělá ofenziva, na branku totiž vyšle průměrně 32 pokusů, hůře je na tom pouze úterní soupeř – Zlín. Naopak se může spolehnout na početní výhody, ve kterých jsou druzí nejúspěšnější a vstřelili při nich 10 gólů, jen o dvě méně než dala vedoucí Plzeň. Nejvíce je vidět útočník Jakub Jón, který v celkové produktivitě s bilancí 6+9 zaujímá čtvrtou pozici.

Mladí Lvi se se Zlínem měli utkat již v prosinci, avšak zápas byl odložen kvůli marodce Beranů. Náhradní termín byl stanoven na toto úterý v 16:00, a půjde tak o první vzájemné měření sil v sezoně. Ševci na tom nejsou vůbec dobře, se třemi body se nacházejí na posledním místě. Největším důvodem je nízká produktivita. Do sítě soupeře nasázeli nejméně branek, zároveň jich inkasovali 51, což je druhé nejvyšší číslo. Hradec pak čeká dvakrát po sobě derby – v pátek od 16:45 doma a sobotu od 15:00 venku. Pardubice na tom v nadstavbě nejsou o moc lépe, jsou o jednu příčku výš než Zlín. Důvod je opět jasný – málo trefují prostor mezi třemi tyčemi. Pozitivem je jejich disciplinovanost. Na svém kontě mají čtvrtou nejmenší porci trestných minut, současně ale dokážou oslabení ubránit na 90,24 %, čímž se řadí mezi tři nejlepší mančafty, které mají úspěšnost nad 90 %. Matěj Tuláček a Petr Antoš mají podobnou vytíženost a oba jsou mezi devíti nejlepšími brankáři v nadstavbě o pořadí v play-off.

Deváťáci se střetnou s posledním Kladnem, čeká je také derby

Stejně jako obě starší kategorie, tak i devátá třída v prvním lednovém utkání zvítězila. A to proti Litvínovu 5:2, který porazila i potřetí v nadstavbové skupině. Ačkoliv příliš gólů nestřílí, i tak jí náleží třetí pozice. Mladá Boleslav, která vévodí této statistice, jich dala téměř dvakrát více. Ve využití přesilových her se Lvíčata nacházejí na druhém místě. Naopak do oslabení se tolik nedostává, protože nejméně faulují. Z individuálních počinů lze vyzdvihnout útočníky Jaroslava Vondrušku (8+7) a Tomáše Koklara (7+6).

V pátek v 17:15 se Hradečtí představí na ledě kladenských Rytířů, které budou chtít porazit i potřetí v nadstavbě. Budou k tomu moci využít jejich slabost, a tou je nedisciplinovanost. Kladno si chodí nejčastěji sednout na trestnou lavici a doplácí na to, protože v 75 početních nevýhodách inkasovalo nejvíce branek ze všech (celkem 18). O den později přivítají svěřenci Luboše Dvořáka v ČPP Aréně v pravé poledne rivala z Pardubic. Všechna východočeská derby v této sezoně vždy ovládli Lvi. Předposlední Dynamo se trápí v koncovce, za zápas vstřelí průměrně 2,93 gólu, což je druhý nejhorší počin. Ani se nemohou spolehnout na přesilovky, jejichž úspěšnost využití dosahuje 10 % a je o polovinu horší než ta hradecká. Naopak oslabení je schopno ubránit na 84,31 %.


Program akademie pro nadcházející dny


DOROST: 8. kolo, út 10.1.2023
PSG Berani Zlín Zlín - Mountfield HK Mountfield HK
16:00
JUNIOŘI: 39. kolo, čt 12.1.2023
BK Mladá Boleslav Mladá Boleslav - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
DOROST: 11. kolo, pá 13.1.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice Pardubice
16:45
9. TŘÍDA: 16. kolo, pá 13.1.2023
Rytíři Kladno Kladno - Mountfield HK Mountfield HK
17:15
9. TŘÍDA: 17. kolo, so 14.1.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice Pardubice
12:00
JUNIOŘI: 40. kolo, so 14.1.2023
Bílí Tygři Liberec Liberec - Mountfield HK Mountfield HK
13:00
DOROST: 12. kolo, so 14.1.2023
HC Dynamo Pardubice Pardubice - Mountfield HK Mountfield HK
15:00