Akademie ČH
ne 29.1.2023 | Dominik Jarka | Foto: Markéta Křížová / HC Kometa Brno

Junioři jedou sbírat cenné body, dorost doma přivítá lídra

Máme před sebou velkou nálož mládežnických zápasů. Junioři chtějí po nevydařeném víkendu znovu vítězit a šanci dostanou hned ve třech případech. Ve středu přivítají na domácím ledě Bruslaře, o víkendu se podívají do Brna i Jihlavy. Dorost hodlá pokračovat v dobré formě, po domácím kláním s prvním Libercem vyzvou přes víkend obě pražské „S“. Devítka se zase dvěma duely s předními týmy tabulky pokusí získat zpět třetí místo.

Juniorku čeká náročný program

Juniorům se poslední hrací víkend vůbec nevyvedl, a tak zůstávají na předposledním místě extraligové tabulky. Nejprve po nepřesvědčivém výkonu podlehli před domácím publikem Litvínovu 2:5, o den později sice sahali po senzační výhře proti silným Karlovým Varům, v čase 59:59 ale inkasovali vyrovnávací branku a na Energii nestačili v nájezdech. Hradečtí v této sezoně zatím tápají v oslabení. Soupeři si při početních výhodách s Hradcem poradí ve 22 % případů, což je nejhorší bilance v lize. Navíc Lvy trápí také produktivita. Mají druhý nejmenší počet vstřelených gólů, v lednu dali pouhé 2,3 branky na zápas. Do ofenzivy se naopak daří Matěji Benešovi (9+13), který je se 7 kanadskými body nejproduktivnějším hráčem Lvů za měsíc leden.

Tento týden sehrají junioři hned tři utkání. V rámci dohrávky 25. kola juniorské extraligy nejprve přivítají ve středu od 17:45 na domácím ledě Mladou Boleslav. Ta dokonce bojuje o první příčku, na kterou jí chybí pouhé 3 body. Zdobí ji především nejlepší obrana soutěže, která průměrně dostane 2,13 gólů na zápas. Rozšířit svůj brankový účet přijede také Vojtěch Polák (21+19), který je druhým nejlepším střelcem ligy. V pátek od 13:00 pak jedou Lvi pro body do Brna, kde se utkají s osmou Kometou. Ta je oblíbeným soupeřem hradeckého celku, tuto sezonu ji porazili naplno ve všech třech případech se skóre 11:3. Naopak negativní bilanci mají s jihlavskou Duklou, kterou vyzvou na hostujícím ledě v sobotu od 14:30. Dukla je skolila hned třikrát a nasázela přitom celkově 15 branek. V brance Dukly září také gólman Filip Maláč, jehož úspěšnost zákroků 93,36 % patří k nejlepším v lize.

Před dorostem leží klíčová utkání

Dorostenci jsou naplno v boji o co nejlepší postavení do play-off. Zatím se nacházejí na šesté příčce nadstavby z dvanácti týmů, ale tabulka je velmi vyrovnaná a za zbývajících devět duelů se toho může hodně změnit. Mezi osmým a druhým místem je totiž rozdíl pouhých šesti bodů, do karet Hradci hraje také zápas k dobru. Navíc jsou Hradečtí ve výborné formě, z posledních osmi zápasů bodovali pokaždé a vyhráli hned šestkrát. Východočeši jsou také čtvrtým nejproduktivnějším týmem soutěže, průměrně nadělují 3,85 gólů na zápas. Skvěle se do ofenzivy daří Jakubu Jónovi (12+11), který poslední hrací víkend zaznamenal 6 kanadských bodů a je třetím nejbodovanějším hráčem nadstavby.

Dohrávka 5. kola čeká dorostence v úterý od 18:00 na ledě ČPP Arény, kde se pokusí obrat o body lídra soutěže z Liberce. Tygři za 13 zápasů prohráli jen dvakrát v prodloužení a celkově si připisují 2,62 bodů na utkání. Mohou se opřít o nejlepší ligovou defenzivu, naopak je trápí disciplína. Za 13 duelů totiž Severočeši nastřádali astronomických 298 trestných minut. Poté podniknou Lvi výlet do hlavního města, kde v pátek od 17:45 vyjedou na led Slavie Praha. Ta má stejný počet bodů jako Hradec, ale i díky nejlepší ofenzivě je v tabulce výše zásluhou pozitivnějšího skóre. Střílí to také slávisitckému Tomáši Poletínovi (11+15), který je druhý v tabulce produktivity. Hrací víkend zakončí v sobotu od 12:30 utkáním se Spartou. Té náleží sedmé místo i díky kvalitním aktuálním výkonům, které jí pomohly vyhrát čtyři z posledních pěti klání.

Deváťáci chtějí zpátky třetí příčku

Devátá třída pokračuje v nepříznivé novoroční formě. Po prohrách s Pardubicemi a Kladnem měli před sebou deváťáci velkou výzvu v podobě lídra z Mladé Boleslavi, ten však roli favorita zvládl na jedničku a přejel Lvíčata výsledkem 5:1. V nadstavbové tabulce se tak Východočeši propadli na čtvrté místo, dva body za Karlovy Vary. V posledních třech kláních vstřelili Hradečtí pouze pět branek, není tedy divu, že horší ofenzivu má v nadstavbě jen poslední Litvínov. Lvíčata se ale stále drží čisté hry, se 110 trestnými minutami jsou nejméně vylučovaným týmem. Jedním z klíčových hráčů Mountfieldu je Tomáš Koklar (7+6), jenž svými vítěznými brankami rozseknul již 3 zápasy.

Program na zlepšení formy není zrovna lehký. V sobotu od 12:00 přivítají liberecké Tygry, kteří z druhého místa nahánějí vedoucí Boleslav. Tygři za čtrnáct zápas okusili porážku jen třikrát, z toho pouze jednou nebodovali. V posledním zápase jim ale vítěznou šňůru přetrhnul Chomutov, který triumfoval 3:2 po prodloužení. Severočeši jsou efektivní na obou stranách kluziště. V průměru nastřílejí přes pět branek na zápas, zároveň hájí status nejpevnější defenzivy s dvěma inkasovanými góly na duel. V neděli čeká Lvíčata dlouhá cesta až do Karlových Varů, kde se střetnou od 12:00 s domácí Energií. Zde půjde o přímý souboj o třetí místo, při kterém mohou Hradečtí využít slabých oslabení Západočechů. Ti totiž čtvrtinu početních výhod neubrání, hůře je na tom pouze Litvínov. Oba týmy se v sezoně potkaly dvakrát a pokaždé se radoval domácí tým.


Program mládeže na následující dny:


DOROST: 6. kolo, út 31.1.2023
Mountfield HK Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec Liberec
18:00
JUNIOŘI: 25. kolo, st 1.2.2023
Mountfield HK Mountfield HK - BK Mladá Boleslav Ml. Boleslav
17:45
JUNIOŘI: 45. kolo, pá 3.2.2023
HC Kometa Brno Kometa - Mountfield HK Mountfield HK
13:00
DOROST: 15. kolo, pá 3.2.2023
HC Slavia Praha Slavia Praha - Mountfield HK Mountfield HK
17:45
9. TŘÍDA: 19. kolo, so 4.2.2023
Mountfield HK Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec Liberec
12:00
DOROST: 16. kolo, so 4.2.2023
HC Sparta Praha Sparta Praha - Mountfield HK Mountfield HK
12:30
JUNIOŘI: 46. kolo, so 4.2.2023
HC Dukla Jihlava Jihlava - Mountfield HK Mountfield HK
14:30
9. TŘÍDA: 20. kolo, ne 5.2.2023
HC Energie Karlovy Vary Karlovy Vary - Mountfield HK Mountfield HK
12:00