Akademie ČH
út 15.11.2022 | Eva Šafranková

Junioři mají nabitý program, dorostence čeká druhé derby

Po reprezentační pauze je tu velká porce zápasů hradecké akademie. Juniorka má na programu čtyři duely. Nejprve ji čekají týmy z horních pater tabulky. Začíná ve středu v Třinci a o den později se přesune do Vítkovic. Do ČPP Arény zavítají naopak celky z konce tabulky, v neděli se střetne s poslední Olomoucí a hned v pondělí se Zlínem. Dorost začne po přestávce zostra, na státní svátek vyjede totiž do Pardubic a pokusí se je porazit i podruhé v sezoně. V sobotu pak nastoupí doma proti Českým Budějovicím. Ve stejný den vyzve devátá třída předposlední Litvínov.

Junioři budou bojovat o body s týmy z východu republiky

Před reprezentační pauzou sehráli junioři dva domácí zápasy a jednou se jim podařilo zvítězit. Nejprve nestačili na Plzeň, se kterou prohráli těsně 4:5. Další den si však spravili chuť a díky výhře 4:2 nad pražskou Spartou si připsali tři body. Na kontě s 18 body se tak nachází na 13. místě, v porovnání s poslední Olomoucí mají náskok pěti bodů. Ačkoliv v posledních čtyřech utkáních Hradec umístil kotouč čtyřikrát do sítě soupeře, ve statistice v počtu vstřelených gólů je stále nejhorší. Celý tým se snaží o zlepšení ofenzivy, nejvíc se na tom však svými výkony podílí Petr Moravec, jenž je s 10 brankami sedmým nejlepším střelcem extraligy. Sedmá příčka náleží také gólmanovi Janu Kasalovi s téměř 93% úspěšností.

Nejstarší mládežníky čekají dva venkovní duely v Moravskoslezském kraji, ale nebudou to mít jednoduché. Oba soupeři se totiž pohybují ve vrchní části tabulky a patří ke dvěma nejčastěji střílejícím celkům. Ve středu od 18:00 nastoupí Lvi proti čtvrtému Třinci, který za 19 odehraných kol nastřílel 73 gólů, což ho dělá nejlepším týmem směrem dopředu. Dokonce šestkrát se mu podařilo skórovat při vlastním oslabení. Velkou zásluhu na tom má Adam Cedzo s bilancí 10+12, jenž je třetím nejproduktivnějším hráčem extraligy. Následující den v 17:00 se představí na ledě třetích Vítkovic. I když jsou třetím nejtrestanějším celkem, tak oslabení ubránily na 88,24 % a v nich inkasovaly pouze desetkrát, což je o polovinu méně, než mají Východočeši. V zadních řadách se mohou trenéři spolehnout na Denise Irgla i Darka Bartošáka, oba se s úspěšností nad 91 % nachází mezi deseti nejlepšími brankáři v lize. V útoku je hodně vidět Krzysztof Tomasz Macias (10+7), nejlepší střelec Ridery.

Hradecká juniorka bude pokračovat v nabitém programu i nadále. V neděli ve 12:15 přivítá v ČPP Aréně Olomouc, která je na úplném chvostu tabulky. S 330 trestnými minutami dominuje této statistice, z toho má 72 minut na svém kontě Šimon Groch, který tomu spolu s jihlavským Lukášem Číhalem vévodí. Početní nevýhody je schopna ubránit na necelých 82 % a inkasovala v nich 14 branek, a to je v porovnání s ostatními průměr. Celkově nastřílela 50 gólů, což je jen o devět více než Mountfield, z toho však 18 v přesilovkách, díky čemuž ji mají pátou nejlepší. Druhý domácí zápas odehrají svěřenci Jiřího Janouška ml. v pondělních 13:15 se zlínskými Berany, kterým patří desátá příčka soutěže. Nyní mají však v zádech sérii čtyř vítězství, ve kterých se jim podařilo vstřelit alespoň čtyři branky, a to se podepsalo i v celkové statistice. Jsou totiž druhým nejofenzivnějším mančaftem. Speciální formace umí trenéři dobře poskládat, protože v početních výhodách i nevýhodách mají vysokou procentuální úspěšnost. Zlín spoléhá na své dva nejproduktivnější plejery Lukáše Chludila (5+17) a Lukáše Heše (12+9), kteří se řadí mezi pět nejlepších hráčů v kanadském bodování v rámci celé ligy.

Dorost se pokusí dostat zpět na vítěznou vlnu

Dorostenci do reprezentační přestávky vstoupili s dvěma porážkami v řadě. V Mladé Boleslavi nevstřelili jediný gól, a tak s lídrem extraligy padli 0:4. V následujícím utkání muselo rozhodnout až prodloužení, ve kterém nestačili na Jihlavu 2:3. Na čelo tabulky ztrácí šest bodů a náleží jim třetí místo ve skupině Střed. V početních výhodách i nevýhodách se jim nedaří úplně podle představ. K dispozici měli již 63 přesilovek, což je druhý nejvyšší počet, ale jejich úspěšnost využití se pohybuje na hranici 14 %. Takřka stejnému množství odpovídají oslabení, ve kterých inkasovali 12 gólů, na druhou stranu v nich dokázali sedmkrát skórovat. Nejproduktivnějšími v týmu jsou se 17 kanadskými body Dominik Pavlík, Jakub Jón, Jakub Aschenbrenner a jeho bratr Vojtěch je s 11 trefami šestým nejlepším střelcem soutěže.

Ve čtvrtek na státní svátek v 17:00 se střetnou s Pardubicemi a budou chtít tohoto rivala porazit i podruhé v sezoně, jejich motivace je proto veliká. Dynamo se nachází o jednu příčku níž. Ačkoliv je druhým nejčastěji střílejícím celkem, ve svatyni soupeře skončilo 34 puků. Jedná se tak o třetí nejnižší počet vstřelených gólů. Do oslabení se příliš často nedostává, má totiž nejnižší porci trestných minut – o polovinu méně oproti vedoucímu Liberci. V sobotu přijedou do ČPP Arény páté České Budějovice, tento mač startuje ve 12:15. Hradečtí by se měli snažit být co nejméně vylučovaní, protože Motor dokáže využít přesilovky na 24,49 %, a to je nejvíce ze všech. Umí však udeřit i ve vlastním oslabení, pět vstřelených branek znamená druhý nejlepší počin. Výborné výkony předvádí Matyáš Humeník (10+11) a Vojtěch Aulický (9+8), kteří se řadí do top osmičky nejproduktivnějších hráčů.

Devátá třída vyzve předposlední Litvínov

Devátá třída vůbec poprvé doma prohrála, a to s Libercem 0:3. Zakusila si tak dvě porážky za sebou, ale pak se opět dvakrát radovala. V Karlových Varech zvrátila duel na svoji stranu a vyhrála 5:2, o týden později srazila Chomutov rovněž vysoko 6:2. Ve skupině nadstavby jí patří třetí místo, na vedoucí Mladou Boleslav však ztrácí pouze tři body. Lvíčata jsou nejvíce disciplinovaná, ale případná oslabení umí ubránit na necelých 86 %. Zároveň jsou druhá nejlepší ve využití přesilových her (úspěšnost 25,93 %).

Tento víkend čeká deváťáky pouze jeden zápas, a sice v sobotu od 15:15, kdy vyzvou na domácím ledě Litvínov, jenž má na svém kontě nejméně vstřelených gólů a současně jich nejvíce inkasoval. Tomu odpovídá i celková předposlední příčka v tabulce. Co se týká úspěšnosti v početních nevýhodách, je na tom také nejhůře. Přestože Jan Vladař odehrál jedenáct utkání, s bilancí 10+14 je nejproduktivnějším hráčem Vervy.

Program akademie pro nadcházející dny


JUNIOŘI: 21. kolo, st 16.11.2022
HC Oceláři Třinec Třinec - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
DOROST: 13. kolo, čt 17.11.2022
HC Dynamo Pardubice Pardubice - Mountfield HK Mountfield HK
17:00
JUNIOŘI: 22. kolo, čt 17.11.2022
HC Vítkovice Ridera Vítkovice - Mountfield HK Mountfield HK
17:00
DOROST: 14. kolo, so 19.11.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Motor České Budějovice České Budějovice
12:15
9. TŘÍDA: 8. kolo, so 19.11.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Verva Litvínov Litvínov
15:15
JUNIOŘI: 23. kolo, ne 20.11.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Olomouc Olomouc
12:15
JUNIOŘI: 24. kolo, po 21.11.2022
Mountfield HK Mountfield HK - PSG Berani Zlín Zlín
13:15