Akademie ČH
st 14.2.2024 | Eva Šafranková

Junioři mají náročný program, dorostence čeká domácí dvojboj

Po reprezentační přestávce jsou zpět i zápasy hradecké akademie. Juniorka se chce po dvou prohrách vrátit na vítěznou notu, během pěti dnů se střetne s Plzní, Litvínovem a Olomoucí. Dorost se po delší době představí doma, a to rovnou dvakrát. Pod Bílou věž totiž přijedou Vítkovice a Třinec. Naopak devítka měla napilno i v repre pauze. Během ní vstoupila do nižší nadstavby výhrou nad Šumperkem, na kterou se pokusí navázat proti Havlíčkovu Brodu. Poté se poprvé v sezoně vydá do Vsetína.

Juniory čekají tři zápasy během pěti dnů

Nejstarším hradeckým mládežníkům se v nižší nadstavbě nejvíce dařilo na začátku kalendářního roku, kdy bodovali pětkrát za sebou. Podobně povedenou sérii zažili i na konci ledna, když si připsali deset bodů ze dvanácti možných. Před reprezentační přestávkou ale zaznamenali dva nezdary. V Českých Budějovicích podlehli 2:3 po prodloužení a doma nestačili na zlínské Berany 2:5. Stále se však Mountfield drží na třetí postupové pozici, jenže v porovnání s osmým Motorem je rozdíl pěti bodů.

Svěřenci Martina Vágnera se po měsíci střetnou s lídrem z Plzně, který právě po duelu s Hradcem odstartoval šňůru pěti výher. Tu mu ale překvapivě přerušily poslední České Budějovice, se kterými padl 2:4. Následně odcházel poražený i v souboji tabulkových sousedů, když podlehl Pardubicím 2:3. Lvi mají Západočechům co vracet, protože ho dokázali v sezoně zdolat jen jednou. Indiáni se mohou spoléhat na speciální formace. S 26,32% úspěšností mají nejlepší využití přesilovek a zároveň mají nejvyšší úspěšnost ubráněných oslabení (85,53 %). Výraznou postavou je Jakub Šiler (22+16), jenž je nejproduktivnějším hráčem a také nejlepším střelcem skupiny o účast v play-off.

Východočeši se pod Bílou věží představí v sobotu, kdy přivítají oblíbený Litvínov, který sérii pěti proher v řadě utnul vítězstvím nad Dynamem 5:4 po samostatných nájezdech a poté skolil Přerov 6:3. Hradečtí na tohoto soupeře umí, ze sedmi vzájemných zápasů šestkrát slavili právě oni. Chemici jsou ve všech statistikách průměrní, nikde příliš nevynikají. Druhým nejproduktivnějším hráčem a zároveň nejlepším nahrávačem v nižší nadstavbě je Ondřej Postl (9+20). V rámci týmové produktivity se za ním s výrazným odstupem v kanadském bodování nacházejí Dominik Čech (6+6) a Daniel Dej (4+7).

Náročný program juniorů pokračuje i dále, hned v pondělí se vydají do Olomouce, která má na kontě stejný počet bodů, tedy 28. Hanáci zažívají poměrně úspěšné období, bodovali čtyřikrát za sebou a z toho byly tři výhry. Postupně porazili Zlín 4:0, Litvínov 3:1 a Přerov 5:4 v prodloužení. Hanáci vyšlou v průměru nejméně střel za utkání. Početní výhody jim vůbec nejdou, během nich dali pouze jedenáct gólů stejně jako Motor. Zato oslabení mají třetí nejlepší (úspěšnost ubránění 82,18 %). V ofenzivě je nejvíce vidět Michal Tomeček (11+11), jenž se řadí mezi devět nejproduktivnějších hráčů nižší nadstavby.

Dorost má na programu domácí dvojboj

Mountfield se zatím vítězné vlny ve skupině o pořadí v play-off nedočkal, což ovlivnilo i jeho postavení v tabulce, ve které mu se třinácti body patří osmé místo. V prvních čtyřech duelech sice třikrát určitý bodový zisk získal, avšak od té doby střídá výhry s prohrami. Před reprezentační pauzou měl Hradec nabitý týden, během kterého si dvakrát poradil se Škodovkou. V dohrávce ji zdolal 5:2, následně na plzeňském ledě předvedl obrat, který dokonal v oslabení a radoval se z výsledku 4:3 po prodloužení. Mezi těmito dvěma úspěchy ale utrpěl porážku, s Karlovými Vary totiž padl 2:4.

Na soutok Labe a Orlice zavítají o víkendu celky z východu republiky. Nejprve to jsou šesté Vítkovice, kterým se v poslední době tolik nedaří. Z posledních šesti mačů vyhráli jednou, a to když si vyšlápli na Slavii 6:2. Východočeši na Slezany v probíhajícím ročníku našli recept jedinkrát, v posledních třech vzájemných střetnutích to však skončilo rozdílem jediné branky, navíc o vítězi se rozhodovalo v nastavení, nebo nájezdech. Velkou zbraní Ridery je úspěšnost ubráněných oslabení, která je přes 90 %. Tuto hranici zatím nepřekonal žádný z týmů. S tím souvisí i počet inkasovaných gólů, protože jich v této herní situaci obdržel spolu s Přerovem jen pět, což je vůbec nejméně.

Druhým soupeřem svěřenců Jiřího Janouška mladšího je o den později třetí Třinec, jenž s deseti zápasů zaznamenal pouze dva nezdary. Úřadující mistr naposledy přetlačil Vítkovice 2:3 a Slavii 6:3. Lvi s ním mají velmi pozitivní bilanci, poprvé na něj nestačili až v nadstavbě, ale odvezli si alespoň bod po porážce 3:4 v prodloužení. Oceláři si počínají lépe na venkovních hřištích, kde získali třináct bodů, naopak doma vybojovali o šest bodů méně. V přesilovkách jsou spolu s karlovarskou Energií nejsilnější, během nich totiž umístili jedenáct puků za brankovou čáru.

Devítka chce navázat na první výhru v nižší nadstavbě

Deváté třídy se jako jediné kategorie netýkala reprezentační přestávka. Minulý pátek odehrála první duel v rámci skupiny o účast v play-off, své síly poprvé v sezoně poměřila se Šumperkem, který zdolala vysoko 8:2. Na vítězné notě se chce udržet i nadále. Čeká ji Havlíčkův Brod, který pokaždé porazila a celkové skóre 30:6 pro Lvíčata vypovídá za vše. Naopak vůbec poprvé se střetnou s Valašským hokejovým klubem ze Vsetína, jenž má za sebou tři utkání, avšak poradil si jenom s celkem z Vysočiny 4:2. Naposledy schytal debakl od Vítkovic 3:10.

Program akademie pro nadcházející dny


JUNIOŘI: 22. kolo, čt 15.2.2024
HC Škoda Plzeň Plzeň - Mountfield HK Mountfield HK
17:00
9. TŘÍDA: 4. kolo, pá 16.2.2024
Mountfield HK Mountfield HK - BK Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod
15:00
DOROST: 14. kolo, so 17.2.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC Vítkovice Ridera Vítkovice
12:30
JUNIOŘI: 23. kolo, so 17.2.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC Verva Litvínov Litvínov
16:00
9. TŘÍDA: 5. kolo, ne 18.2.2024
VHK ROBE Vsetín Vsetín - Mountfield HK Mountfield HK
12:00
DOROST: 13. kolo, ne 18.2.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC Oceláři Třinec Třinec
13:00
JUNIOŘI: 21. kolo, po 19.2.2024
HC Olomouc Olomouc - Mountfield HK Mountfield HK
18:00