Akademie ČH
po 20.11.2023 | Tomáš Prodělal

Junioři pomalu finišují základní část, dorost čeká trojboj s derby

Listopad je v mládežnických kategoriích asi nejfrekventovanějším měsícem. Juniorům zbývají pouhé čtyři zápasy do konce první části sezony a budou potřebovat každý bod, aby proklouzli do vyšší nadstavby. Dorostenci zase dohání odložené duely, a tak je znovu čeká trojboj okořeněný derby. Deváťáci, kteří kvůli marodce minulý týden nehráli, přivítají doma Liberec.

Udrží junioři postupovou čtyřku?

Svěřenci Martina Vágnera za sebou mají velmi zajímavý týden. Vše začalo ve čtvrtek v utkání s Boleslaví. Lvy do vedení poslal Adam Novotný, ale poté Bruslaři naprosto přebrali otěže a v polovině duelu to bylo už 1:5. Jenže ve třetí třetině se Hradečtí zmátořili a spustili neuvěřitelnou stíhací jízdu a šlo se do nastavení. V samostatných nájezdech ale nakonec zvítězili hosté 5:6. V sobotu to byl v Karlových Varech ještě větší blázinec. Mountfield během první třetiny vstřelil tři branky a rozhodně nebrzdil. Energii se sice podařilo snížit na rozdíl dvou gólů, ale to bylo vše. Střelecké odpoledne v KV Areně skončilo za stavu 10:3 pro Východočechy.

Nový týden začnou hokejisté od soutoku Labe s Orlicí utkáním s Litvínovem, proti kterému se jim letos daří, když získali všechny tři duely na svou stranou. Vervě to v letošní sezoně vůbec nejde a momentálně jí patří poslední místo ve skupině s devítibodovou ztrátou na Plzeň. Chemiky trápí hlavně dvě věci. První z nich je nízká produktivita, útoku se totiž podařilo vstřelit zatím jen 63 gólů. Obrana je nejhorší, do své sítě propustila už 93 branek. Na venkovních kluzištích si navíc připsali jen sedm bodů. Neproduktivnějším hráčem je Ondřej Postl, který si za 24 zápasů připsal stejný počet zápisů do statistik.

V sobotu čeká svěřence Martina Vágnera dlouhá cesta na jih republiky a půjde o další veledůležitý mač. České Budějovice jsou sice na šestém místě, ale na Hradecké ztrácí jen jeden bod! Ani Motor nemá příliš dobrou defenzivu, z části za to může také Mountfield, který jim na jejich ledě uštědřil devítku. V produktivitě je na tom o jedno místo lépe – 73 branek. Do podprůměru patří také v ubráněných oslabeních, v nichž jim patří šestá příčka. V početních nevýhodách také jako jediný tým zatím nedokázal vstřelit branku. Ofenzivní snahy celku od soutoku Vltavy s Malší táhne dvojce útočníků. Richard Pitel a Matyáš Humeník mají oba shodně dvaadvacet bodů, přičemž první jmenovaný na ně potřeboval o zápas méně.

Jak si dorost poradí s dalším trojbojem?

Minulý týden svěřenci Jiřího Janouška zahájili svůj dlouhý zápasový maraton v Jihlavě, kde se domácí v první třetině dostali do vedení 2:0, které se za začátkem třetí části podařilo hostům srovnat, jenže na další gól Dukly už Lvi odpověď nenašli, a tak si odvezli porážku 2:3. Chuť si Mountfield spravil ve čtvrtek, kdy v malé hale přivítal Kometu. Utkání plné obratů nakonec došlo až do prodloužení, ve kterém rozhodl Patrik Hendrych. Hradečtí ještě zůstali pod Bílou věží, kde v sobotu přivítali Olomouc, proti níž potvrdili papírové předpoklady, a i díky hattricku Jaroslava Vondrušky, zvítězili 6:1.

V úterý se do rozpisu dorostu vklínilo derby. To bylo měsíc zpátky odloženo kvůli nemoci v pardubické kabině. Dynamo se zatím pohybuje na výborném druhém místě, navíc je nutno zmínit, že oproti ostatním soupeřům mají o tři zápasy méně. Přestože počet branek není zrovna vystupující z davu, defenziva je toho prvým opakem. Hráči z města perníku totiž do své brány zatím propustili pouhých 32 pokusů. Svěřenci Vojtěcha Faltyse jsou také nebezpeční při vlastním oslabení, do kterého se vinou 134 trestných minut dostávají celkem často, vstřelili v nich už dvě branky. Jako blesk do sezony vlétl David Krčál, který si během pouhých sedmi zápasů připsal neuvěřitelných 21 bodů, posléze však začal hrát za juniorku.

Ve čtvrtek se dorostenci vydají po třech duelech znovu na cesty. Tentokrát pojedou do dalekého Třince. Také s ním Hradečtí kvůli odkladu odehráli jediný mač, ve kterém zvítězili 3:2. Pod Javorovým ale rozhodně na svěřence Jiřího Janouška nečeká snadná práce. Oceláři, kteří mají o jeden duel méně než většina soutěže, mají v čele tabulky šestibodový náskok na Pardubice. Střetnutí ve WERK Aréně také slibuje solidní ofenzivní podívanou. Hráči zpod vysokých pecí zatím vstřelili 73 branek, Východočeši mají na kontě ještě o jeden gól více. Soupeřům situaci neulehčuje ani pevná defenziva, která je rovněž na druhém místě. Produktivitě vévodí Robin Švančara, který za 12 duelů stihl vyprodukovat 20 bodů.

Vyčerpávající týden prostřední mládežnická kategorie uzavře v sobotu proti Přerovu, jemuž má rozhodně co vracet, jelikož v předchozích dvou zápasech vládli Zubři. Moravané jsou zatím příjemným překvapením soutěže a pohybují se v klidných vodách na šestém místě s téměř vyrovnanou bilancí prohraných a vyhraných utkání. Na Hané vsadili na zabezpečenou obranu, což rozhodně nese ovoce. Nemusí jim tak příliš vadit, že co se týče branek vstřelených, mají jich o čtyři zásahy méně než inkasovaných. Na druhou stranu jsou třetím nejvylučovanějším týmem soutěže s 179 trestnými minutami.

Porazí Lvíčata Liberec podruhé za sebou?

Svěřenci Luboše Dvořáka mají naopak více než volný program. Minulý týden měli odehrát utkání na Spartě, zápas byl však nakonec odložen kvůli marodce v hradeckém týmu. Ani tentokrát v rozpisu není mnoho duel – konkrétně jen sobotní domácí duel s Libercem. S dosavadním lídrem soutěže už se Lvíčata utkala hned třikrát a po dvou úvodních nezdarech naposledy vybrala Home Credit Arenu vítězstvím 4:3 v prodloužení. Podaří se Hradeckým přibrzdit suverénně nejlepší ofenzivu se 104 vstřelenými brankami i tentokrát?

Program akademie pro nadcházející dny


DOROST: 14. kolo, út 21.11.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice Pardubice
17:30
JUNIOŘI: 25. kolo, čt 23.11.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Litvínov Litvínov
17:00
DOROST: 20. kolo, čt 23.11.2023
HC Oceláři Třinec Třinec - Mountfield HK Mountfield HK
17:30
JUNIOŘI: 26. kolo, so 25.11.2023
HC Motor České Budějovice České Budějovice - Mountfield HK Mountfield HK
12:00
DOROST: 21. kolo, so 25.11.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC ZUBR Přerov Přerov
12:30
9. TŘÍDA: 19. kolo, so 25.11.2023
Mountfield HK Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec Liberec
15:30