Akademie ČH
st 26.10.2022 | Eva Šafranková

Junioři se pokusí urvat body venku, deváťáky čeká derby

Je tu další týden a s ním i spousta zápasů akademie, každou kategorii čekají dva duely. Juniorka bude bojovat na ledě soupeřů – ve čtvrtek v Brně a v sobotu v Moravských Budějovicích proti Jihlavě. Dorost vyjede ve čtvrtek do Mladé Boleslavi, kde se bude snažit proti lídrovi prodloužit vítěznou sérii. O dva dny později doma přivítá Jihlavu. Devátá třída si bude chtít udržet svou neporazitelnost a motivaci má velikou. V sobotu se totiž v ČPP Aréně odehraje derby. Následující den se Lvíčata přesunou do města automobilů, a to do Mladé Boleslavi.

Výjezd juniorů a snaha odlepit se od posledního místa

Hradečtí junioři se stále nachází na čtrnáctém, tedy posledním místě extraligové tabulky. Po šesti prohrách se však minulý pátek dočkali výhry, a to když doma porazili Litvínov těsně 4:3. Následující den mohli přidat druhé vítězství, ale v cestě jim stály Karlovy Vary, kterým podlehli 1:3, ačkoliv si dlouhých 45 minut drželi jednobrankový náskok. Co se týká ofenzivy, jsou na tom svěřenci Jiřího Janouška ml. nejhůře ze všech celků. Za 15 zápasů dali 25 gólů, což je zhruba o polovinu méně, než má na kontě vedoucí Třinec. Spolu s Litvínovem se řadí mezi nejlepší dvě mužstva, která vstřelila v početních nevýhodách tři branky. Paradoxem však je, že mají Východočeši nejmenší procentuální úspěšnost ubráněných oslabení.

Tento týden nejstarší mládežníky čekají dvě venkovní utkání. Ve čtvrtek od 12:45 se představí na ledě brněnské Komety, které patří 9. příčka soutěže. V domácím prostředí se jí příliš nedaří, v dosavadních sedmi duelech ve Winning Group Areně dokázala vyhrát pouze dvakrát. Pokud chce Hradec uspět, měl by se co nejvíce vyvarovat faulů, protože junioři z jihomoravské metropole mají třetí nejlepší využití přesilovek. V sobotu přesně v pravé poledne se střetnou Lvi s Jihlavou, čtvrtým týmem ligy. Sérii pěti výher za sebou jim v posledním mači přerušily Vítkovice. Dukla se ale může spolehnout na Filipa Maláče, jenž má téměř 94% úspěšnost, což ho dělá čtvrtým nejlepším brankářem. Na vstřelených gólech se nejvíce podílí útočník Jonáš Jungwirth s bilancí 8+7.

Dorost se pokusí prodloužit vítěznou šňůru

Dorostenci se budou snažit navázat na výbornou formu z předchozích třech zápasů, ve kterých získali plný počet bodů. Celkově jim náleží druhé místo ve skupině Střed. V posledních dvou duelech dokonce nastříleli soupeři šest branek. Nejprve to ve čtvrtek schytali hokejisté z Liberce a o dva dny později Havlíčkův Brod. Není náhoda, že je Mountfield nejlepším týmem, jenž vstřelil nejvíce gólů, a to platí i pro oslabení. Velký podíl na tom mají Vojtěch Aschenbrenner, Dominik Pavlík a Jakub Jón. Dohromady nasbírali 47 kanadských bodů, z toho 23 branek, což je ze skórovaných skoro polovina. Výbornou práci odvádí také Vojtěch Petřík, který má úspěšnost 94 %, a zaslouženě tak zaujímá první příčku mezi gólmany.

Ve čtvrtek se vydají do středních Čech, kde se v 18:00 utkají s Mladou Boleslaví, lídrem extraligy. Z dosavadních deseti kol bruslaři prohráli pouze dva. V rámci skupiny B s 335 střelami na branku vévodí této statistice a co se týká využití početních výhod, nachází se Boleslavští na druhém místě. Jsou také druhým nejtrestanějším mužstvem, ale zároveň mají téměř 89% úspěšnost ubráněných oslabení – o 7 % je v tomto ohledu lepší pouze Jihlava, která bude v sobotu nejen soupeřem hradecké juniorky, ale právě i dorostu. Tento mač začne ve 12:15 v ČPP Aréně. Dukla se pohybuje ve středu tabulky. Poslední dvě utkání pro ni skončila vítězstvím, a tak bude jistě chtít na své výkony navázat, aby si prodloužila tuto sérii. V přesilovkách to nebudou mít Lvi jednoduché. Kromě toho, že Jihlavští mají nejvyšší úspěšnost ubráněných početních nevýhod, tak také při nich nejméně inkasovali.

Devátou třídu čeká první derby v nadstavbě

Devátá třída započala nadstavbu soutěže na výbornou a po dvou odehraných zápasech jí patří zaslouženě první místo. Naposledy porazila Kladno 5:2, když předvedla skvělý obrat ve třetí třetině. V pouhých dvou utkáních Hradec dostal k dispozici 12 přesilových her, při kterých dokázal vstřelit 4 góly, což je nejvíce ve skupině. Trenéři se můžou spolehnout na Tomáše Koklara, jenž má na svém kontě pět kanadských bodů (3+2).

O víkendu čekají deváťáky dvě utkání. V sobotu v 15:30 začnou pěkně zostra, své síly totiž poměří s rivalem z Pardubic, který se nachází přesně v polovině tabulky. Dynamo má nejnižší úspěšnost ubráněných oslabení (okolo 57 %), čehož by mladí Lvi mohli využít. V nedělních 13:45 odstartuje duel na ledě Mladé Boleslavi, která je o jednu příčku níž než předešlý soupeř. Bruslaři jsou odborníky na speciální formace, oslabení ubránili na 100 % a v přesilovkách jsou dvojnásobně úspěšnější než Východočeši.

Program akademie pro nadcházející dny


JUNIOŘI: 17. kolo, čt 27.10.2022
HC Kometa Brno Brno - Mountfield HK Mountfield HK
12:45
DOROST: 11. kolo, čt 27.10.2022
BK Mladá Boleslav Mladá Boleslav - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
JUNIOŘI: 18. kolo, so 29.10.2022
HC Dukla Jihlava Jihlava - Mountfield HK Mountfield HK
12:00
DOROST: 12. kolo, so 29.10.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Dukla Jihlava Jihlava
12:15
9. TŘÍDA: 3. kolo, so 29.10.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice Pardubice
15:30
9. TŘÍDA: 4. kolo, ne 30.10.2022
BK Mladá Boleslav Mladá Boleslav - Mountfield HK Mountfield HK
13:45