Akademie ČH
st 17.1.2024 | Eva Šafranková

Junioři si chtějí udržet formu, devítka finišuje základní část

V tomto týdnu mládežnické kategorie trochu poleví, na programu jsou totiž jenom čtyři zápasy. Juniorka se pokusí prodloužit vítěznou sérii, doma se střetne s lídrem z Plzně a poté odcestuje na sever Čech do Litvínova. Dorost čeká pouze jediný duel, poprvé v sezoně vyzve Mladou Boleslav. Devátá třída zkusí ještě zabojovat o postup do play-off, jejím soupeřem však budou druzí Bruslaři z města automobilů.

Junioři chtějí přidat pátou výhru za sebou

Nejstarší hradečtí akademici se po nepříliš pozitivní sérii, kdy padli čtyřikrát za sebou, pomalu zvedají. Předchozí týden pro ně byl poměrně náročný, protože během šesti dnů odehráli tři zápasy. Ačkoliv proti Českým Budějovicím ztratili dvoubrankový náskok, radovali se z výsledku 4:3 po samostatných nájezdech. V důležitém tabulkovém souboji sousedů porazila Zlín 4:3 v prodloužení a celé to završila domácím úspěchem nad Olomoucí, kterou přetlačila 2:1. Mountfield tak poskočil na šestou pozici, oproti sedmým Beranům má náskok čtyř bodů, avšak má zároveň o dva duely víc. Na produktivitě se výrazně podílí Matěj Beneš (6+10), jenž je osmým nejproduktivnějším hráčem nižší nadstavby.

Východočeši by rádi navázali na dosavadní výsledky, aby si na povedenou šňůru mohli navléknout pátý vítězný korálek. Nebude to ale nic jednoduchého, ve čtvrtek totiž pod Bílou věž přijede lídr z Plzně. Západočeši mají na kontě 31 bodů stejně jako Pardubice, poslední dobou se jim však tolik nedaří. Po čtyřech úspěších za sebou přišly na řadu tři porážky. Škodovka umí zahrozit v přesilovkách, jejichž úspěšnost je vůbec nejlepší. Ani oslabení nemá špatná. I když patří mezi nejvíce trestané týmy, v početních nevýhodách inkasovala jen devět gólů, což je druhý nejmenší počet. Nejlepším střelcem mužstva i ve skupině o účast v play-off je s 20 brankami Jakub Šiler.

V sobotu se svěřenci Martina Vágnera vydají na sever Čech, kde se utkají se třetím Litvínovem. Po čtyřech nezdarech Verva naposledy deklasovala Přerov 7:0 a podruhé v nižší nadstavbě vstřelila během jednoho utkání sedm branek, navíc s čistým kontem. V přesilových hrách příliš nevyčnívá, zato v oslabeních jsou s 84,62% úspěšností třetí nejlepší. Na venkovních hřištích se Chemikům v této části sezony daří víc než doma, což se potvrdilo i v duelech proti Hradci – na stadionu Ivana Hlinky padli 1:2, naopak v ČPP Aréně se v den před Silvestrem radovali z výhry 4:2. Pozici nejlepšího nahrávače v týmu i skupině zaujímá Ondřej Postl (7+16).

Dorostenci potřebují zabrat

Mountfieldu se ve vyšší nadstavbě nedaří tak, jak by si představoval. Po pěti odehraných zápasech se s pěti body pohybuje na osmé příčce, pod ním se nacházejí pouze České Budějovice a Přerov. Na první vítězství v nadstavbě už čekat nemusí, protože toho se dočkal minulý čtvrtek, když si poradil s předposledním Motorem 4:3, ve kterém hradecký útočník Patrik Hendrych předvedl parádní Michigan. Na to ale Východočeši nenavázali, o dva dny později totiž podlehli pražské Slavii 2:3. Velkou roli v tomto mači hrála vyloučení, která Pražané dvakrát potrestali.

Svěřenci Jiřího Janouška v sobotu odstartují na ledě sedmé Mladé Boleslavi venkovní trojboj. Se Středočechy se střetnou vůbec poprvé v sezoně. Bruslaři jsou na tom velmi podobě jako Lvi, avšak zažili o jednu výhru víc. Nestačili na Slavii 4:5 po samostatných nájezdech, poté ale zdolali České Budějovice 4:2. Se 42 trestnými minutami jsou sice druhým nejméně vylučovaným celkem, úspěšnost ubráněných oslabení je však druhá nejnižší. Mezi šestici nejproduktivnějších hráčů ve skupině o pořadí v play-off se řadí hned tři mladoboleslavští fovardi – Vojtěch Beran, Adam Kurka a Petr Hanyš.

Devítka zkusí zabojovat o postup do play-off

Devátá třída zažívá nejlepší období během sezony, protože zaznamenala pět vítězství v řadě. Díky tomu se tak přiblížila postupovému čtvrtému místu do vyšší nadstavby, avšak právě na čtvrté Pardubice ztrácí pět bodů. V minulém týdnu skolila tabulkového souseda pražskou Spartu 4:0 a následně si ve vyrovnaném mači vyšlápla na lídra skupiny z Liberce 4:3. S oběma soupeři mají Lvíčata vyrovnanou bilanci – dva úspěchy a dva nezdary.

Svěřenci Luboše Dvořáka čekají v základní části už pouhé dva duely, o to víc tak bude každý bod hrát důležitou roli. V této části sezony se naposledy doma představí v sobotu, kdy přivítají druhou Mladou Boleslav, se kterou si poradili pouze v prvním vzájemném měření sil. Bruslaři si v novém roce připsali šest bodů z devíti možných. Naposledy přetlačili pražskou Slavii 5:4.

Program akademie pro nadcházející dny


JUNIOŘI: 15. kolo, čt 18.1.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC Škoda Plzeň Plzeň
17:15
9. TŘÍDA: 27. kolo, so 20.1.2024
Mountfield HK Mountfield HK - BK Mladá Boleslav Mladá Boleslav
12:00
JUNIOŘI: 16. kolo, so 20.1.2024
HC Verva Litvínov Litvínov - Mountfield HK Mountfield HK
13:00
DOROST: 8. kolo, so 20.1.2024
BK Mladá Boleslav Mladá Boleslav - Mountfield HK Mountfield HK
13:00