Akademie ČH
čt 12.8.2021 | Jan Brůna, Jan Vavřina | Foto: Daniel Kubelka / HC Energie Karlovy Vary

Junioři vyráží na turnaj do Varů. Ovládnou ho potřetí v řadě?

Příprava hradeckých juniorů pokračuje a vhodným zpestřením může být tradiční turnaj v Karlových Varech. Ten se na západě Čech koná již podvacáté, pro mladíky Lvů je ale speciální z jiného důvodu. Mohou na něm slavit triumf potřetí za sebou! Po prvenstvích v předchozích dvou letech budou svěřencům Jiřího Janouška ml. znovu stát v cestě těžcí soupeři. Jak se s nimi naděje Mountfieldu HK popasují?

Hradeckým juniorům se zatím v přípravě výsledkově nedaří. V prvním zápase sice porazili Kometu 4:2, od té doby však sehráli tři další utkání, v nichž ani jednou neslavili vítězství. Postupně podlehli v domácím derby 4:5, následně v Liberci nestačili těsně 2:3 a naposledy na ně v odvetě vyzráli Brňané 4:2. Na turnaj do Karlových Varů tak možná Východočeši nejedou v nejlepším rozpoložení, zato s velkou chutí konečně prolomit sérii porážek.

Tradiční mládežnický turnaj napíše letos jubilejní 20. ročník. O skleněnou trofej se utká celkem šest juniorských mužstev: HC Energie Karlovy Vary, Mountfield HK, Jungadler Mannheim, BK Mladá Boleslav, HC Oceláři Třinec a Kölner Haie. Týmy mezi sebou svedou boje 12. až 15. srpna, a to systémem popsaným níže. Po čtvrtku jsou již odehrány dva zápasy; domácí energetici jednoznačně přehráli německý Mannheim 3:0 a Bruslaři smetli Kolín nad Rýnem 4:0.

Lvi budou v těžkých duelech postrádat některé členy své smečky, což potvrzuje hlavní kouč Jiří Janoušek. „Máme pár zranění a nemocí krátkodobého rázu, které hráče do turnaje nepustí. Mimoto nás trápí dlouhodobá zranění dvou důležitých útočníků. S nimi také nemůžeme počítat,“ mrzí hradeckého lodivoda.

Porce třech zápasů ve stejném počtu dnů navíc bude stát hráče spoustu sil. „Hrajeme jeden zápas denně a pro nás to bude velmi dobrá zkušenost do sezóny. Tam nás také budou čekat dva zápasy po sobě a ještě v omezeném počtu 17 hráčů do pole. Aspoň už nyní uvidíme, jak se hráči dokáží chovat na ledě ve větší únavě,“ slibuje si mimo jiné kouč od této konfrontace.

Foto z předání cen turnaje ročníku 2020 | foto: Daniel Kubelka

Junioři Mountfieldu HK jdou do boje v pátek – od 18 hodin vyzvou Mannheim. „Se zahraničními týmy je to vždy trochu s otazníkem. Nevíme úplně přesně, co od nich čekat. Ale co si pamatuju zápasy proti týmům z Německa nebo Rakouska, tak vždy šlo o velmi bruslivá a důrazná mužstva. Vždycky to byly velmi kvalitní zápasy a myslím, že to bude v podobném duchu,“ přemýšlí nahlas o kvalitě soupeře.

Ve skupině A na ně dále čeká Energie, s níž se utkají o den později od 17:00, a podle umístění v tabulce si v neděli zahrají buď o páté místo (od 11:00), o třetí (od 14:00), nebo o vytoužený pohár (od 17:00). Triumf by navíc pro mladé Lvy znamenal „zlatý hattrick“, turnaj totiž opanovali v letech 2019 i 2020. Povede se jim to potřetí v řadě? „Na turnaj se hodně těšíme. Bereme ho jako součást přípravných zápasů na sezónu, která nás čeká. Na posledních ročnících jsme byli úspěšní a uděláme všechno pro to, abychom na to navázali,“ slibuje vedoucí hradecké Akademie.

Mužstva jsou rozdělena do dvou skupin a hrají systémem každý s každým. Hrací řád je prostý; za výhru po 60 minutách získává tým tři body, při nerozhodnutém stavu následuje pětiminutové prodloužení 3 na 3, případně samostatné nájezdy. Vítěz po nastavení či penaltách bere dva body, poražený jeden. O umístění se hraje tímto stylem: Celky ze třetích míst se utkají o pátou příčku, mančafty ze druhých míst o třetí a vítězové skupin ve finále.

Zápasy Mountfieldu HK na turnaji v Karlových Varech


Turnaj (K. Vary), pá 13.8.2021
Adler Mannheim Mannheim - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
Turnaj (K. Vary), so 14.8.2021
HC Energie Karlovy Vary Karlovy Vary - Mountfield HK Mountfield HK
17:00
Turnaj (K. Vary), ne 15.8.2021
soupeř neznámý neznámý - Mountfield HK Mountfield HK
11:00