Akademie ČH
st 2.11.2022 | Tomáš Kalas

Junioři vyzvou loňské medailisty, devítku čeká náročný víkend

První listopadový týden se bude týkat pouze dvou kategorií mládežnické akademie. Dorostenci mají totiž dlouhou pauzu a ke svým duelům se postaví jenom junioři a deváťáci. Junioři se po dvou týdnech představí opět doma, přičemž ve čtvrtek přivítají obhájce titulu Plzeň, v pátek posléze pražskou Spartu. Devátou třídu čeká v sobotu zápas na domácím ledě s Libercem, o den později pak bude cestovat do Karlových Varů. Zatímco ostatní kategorie budou mít následně reprepauzu, Lvíčata odehrají jeden duel v sobotu 12. listopadu na ledě Chomutova.

Junioři budou bojovat o body proti loňským semifinalistům

Po poměrně slušném venkovním výjezdu, ze kterého přivezli junioři tři body, se nejstarší mládežnická kategorie odlepila z posledního místa tabulky a s 15 body je třináctá, poslední Olomouc má jenom o dva body méně. Důležitý souboj s brněnskou Kometou, která uzavírá první desítku, sice svěřenci Jiřího Janouška ml. zvládli a přejížděli do jihlavského azylu v Moravských Budějovicích s výhrou 4:1, se silnou Duklou ale padli následující den 4:6. Přestože na zmíněném výjezdu dokázali nastřílet mladí Lvi osm branek, stále zůstávají nejhorším celkem směrem dopředu. 33 branek je stále o osm méně, než má na svém kontě Kometa, která je v tomto ohledu druhá nejméně produktivní. Střelecky to ale přitom není nijak špatné, celkem 546 pokusů na branku je devátý nejlepší počin v soutěži.

Juniorka se může v případě výher dostat v tabulce klidně na vyšší pozice, nic snadného ji ale nečeká. Na domácím ledě totiž vyzve od čtvrtečních 17:15 plzeňskou Škodovku, tedy úřadujícího mistra juniorské extraligy. Ta však zatím roli jednoho z favoritů příliš nenaplňuje, aktuálně je totiž na šestém místě s desetibodovou ztrátou na vedoucí Karlovy Vary. Silnou devízou Západočechů jsou však přesilové hry, které mají o parník nejlepší. Využití 28,57 % je s náskokem na druhý Litvínov o téměř šest procent vyšší. Navíc se spoléhají v útoku na Marka Soukupa, který je s 21 kanadskými body (9+12) nejproduktivnějším hráčem extraligy. Jenom o den později bude juniorka měřit síly s pražskou Spartou. Ta patří mezi nejčastěji střílející celky, průměrně vyšle za 60 minut hry 35 pokusů, navíc táhne za sebou sérii čtyř výher v řadě. I v jejích řadách najdeme jednoho z nejvíce produktivních plejerů extraligy, kterým je Ondřej Hrabík, jenž má jenom o asistenci méně než plzeňský Soukup.

Devátou třídu čekají tři duely, dvakrát vyjede pod Krušné hory

Devátá třída poprvé poznala hořkost porážky. Sérii výher nenatáhla na dvouciferné číslo, neboť ve čtvrtém kole nadstavby padla na ledě Mladé Boleslavi. Přestože vedla o dvě branky, nakonec padla 2:5 a po devíti výhrách se musela spokojit s tím, že z ledu odejde bez zisku bodu. Nepomohly tak ani branky Jaroslava Vondrušky a Martina Václavíčka, kteří patří k nejproduktivnějším hráčům Lvíčat. Zatímco Vondruška je nejproduktivnějším, Václavíček je se 14 vstřelenými góly nejlepším střelcem.

O víkendu čekají deváťáky opět dvě utkání. Ani tentokrát je nečeká vůbec nic lehkého, nejprve v sobotu od 14:15 vyzvou Liberec, který je na tom bodově naprosto totožně, na třetím místě je však jenom díky lepšímu skóre. Se 24 góly je nejofenzivnější tým nadstavby, k čemuž hodně dopomáhá Šimon Bělohorský. Přestože odehrál jenom osm duelů, má bilanci 23+16, což z něj dělá nejproduktivnějšího hráče nejen skupiny, ale i celé ligy! Tygři navíc neinkasovali ani jednou v oslabení. V neděli pak čeká devítku dlouhá cesta do Karlových Varů, které se nachází na druhém místě nadstavbové skupiny, když prohráli jenom jednou, a to taktéž proti Boleslavi. Energii se však nedaří hra v početní výhodě a nevýhodě. V obou herních situacích jsou v rámci nadstavby druzí nejhorší, zatímco Hradec patří ke špičce této statistiky.

A devítka si neodpočine ani v rámci reprezentačního víkendu, když pojede na v sobotu 12. listopadu na led Chomutova, který se však v nadstavbě zatím hledá a s osmi brankami je spolu s Litvínovem je nejméně produktivní, má však na svém kontě tři body za výhru nad Pardubicemi.

Program akademie pro nadcházející dny


JUNIOŘI: 19. kolo, čt 3.11.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Škoda Plzeň Plzeň
17:15
JUNIOŘI: 20. kolo, pá 4.11.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Sparta Praha Sparta Praha
17:15
9. TŘÍDA: 5. kolo, so 5.11.2022
Mountfield HK Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec Liberec
14:15
9. TŘÍDA: 6. kolo, ne 6.11.2022
HC Energie Karlovy Vary Karlovy Vary - Mountfield HK Mountfield HK
16:25
9. TŘÍDA: 7. kolo, so 12.11.2022
Mountfield HK Mountfield HK - Piráti Chomutov Chomutov
12:15