Akademie ČH
st 6.12.2023 | Eva Šafranková

Junioři zahájí nižší nadstavbu, dorost finišuje základní část

Ani prosinec nenabídne příliš mnoho volna pro mládežnické kategorie. Juniorům začne další fáze sezony, tedy nižší nadstavba, ve které vyzve známé soupeře jako je Plzeň a Litvínov, po nich však přijde na řadu derby, které pro ně bude vůbec první v sezoně. Naopak dorost končí základní část, doma ho čeká Poruba a poté se dvakrát vydá na Moravu. Devátá třída se pokusí po měsíci opět vyhrát, v cestě jí ale bude stát rival z Pardubic.

Juniorka začíná nižší nadstavbu a poprvé v sezoně ji čeká derby

Základní část DHL Extraligy juniorů byla pořádně napínavá, protože o postupové čtveřici do vyšší nadstavby se rozhodovalo až v posledním kole. Mountfield si situaci zkomplikoval čtvrteční prohrou s Plzní 3:6 a v sobotu pak musel spoléhat i na výsledky z ostatních zápasů, které mu ale nehrály do karet. Ačkoliv Lvi zdolali pražskou Spartu 2:1, skončili na páté pozici, jež znamenala nižší nadstavbu, tedy boje o účast v play-off. V ní se potkají s již známými soupeři, zároveň však narazí týmy, se kterými ještě v této sezoně nehráli. Jedná se o Pardubice, Olomouc, Přerov a Zlín.

V prvním kole se nejstarší hradečtí mládežníci střetnou po týdnu, tentokrát ale doma, s Plzní, která se po základní části umístila na předposlední příčce západní skupiny. Kromě již zmíněného vítězství nad Východočechy, se Indiánům podařilo přetlačit i Litvínov 3:2. Škodovka byla druhým nejčastějším celkem, který usedal na trestnou lavici, což se jí několikrát nevyplatilo, protože během oslabení inkasovala nejvíce branek ze všech. Tým z města piva není příliš oblíbeným soupeřem hokejistů zpod Bílé věže, neboť ze čtyř vzájemných mačů se třikrát radovali právě Západočeši.

I druhý soupeř bude pro Mountfield známou tváří, v sobotu totiž vyzve Litvínov, se kterým má velmi pozitivní bilanci. Ze čtyř vzájemných měření sil obdržel celkově 10 bodů za výhry 5:4 v nastavení, 3:2, 3:2 po nájezdech a 9:0. Chemici byli jediným mančaftem, jenž nezískal více než 22 bodů. Za poslední měsíc se navíc trápili, protože pocit vítězství zažili na konci října. Verva měla k dispozici druhé největší množství početních výhod, avšak jejich úspěšnost využití byla druhá nejhorší, hůře na tom byli pouze Plzeňští. Hranici 20 kanadských bodů překročili Ondřej Postl (9+18), Jakub Bednařík (9+14) a Matěj Maštalířský (8+12). Poslední jmenovaný dokonce nastoupil do 13 zápasů v Tipsport extralize.

Vůbec poprvé v letošní sezoně čeká svěřence Martina Vágnera východočeské derby, které se uskuteční na soutoku Labe a Orlice. Pardubice na tom s umístěním po základní části byli stejně jako jejich největší rival. Ve východní skupině totiž skončily na páté pozici, na postupovou čtyřku ztrácely dva body. Naposledy si ovšem vyšláply na Přerov 4:3 a Brno 6:2. Dynamo si mnoho přesilových her nezahrálo, v porovnání s ostatními jich mělo vůbec nejméně. Naopak soupeřům tuto výhodu nabízelo mnohem častěji, protože s téměř 400 trestnými minutami byl nejvylučovanějším týmem. Trenéři se mohli spolehnout na Dominika Pavlatu (8+16) a sedmého nejlepšího střelce soutěže Adama Fialu (15+6).

Dorostu pomalu končí základní část

Dorostencům byla přerušena série pěti výher, ale bodovat se jim podařilo i v dalším utkání, které sehráli proti sousedovi z tabulky, a to proti čtvrtým Vítkovicím. Hradečtí sice smazali dvougólové manko, avšak v nájezdech byla šťastnější Ridera. Lvi tedy podlehli 2:3. Ani v sobotu se jim nedařilo, protože v druhém derby, které se konalo během dvou týdnů, padli s Dynamem 1:4. Celkově se jednalo o druhý neúspěch v probíhajícím ročníku proti rivalovi. Poté si ale spravili chuť, když si v úterní atraktivní dohrávce připsali třetí skalp lídra z Třince. Mountfield si vytvořil dvoubrankový náskok, potom sice inkasoval, záhy však odpověděl a Oceláře nakonec zdolal 4:2.

Svěřenci Jiřího Janouška mladšího mají do poloviny prosince velmi nabitý program. Nejprve ve čtvrtek přivítají další mužstvo z východu republiky, kterým je Poruba. Slezané jsou v poslední době poměrně úspěšní, z poslední deseti duelů totiž osmkrát bodovali. Dokonce zaznamenali poprvé v sezoně šňůru čtyř výher. Tu ji však přerušili Oceláři, od kterých schytali debakl 2:8. S 26 body se tak nacházejí na osmém místě tabulky. Poruba se na přesilovky příliš spolehnout nemůže, jejich úspěšnost využití je totiž čtvrtá nejhorší. Ale asi jich nebude mít tolik k dispozici, protože oba celky patří k nejméně vylučovaným. Ostravané mají na kontě pouze 140 trestných minut, o osm víc jich nasbíral právě Hradec. Týmovou produktivitu vede Jan Ostřížek (11+6) a Daniil Skorokhod (4+13). Bilance vzájemných střetnutí je vyrovnaná a pokaždé se dařilo domácím, o čemž svědčí i jednotlivé výsledky (3:2 a 3:4sn z pohledu Lvů).

Poslední venkovní mače základní části odehraje Mountfield na Moravě. V sobotu se představí na ledě předposledního Zlína, který sice podlehl brněnské Kometě 3:6, následně si ale proti Olomouci zastřílel 6:0. Berani vyšlou v průměru 21,96 střel na branku za zápas, což je druhé nejnižší číslo. Ačkoliv mají čtvrtou nejlepší úspěšnost ubráněných oslabení, během této herní situace inkasovali 18 gólů, a to je třetí nejvyšší počet. Jejich disciplinovanost by mohla být rovněž o něco lepší, neboť patří mezi trojici nejvíce trestaných týmů. Ševci mají Východočechům co vracet, protože v obou případech odcházeli poraženi (2:8, 0:3). Jejich největším tahounem je Dominik Kos (15+10), jenž je zároveň třetím nejlepším střelcem skupiny B.

V dalším týdnu, konkrétně v úterý, vyrazí Hradečtí do města, jehož dominantou je hrad Špilberk. Kometa se pohybuje v polovině tabulky, oproti šestému Přerovu má o bod, ale i o jedno utkání víc. Po čtyřech nezdarech přišly tři zápasy, během kterých Brňané vstítili soupeři alespoň čtyři góly – postupně si poradili se Zlínem 6:3, Jihlavou 4:0 a Olomoucí 10:2. Po Třinci jsou druzí, kteří na svatyni vyšlou průměrně nejvíce střeleckých pokusů (29,08). Výraznými hráči jsou Jan Brabenec (11+21), David Štulo (14+15) a Vojtěch Kubín (10+18), kteří figurují mezi pěticí nejproduktivnějších hráčů skupiny B. Brabenec je navíc nejlepším nahrávačem vůbec. I v tomto případě se v obou vzájemných duelech dařilo více Lvům, kteří Moravany zdolali 5:3 a 4:3 po prodloužení.

Zabere devítka po dvou nezdarech v řadě?

Svěřenci Luboše Dvořáka nezahájili poslední kalendářní měsíc podle představ, protože den před první adventní nedělí nestačili na Mladou Boleslav, druhý celek tabulky. Mountfieldu se sice podařilo před polovinou duelu vyrovnat, jenže poté zažil nepříjemné tři minuty, během kterých Bruslaři odskočili na rozdíl tří branek. Hosté se snažili ještě s průběhem něco udělat, ale kontaktní trefy se nedočkali, a tak se z výsledku 5:3 mohli radovat Středočeši. Naopak Lvíčata podlehla tomuto soupeři podruhé v sezoně a inkasovala stejný počet gólů jako v předchozím měření sil.

Devátá třída se pokusí po téměř měsíci opět zažít pocit vítězství. O motivaci bude mít postaráno, protože ji v sobotních 12:15 čeká derby, čímž odstartuje sérii tří domácích zápasů. Pardubice mají o 10 bodů víc než jejich rival, patří jím tak čtvrtá pozice. Dynamo je v ofenzivě poměrně aktivní, s 91 vstřelenými brankami je totiž třetím nejvíce skórujícím mančaftem. Hradec to nebude mít lehké, protože hráči z města perníku jsou posíleni dvěma výhrami v řadě, navíc s čistým kontem. Ve východočeském derby slavil vždy hostující tým. Jak tomu bude tentokrát?

Program akademie pro nadcházející dny


DOROST: 24. kolo, čt 7.12.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC RT TORAX Poruba Poruba
15:00
JUNIOŘI: 1. kolo, čt 7.12.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Škoda Plzeň Plzeň
18:00
9. TŘÍDA: 21. kolo, so 9.12.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice Pardubice
12:15
DOROST: 25. kolo, so 9.12.2023
Berani Zlín Zlín - Mountfield HK Mountfield HK
14:30
JUNIOŘI: 2. kolo, so 9.12.2023
HC Verva Litvínov Litvínov - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
JUNIOŘI: 3. kolo, po 11.12.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice Pardubice
15:30
DOROST: 27. kolo, út 12.12.2023
HC Kometa Brno Brno - Mountfield HK Mountfield HK
15:00