Akademie ČH
čt 9.3.2023 | Dominik Jarka

Juniorka bez play-off dohrává základní část, devítka musí zabrat

Zatímco dorostence čeká o víkendu vzrušení z bojů ve vyřazovací části, jejich juniorští kolegové o tuto možnost v posledním zápase přišli a zbývající tři zápasy v základní části tak už pouze dohrají . I tak se budou chtít už jenom ze cti ukázat před domácími příznivci. V pátek totiž přivítají v ČPP Aréně Mladou Boleslav, v sobotu pak přijede jedenáctý Liberec. A poslední čtyři duely nadstavby zbývají i devítce, jež pojede do Chomutova a Liberce.

Juniorka bez šance na play-off

Svěřenci Jiřího Janouška mladšího ztratili v posledním zápase teoretickou šanci na postup do čtvrtfinále juniorské soutěže, zbytek sezony už tedy dohrají v poklidu. Minulý pátek sice přerušili sérii tří porážek v řadě vítězstvím 3:0 nad poslední Olomoucí, den nato ale na domácím ledě podlehli 1:4 Zlínu, který je přeskočil v tabulce a zároveň jim vzal poslední naději na účast ve vyřazovací části. S jinak nepovedenou sezónou může být spokojen alespoň brankář Jan Kasal, jehož úspěšnost zákroků 93,14 % patří mezi pětici nejlepších gólmanů v lize. A za svůj ofenzivní přínos se nemusí stydět ani Michal Beneš (12+28), který pravděpodobně ukončí sezonu jako nejlepší nahrávač Lvů.

Ve zbývajících duelech tak Hradci nehrozí sestup, ale ani účast v play-off. To rozhodně nejsou problémy, který by řešila Mladá Boleslav, jenž vyzve Hradec v pátek od 13:30 v ČPP Aréně. Bruslaři se totiž nachází na pátém místě, play-off již mají v kapse a na první příčku jim schází pouhých pět bodů. Okolnosti ale Bruslařům dvakrát nenahrávají. Naposledy schytali na hradeckém stadionu pověstného „bůra“, v posledních dvou mačích navíc Boleslavští neskórovali a prohráli dvakrát 0:3. Protrhnout boleslavskou smůlu v zakončení přijede i Vojtěch Polák (27+21), který je 27 přesnými trefami druhým nejlepším střelcem ligy. V sobotu od 13:00 přijede na východ Čech jedenáctý Liberec, který je naplno v bojích o nejlepší osmičku. Z posledních čtyřech utkání ale vyšel bodově naprázdno, naposledy tak zvítězil 4:0 právě na hradeckém ledě. Tygři strádají v této sezoně při speciálních formacích. Průměrně mají nejhorší přesilovku (úspěšnost 13,58 %) i druhé nejhorší oslabení (úspěšnost 79,59 %).

Devítka chce přerušit sérii proher

Deváťáci nevstoupili do nového roku dle libosti a jejich negativní série stále pokračuje. Lvíčata z posledních čtrnácti klání zvítězila pouze ve třech případech a aktuálně se veze na nepříznivé šňůře čtyř po sobě jdoucích porážek v řadě. Minulý víkend Hradečtí ztratili důležité body v derby a nestačili ani na lídra z Mladé Boleslavi, čímž se snížil náskok Mountfieldu na čtvrtém místě na jediný bod. Čtyři zápasy před koncem nadstavby ale Lvíčata stále mají šanci uzurpovat třetí pozici z rukou Karlových Varů, z 12 možných bodů jich musí sebrat minimálně 8. K tomu jim může dopomoct především zlepšení ofenzivní části hry, méně branek totiž v nadstavbě nasázel jen poslední Litvínov.Teoretická šance na postup do play-off stále existuje, reálně už ale není v rukou Lvíčat a je takřka minimální.

Svěřence Luboše Dvořáka čekají o víkendu dvě výjezdová dobrodružství. Ve čtvrtek od 17:00 se představí na západě Čech proti chomutovským Pirátům. Ti jsou oblíbeným soupeřem Lvíčat, v této sezoně je Hradečtí pokořili dvakrát, až teď se ale poprvé utkají na chomutovském kluzišti. Předposlední celek zdobí především efektivní přesilovky, jejich úspěšnost využití 19,54 % je třetí nejlepší v soutěži. V sobotu pak Hradec zavítá na sever Čech, kde od 13:45 svede bitvu s druhým Libercem. Ten ze vzájemných střetnutí vyšel lépe, zvítězil ve všech třech kláních s celkovým skóre 11:2 pro Bílé Tygry. Hájit barvy týmu pod Ještědem vyrazí i Šimon Bělohorský (38+11), který je s 38 góly jednoznačně nejlepším střelcem nadstavby.


Program mládeže na následující dny:


9. TŘÍDA: 14. kolo, čt 9.3.2023
Piráti Chomutov Chomutov - Mountfield HK Mountfield HK
17:00
JUNIOŘI: 53. kolo, pá 10.3.2023
Mountfield HK Mountfield HK - BK Mladá Boleslav Ml. Boleslav
13:30
JUNIOŘI: 54. kolo, so 11.3.2023
Mountfield HK Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec Liberec
13:00
9. TŘÍDA: 26. kolo, so 11.3.2023
Bílí Tygři Liberec Liberec - Mountfield HK Mountfield HK
13:45