Akademie ČH
st 7.12.2022 | Tomáš Kalas

Juniorka míří na severozápad, dorost bude bojovat o čelo

Druhý prosincový víkend bude opět patřit mládežnickým duelům. Junioři vyjedou do podhůří Krušných hor, kde je čekají náročné souboje s Litvínovem a Karlovými Vary. Všechny zbylé kategorie budou mít výhodu domácího prostředí, dorost čekají bitvy s týmy ze špičky tabulky, a to s Mladou Boleslaví a Libercem, tedy celky, se kterými se již dorostenci utkali v první fázi ročníku. A devátou třídu čeká tradičně jenom jedno utkání, v sobotu odehraje zápas s karlovarskou Energií.

Juniorku čekají bitvy pod Krušnými horami

Vlivem východočeského derby měli junioři volnější poslední dvoukolo, navíc po třech nezdarech v řadě navázali na demolici Zlína a z důležitého záchranářského souboje si odvezli dva body, čímž se právě dvanáctému Dynamu přiblížili na tři body, navíc mají zápas k dobru. I přes devět vstřelených branek z posledních dvou utkání však zůstávají Lvi stále nejméně ofenzivním týmem celé extraligy, na Kometu, která je v tomto ohledu druhá nejhorší, ztrácí osm gólů. Na druhou stranu jsou třetí nejméně vylučovaný celek s 222 trestnými minutami.

Po výjezdu do nedalekých Pardubic čeká hradecké juniory mnohem delší cesta. V pátek 9. prosince rozehrají od 15:00 duel na ledě Litvínova, který se drží na osmém místě v těsném závěsu za úřadujícím mistrem z Plzně. Právě se Západočechy nezvládla Verva poslední souboj, ve kterém padla 3:6. Litvínov se může navíc pyšnit druhým nejlepším využitím přesilovek, když z celkem 102 početních výhod využil gólově 27, což je společně s plzeňskými indiány nejvyšší číslo. V dresu chemiků navíc řádí David Skuhrovec, který s bilancí 14+18 nahání vedoucího Ondřeje Hrabíka ze Sparty. O den později pak přejede nejstarší mládežnická kategorie do Karlových Varů. Místní Energie se tradičně drží na čele tabulky a do víkendového kolotoče vstoupí nabuzena výhrou nad Spartou, na což navázala v západočeském derby. Navíc se může opřít o Adama Dybala, který je statisticky nejlepší brankář ligy, vepředu pak táhne tým Robin Sapoušek, s 15 brankami pátý nejlepší střelec.

Dorostenci budou bojovat o body proti špičce tabulky

Domácí nadstavbová premiéra nedopadla pro dorostence nikterak špatně. Kromě výhry nad Plzní si v dvojboji s týmy z hlavního města dokázali Lvi ukořistit tři body, po těsné prohře 4:5 se suverénní Slavií si poradila vítězně se Spartou a ve vyrovnaném středu tabulky je tak na průběžném sedmém místě s pěti body. Výkony dorostenců se opírají především o velmi kvalitní přesilové hry, neboť průměrné využití 31,25 % je suverénně nejvíce z vrchní nadstavbové skupiny. Zároveň nejsou mladí Lvi příliš času v oslabení, 34 trestných minut je druhé nejmenší číslo po Třinci.

Maraton pěti domácích představení v řadě zakončí dorost se soupeři, s nimiž se zná velmi dobře již z první části sezony. Ve čtvrtečních 18:00 přivítá na malé hale Mladou Boleslav, která nahání vedoucí Slavii a je s 11 získanými body v těsném závěsu. Navíc přijede v pozici týmu s nejlepší obranou, za čtyři duely totiž inkasovala jenom čtyři branky a sama jich dala 20. Na pozoru se budou muset mít Lvi před Matějem Vojáčkem, který je se šesti zásahy nejlepší střelec týmu, v brance se Bruslaři poté opírají o Břetislava Vystrčila, který inkasoval průměrně 0,96 gólů na zápas a společně s Metodějem Císařem tvoří velmi kvalitní duo. V sobotu od 12:15 čeká Lvy tradiční bitva s Libercem, který se nachází na třetím místě tabulky s devíti body. Tygři však v posledním kole ztratili sérii sedmi utkání bez prohry, když padli po nájezdech s Karlovými Vary. V ofenzivě Severočeši staví hru především na Vasylu Špilkovi, který má bilanci 4+3.

Devítka vyzve podruhé v sezoně Karlovy Vary

Devátá třída má z nadstavby odehraných 11 duelů a ještě před posledním kolem držela sérii pěti výher, pak ale přišel souboj s Mladou Boleslaví. Proti vedoucímu celku padla v domácím prostředí Lvíčata i napodruhé a nevyužila tak možnost přeskočit druhý Liberec, který má ale o utkání méně. Hradec nadále patří mezi nejméně trestaný celek nadstavby, se 64 trestnými minutami jsou nejméně faulujícím celkem nadstavby. A spolehnout se mohou hlavně na brankářské duo Filipa Růžičky a Štěpána Klapala, kteří statisticky patří k tomu nejlepšímu, co může liga nabídnout.

V sobotu čeká Východočechy další ze série důležitých zápasů, neboť od 15:15 přivítají karlovarskou Energii. Ta je tabulkově pod Hradcem a v případě výhry může Mountfield uskočit až do šestibodového trháku. Vary se však vezou poměrně na dobré vlně, od posledního vzájemného utkání se svěřenci trenéra Dvořáka totiž prohrály pouze dvakrát, přičemž se silnou Boleslaví vytěžily jeden bod po nájezdech. Trápit je však mohou přesilovky, které mají třetí nejhorší v nadstavbové skupině, na stejné pozici se pak nachází i v případě oslabení, hůře už je na tom jenom Chomutov s Litvínovem. Energii táhne především Marko Michalov, jenž má z 11 zápasů 4+5 a je nejproduktivnějším v tomto ohledu.


Program mládeže na následující dny:


DOROST: 5. kolo, čt 8.12.2022
Mountfield HK Mountfield HK - BK Mladá Boleslav Ml. Boleslav
18:00
JUNIOŘI: 29. kolo, pá 9.12.2022
HC Verva Litvínov Litvínov - Mountfield HK Mountfield HK
15:00
DOROST: 6. kolo, so 10.12.2022
Mountfield HK Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec Liberec
12:15
9. TŘÍDA: 13. kolo, so 10.12.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Energie Karlovy Vary Karlovy Vary
15:15
JUNIOŘI: 30. kolo, so 10.12.2022
HC Energie Karlovy Vary Karlovy Vary - Mountfield HK Mountfield HK
17:00