Akademie ČH
čt 24.11.2022 | Dominik Jarka

Juniorka odkládá kvůli marodce, dorost odstartuje nadstavbu

Mládežnické výběry mají tento víkend na programu čtyři duely, ve kterých vyzvou loňské mistry i rivala z Pardubic. Junioři byli po náročném hracím víkendu nuceni z důvodu rozsáhlé marodky odložit naplánovaná utkání, zatímco dorostenci vstoupí do nové části soutěže domácími zápasy s Karlovými Vary a Plzní. A devátá třída hodlá pokračovat ve skvělé formě, postaví se jí Kladno a Pardubice.

Dorostenci započnou novou soutěž

Svěřenci Václav Pánka úspěšně dovedli působení ve skupině Střed k vytouženému postupu do vyšší nadstavby soutěže. V ní bude dvanáct týmů soupeřit o nejlepší výchozí pozici před play-off. O probíhající sezoně i aktuálním rozpoložení dorosteneckého týmu si můžete přečíst v rozsáhlém preview na webu.

Prvním vyzyvatelem v nově vzniklé tabulce bude v pátek od 15:00 na kluzišti malé haly ČPP Arény karlovarská Energie. Hráči z lázeňského města postoupili ze druhého místa skupiny Západ, hned za loňským mistrem, plzeňskou Škodovkou. Jedná se o velmi ofenzivně laděný tým, který nastřílel 5,3 gólů na zápas, přičemž měl největší počet střel i jejich produktivitu. Na pozoru musí Hradečtí zůstat i při přesilovkách, Karlovarští vstřelili 10 branek při početních nevýhodách, což je nejlepší počin v celé extralize. V sobotu od 12:15 je čeká na ledě ČPP Arény snad ještě těžší soupeř, a to právě mistrovská Škoda Plzeň. Ta s jedenácti výhrami skupinu Západ opanovala, za postup vděčí nejpevnější obraně i nejúspěšnějším přesilovkám. Ta tom má velký podíl také gólman Matyáš Mařík, který zářil s úspěšností zákroků 93,09 %, nebo také Adam Benák (13+11), čtvrtý nejproduktivnější hráč celé soutěže.

Dokoná 9. třída hattrick vítězných derby?

Tým kolem trenéra Luboše Dvořáka je na vlně tří po sobě jdoucích výher a v dobré formě hodlá pokračovat. Posledně to odnesl předposlední Litvínov, se kterým si Lvíčata doma poradila přesvědčivým výsledkem 3:0. Tím se zároveň odpoutala od Karlových Varů a osamostatnila se na třetí příčce s dvoubodovou ztrátou na Mladou Boleslav. S tou si zároveň dělí prvenství o nejlépe bránící mužstvo nadstavby, oba týmy inkasovaly shodně 18 gólů. A obrana dokáže také kvalitně podpořit ofenzívu, Karel Studnický je se sedmi asistencemi nejlépe nahrávajícím obráncem nadstavby.

První duel víkendu čeká Hradec od 15:30 v malé hale ČPP Arény, když vyzvou poslední Rytíře Kladno. Ti od postupu do nadstavby neokusili chuť vítězství a získali pouhopouhé dva body. Na vině je vůbec nejhorší obrana a druhý nejhorší útok nadstavby, nepomáhají si ani disciplínou (96 trestných minut), ve které najdeme jen dva horší týmy. Hradečtí na ně navíc už v aktuálním ročníku recept našli, venku si poradili výsledkem 5:2. V neděli pak deváťáky čeká třetí východočeské derby v sezóně, od 12:30 začne pardubické Dynamo s výhodou domácího prostředí. Hradečtí byli šťastnějším celkem v obou předchozích střetnutích (4:2, 4:1), v obou případech však měli podporu domácích fanoušků. Pardubice mají zatím po osmi duelech devět bodů a náleží jim šesté místo tabulky. Potřebovat budou nutně góly svých nejlepších střelců, Václava Josky a Ondřeje Vaška, kteří zatím drží třetí nejhorší ofenzivu tabulky nad vodou.


Program mládeže na následující dny:


DOROST: 1. kolo, pá 25.11.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Energie Karlovy Vary Karlovy Vary
15:00
DOROST: 2. kolo, so 26.11.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Škoda Plzeň Plzeň
12:15
9. TŘÍDA: 9. kolo, so 26.11.2022
Mountfield HK Mountfield HK - Rytíři Kladno Kladno
15:30
9. TŘÍDA: 10. kolo, ne 27.11.2022
HC Dynamo Pardubice Pardubice - Mountfield HK Mountfield HK
12:30