Akademie ČH
ne 13.2.2022 | Tomáš Kalas, Jan Vavřina

Juniory čeká boj o play off! Jiří Janoušek: Záchranou nic nekončí

Sobotním dnem skončila základní část DHL extraligy juniorů, která všech dvacet týmů rozdělila na dvě části. Hradečtí mladíci za 38 utkání nasbírali 68 bodů, což jim nakonec zajistilo 7. místo. Tím pádem mají jistotu záchrany a budou bojovat o to, aby se prokousali až mezi posledních osm týmů, které čekají následně vyřazovací boje.

Jak tedy bude druhá část sezóny pokračovat? Prvních 12 týmů bude podle umístění v základní části rozřazeno do tří skupin po čtyřech. V áčku se utkají 1., 6., 7. a 12. tým základní části, v béčku 2., 5., 8. a 11. tým a v céčku 3., 4., 9. a 10. tým. Uvnitř každé skupiny se bude hrát čtyřkolovým systémem, účastníky tedy čeká dvanáct kol. Hradec vyzve ve skupině A velmi silnou Plzeň, Třinec a Zlín, který si postup zajistil až v samotném závěru základní části.

Dosavadní výsledky se sice mažou, ale první tři nejlépe umístěné týmy po základní části si do nadstaveb přenášejí šestibodovou bonifikaci a týmy na třetím až šestém místě po základní části pak tříbodovou. V hradecké skupině tak bude mít šestibodový náskok Plzeň a tříbodový Třinec. Automaticky mají zajištěn postup první dva celky z každé skupiny a dva nejlepší týmy ze třetích míst. Pro celky umístěné na čtvrtém místě pak ročník končí. Pro mladé Lvy začíná další část sezóny 15. února duelem v Třinci, na což o dva dny později naváže souboj ve Zlíně. Poprvé se doma Hradečtí představí 19. února proti Plzni.

Hlavní trenér Jiří Janoušek: Teď začínají ty pravé boje

Jak hodnotíte základní část? Jste s jejím průběhem spokojeni?
Jak jsem říkal ve všech rozhovorech, tahle sezóna je velmi specifická. Padá velké množství týmů, takže očekávání jsou veliká, společně s tlakem na výsledky. Jsem nesmírně rád a vážím si toho, že se nám s předstihem povedlo uhrát tu pozici mezi dvanácti týmy, kterým se vyhnou boje o záchranu.

Kromě toho, že se vám vyhnou záchranářské starosti, tak budete bojovat i o play off. Jak velkou motivací jsou pro vás vyřazovací boje?
Motivace je obrovská. I tyhle zápasy vedoucí k play off jsou takovým vyvrcholením sezóny. Že se nám povedlo uhájit extraligovou příslušnost pro další ročník, tak tím nic nekončí. A hráčům jsme to zdůrazňovali. Naopak, teď začínají ty pravé boje a my uděláme všechno pro to, abychom se mezi poslední osmičku dostali.

Kde zatím vidíte největší sílu týmu?
Doufám, že to nezakřiknu, ale naše výkony se opíraly o výkony brankářů. Tam vidím naši velkou sílu, ve spojení s dobrou prací v defenzívě, a to od všech hráčů. Organizace hry u nás v pásmu, forčeking, o to jsme se mohli opřít a kluci byli v těch zápasech zodpovědní. Výsledkem toho je pátý nejmenší počet inkasovaných branek v lize. Myslím si, že týmová hra a poctivost, to nás zdobilo a doufám, že v těch klíčových zápasech to bude jenom gradovat.

Jak se vám zamlouvá letošní hrací systém? V základní části bylo o co hrát, teď to zase budou těžké bitvy, bude to mít náboj…
Minimálně dvě třetiny soutěže byly extrémně náročné. Všechny týmy hrály s maximálním nasazením, využívaly všechny dostupné hráče. Utkání měla vysokou kvalitu, v závěrečné čtvrtině už některé týmy měly jistotu, tak udělaly drobné změny. Ale čekáme, že s nástupem bojů o play off budou všichni hrát v plné sestavě a budou chtít udělat co nejlepší výsledek.

Rozlosování juniorů Mountfieldu HK ve skupině o účast v play off A


II/1, út 15.2.2022
HC Oceláři Třinec Oceláři Třinec - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
II/2, čt 17.2.2022
PSG Berani Zlín Zlín - Mountfield HK Mountfield HK
15:00
II/3, so 19.2.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Škoda Plzeň Plzeň
12:15
II/4, čt 24.2.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Oceláři Třinec Oceláři Třinec
17:15
II/5, so 26.2.2022
Mountfield HK Mountfield HK - PSG Berani Zlín Zlín
12:15
II/6, čt 3.3.2022
HC Škoda Plzeň Plzeň - Mountfield HK Mountfield HK
 
II/7, so 5.3.2022
HC Oceláři Třinec Oceláři Třinec - Mountfield HK Mountfield HK
 
II/8, út 8.3.2022
PSG Berani Zlín Zlín - Mountfield HK Mountfield HK
 
II/9, čt 10.3.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Škoda Plzeň Plzeň
 
II/10, so 12.3.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Oceláři Třinec Oceláři Třinec
 
II/11, čt 17.3.2022
Mountfield HK Mountfield HK - PSG Berani Zlín Zlín
 
II/12, so 19.3.2022
HC Škoda Plzeň Plzeň - Mountfield HK Mountfield HK