Akademie ČH
čt 26.1.2023 | Tomáš Kalas

Juniory čeká další důležitý souboj, devítka jede na led lídra

Poslední lednový víkend čeká mládežnické kategorie opět porce zápasů. Tentokrát budou mít volné kolo dorostenci, avšak do hry se vrací zpět devátá třída, která v sobotu zamíří na led lídra nadstavbové skupiny z Mladé Boleslavi. Junioři pak zakončí sérii domácích duelů, v pátek je čeká důležitá bitva s tabulkovým sousedem z Litvínova, v sobotu se postaví Karlovým Varům.

Junioři budou hrát v pátek o přiblížení se 12. místu

Lvi zakončili třetí lednový týden vítězně. V bojovném derby přemohli pardubického rivala 2:1 v nájezdech a udrželi si stále slušný odstup od Olomouce, oproti které mají navíc dva zápasy k dobru. Hradečtí junioři tak výhrou v derby částečně odčinili prohru 1:5 proti Třinci. Jedno však zůstává, juniorku trápí slabá koncovka. V posledních třech duelech vstřelila celkem čtyři branky, přičemž jenom tři ze hry. Společně s Hanáky jsou tak nejméně ofenzivním týmem extraligy, na druhou stranu sedmá nejlepší obrana je pro Mountfield povzbuzující.

Sérii domácích utkání zakončí nejstarší mládežnická kategorie tradičně v pátek a sobotu. Nejprve bude od pátečních 15:00 bojovat s Litvínovem, který je navíc přímým tabulkovým sousedem. Co do formy je na tom s Hradcem Verva prakticky totožně, i ona poslední duel dovedla do vítězných nájezdů, a to proti Plzni. Navíc se daří útočníkovi Davidu Skuhrovci, který má z posledních pěti duelů bilanci 3+4 a v týmové produktivitě mu patří třetí místo. V sobotních 12:30 pak juniory čeká souboj s Karlovými Vary, které se však potýkají s velmi špatnou formou. Z hlediska posledních pěti zápasů jsou na tom energetici nejhůře z celé ligy, když uhráli pouze jediný bod se skóre 7:14. Na druhou stranu to byla částečně i daň za těžký los, Západočeši však nedokázali vyhrát ani jednou ze tří pokusů na domácím ledě. Přesto ale zůstávají týmem s druhou nejlepší obranou, průměrně totiž inkasovali 2,16 branek za zápas. I tak však nejlepším gólmanem soutěže zůstává Adam Dybal, který jako jediný společně s boleslavským Davidem Horou neinkasoval průměrně nad dvě branky za zápas.

Deváťáky čeká po pauze souboj s lídrem

Devátá třída vstup do nového roku příliš nezachytila. Sice vyhrála první duel 5:2 na ledě Litvínova, druhý lednový víkend ale padla nejprve na Kladně, následně poprvé prohrála i derby s Pardubicemi, přestože si odnesla alespoň bod za prohru v nájezdech. V kombinaci se závěrem roku 2022 tak není forma Lvíčat příliš oslnivá, z posledních pěti utkání totiž vyhráli jenom jedno. I to mělo ale za následek zvětšení odstupu od vedoucí dvojice. Na druhý Liberec ztrácí Hradečtí 13 bodů, na lídra z Boleslavi o dva body více.

A právě do města automobilů pojedou deváťáci v sobotu 28. ledna. Bruslaři procházejí soutěží poměrně lehce, celkově od startu letošního ročníku prohráli jenom tři duely, z toho dvakrát v derby s Libercem. V nadstavbě se mohou pyšnit nejlepší ofenzivou, 96 nastřílených branek je s přehledem nejvyšší číslo. Oproti Mountfieldu však mají o pět inkasovaných branek více. Středočeši dostali k dispozici i největší počet přesilových her, s čímž se pojí i proměňování početních výhod. Téměř třetinové využití není nejvyšší jenom v severní nadstavbové skupině, je také o pár desetinek nejlepší v celé soutěži. Pozor si budou muset mladí Lvi dávat také na dvojici útočníků Filip Matějka a Oleksandr Ždanov. Především oni totiž táhnou zelenobílý klub. Matějka je s bilancí 22+19 druhý nejproduktivnější hráč v celé nadstavbě, Ždanov má o osm branek méně.


Program mládeže v následujících dnech:


JUNIOŘI: 43. kolo, pá 27.1.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Verva Litvínov Litvínov
17:00
9. TŘÍDA: 18. kolo, so 28.1.2023
BK Mladá Boleslav Ml. Boleslav - Mountfield HK Mountfield HK
12:15
JUNIOŘI: 44. kolo, so 28.1.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Energie Karlovy Vary Karlovy Vary
12:30