Akademie ČH
ne 15.1.2023 | Dominik Jarka

Juniory čeká domácí derby, dorost zase náročná výjezdová pouť

Mládežníky čeká tento týden náročný program, pomoc by jim ale mohla jejich gradující forma. Daří se jednak juniorům, kteří se po sérii venkovních zápasů vrací na domácí led, kde v úterý vyzvou páté Oceláře, v sobotu je zase čeká pikantní souboj s Dynamem Pardubice. Dorostenci už za sebou mají dvojité vítězství v derby a jedou na výjezdová utkání. Dalším vyzyvatelem budou ve čtvrtek druhé Karlovy Vary, v sobotu zase přijedou na led loňských mistrů z Plzně.

Junioři zpátky doma, čeká je derby

Svěřenci Jiřího Janouška mladšího prožívají jedno z povedenějších období v sezoně. Z posledních šesti utkání hned čtyřikrát triumfovali, přitom pouze v jednom případě sehráli duel na domácím kluzišti. Zvítězili například nad druhými Vítkovicemi nebo posledně i po gólově strohém zápase nad Libercem 1:0. Zlepšit by se Hradečtí mohli v koncovce. Průměrně nasázejí do branky soupeře 2,5 gólů za zápas, hůře je na tom pouze poslední Olomouc. Střílí to naopak Lukáši Králi (8+11), který se trefil v posledních dvou zápasech a je třetím nejproduktivnějším hráčem týmu. Statistice plus mínus vévodí hradeckému celku obránce Martin Hrbek, kterému v tomto ohledu patří hodnota 16.

Po sérii venkovních střetnutí juniory čeká zasloužená porce zápasů před domácím publikem. Nejprve vyjedou v úterý od 17:45 na led ČPP Arény k duelu s třineckými Oceláři. Ti se nachází na pátém místě tabulky, navíc zvítězili v posledních čtyřech venkovních zápasech, pouze jedinkrát ale po základní hrací době. V desítce nejproduktivnějších plejerů soutěže mají hned tři zástupce, konkrétně jde o Adama Cedza (18+20), Tomáše Šilara (14+22) a Jana Moškora (10+24). V rámci 42. kola vyzvou Lvi v sobotu od 12:45 pardubické Dynamo. Ze dvou vzájemných střetnutí si oba týmy odvezly výhru po prodloužení, v obou případech to bylo na ledě soupeře. Dynamo zlepšilo formu ze začátku sezony a z posledních deseti zápasů prohrálo jen třikrát, náleží mu tak desátá příčka soutěže. Těžké to budou mít Lvi při přesilovkách, Pardubičtí neinkasovali v 85 % oslabení. Jediný zápas v sezoně nevynechal obránce Vojtěch Tvrdík (6+13), který je nejbodovanějším bekem z řad Pardubic.

Dorostenci na výjezdu zabojují o druhé místo

Dorostenci se vezou na vlně vítězství a výrazně jim ke třetímu místu napomohl i dvojitý triumf v derby nad pardubickým Dynamem. S tím si nejprve poradili na domácím ledě 4:3, den nato svého soka deklasovali rozdílem třídy 6:0 před zraky pardubických příznivců. V zápase proměnili Hradečtí také dvě početní výhody. Celkově mají úspěšnost přesilovek 31,11 % a využili je už čtrnáctkrát, což jim zaručuje prvenství těchto údajů v nadstavbě. Jinak se ale Lvi musí zlepšit v disciplíně. Za jedenáct zápasů nastřádali 160 trestných minut, pouze Zlín a Liberec byl trestán častěji. Z obrany řídí hradeckou hru Štěpán Černý (3+9), jenž je třetím nejproduktivnějším bekem nadstavby.

Tým trenéra Václava Pánka vyjede ke šlágru kola ve čtvrtek, když se od 16:45 na karlovarském ledě utká s druhou Energií. Ta zvládla první vzájemný duel lépe, když brala všechny tři body za výhru 5:2. Karlovarští nasázejí 4,25 gólů za zápas, k čemuž výrazně přispívá i dvojice Vít Záhejský (11+14) a Vojtěch Čihař (9+8), která vede bodování nadstavby před hradeckým Jakubem Jónem. V sobotu čeká Lvy trip do Plzně, kde si od 16:30 zahrají s pátou Škodovkou. Ta nastřílela druhý nejvyšší počet branek, konkrétně 48, přičemž jedna čtvrtina přišla z přesilových her. Pozor si Západočeši musí dávat při oslabeních, jelikož inkasují ve 26,73 % případů, což je nejhorší průměr v lize. V brance se ale mohou spolehnout na Matyáše Maříka, jehož úspěšnost zákroků 92,28 % patří k absolutní brankářské špičce.


Program mládeže v následujících dnech:


JUNIOŘI: 35. kolo, út 17.1.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Oceláři Třinec Oceláři Třinec
17:45
DOROST: 13. kolo, čt 19.1.2023
HC Energie Karlovy Vary Karlovy Vary - Mountfield HK Mountfield HK
16:45
JUNIOŘI: 42. kolo, so 21.1.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice Pardubice
12:45
DOROST: 14. kolo, so 21.1.2023
HC Škoda Plzeň Plzeň - Mountfield HK Mountfield HK
16:30