Akademie ČH
st 11.10.2023 | Eva Šafranková

Juniory čekají dva nejlepší týmy, dorost zkusí uhájit prvenství

Mládežnické kategorie jsou stále v zápasovém tempu. Juniory čeká výzva v podobě duelů s vedoucími týmy tabulky. Doma se ve čtvrtek střetnou s druhým Libercem, o dva dny později vyrazí k lídrovi do Mladé Boleslavi. Jelikož byl středeční mač v ČPP Aréně s Třincem odložen, odehraje dorost jediný zápas, a to v Přerově, kterému chce vrátit porážku z prvního vzájemného měření sil. Ani devítka nezahálí a chce napravit doposud ne příliš povedené výsledky. Pod Bílou věží přivítá Havlíčkův Brod, následující den se představí na ledě Tábora.

Uspějí junioři proti dvěma nejlepším celkům?

Juniorka si v porovnání s minulým týdnem pohoršila, a to jak výsledkově, tak umístěním v tabulce. S Plzní a Spartou se utkala podruhé v sezoně, tentokrát jí však oba soupeři vrátili porážku ze začátku září. Třetí výhru v řadě si tedy svěřenci Martina Vágnera ve čtvrtek nepřipsali. Na dvougólový náskok Škodovky sice čtyři minuty před koncem zareagovali, ale víc už nestihli, a tak padli 2:3. V sobotu si neporadili ani s pražskou Spartou, která se zhruba v polovině duelu ujala vedení. Fotbalový výsledek 0:1 vydržel až do konce a Lvi utrpěli druhý neúspěch za sebou, což mělo za následek jejich odsunutí na páté místo ve skupině Západ. Matěj Beneš (6+11) se však se 17 kanadskými body i nadále drží mezi sedmi nejproduktivnějšími hráči DHL Extraligy juniorů.

Ve čtvrtek od 17:15 bude v ČPP Aréně k vidění souboj šelem. Pod Bílou věží se Hradečtí ukážou po pěti dnech a budou se chtít vrátit na vítěznou notu, ale nebudou to mít jednoduché, protože je čeká druhý Liberec, který má bilanci čtyř vyhraných zápasů. Tygři ve vyrovnaném mači s Litvínovem nakonec brali dva body díky výsledku 4:3 po samostatných nájezdech, poté v Karlových Varech předvedli obrat a Energii zdolali 6:4. Hattrickem se blýskl Lukáš Plos (13+7), jenž vévodí extraligové produktivitě a zároveň se může pyšnit statusem nejlepšího střelce. Prosadit se proti Severočechům dá docela zabrat, inkasovali totiž jen 33 branek, což je vůbec nejméně v západní skupině.

V sobotních 13:00 bude Mountfield čelit lídrovi tabulky z Mladé Boleslavi, na kterou nestačil v žádném ze dvou vzájemných měření sil a pokaždé skóroval pouze jednou, což odpovídá i tomu, že Středočeši mají druhý nejnižší počet inkasovaných gólů. Bruslaři zažili neuvěřitelnou sérii devíti vítězných utkání, nyní se však potýkají s opačnými problémy. Minulý čtvrtek poprvé doma nezískali plný počet bodů, s Energetiky totiž neuspěli 2:3 po nájezdech. Poté proti Českým Budějovicím přišli v závěru o dvoubrankové vedení a padli 2:3, čímž zaznamenali čtvrtou prohru v řadě. Matěj Gardoň je s 12 asistencemi nejlepším nahrávačem a spolu se dvěma góly druhým nejproduktivnějším hráčem týmu z města automobilů.

Udrží se dorostenci v čele skupiny B?

Hradecký dorost pokračuje ve své spanilé jízdě. Z venkovního tripu na Moravě si přivezl plný počet bodů a vyšvihl se na první příčku. Bodově stejně jsou na tom i Pardubice, kvůli horšímu skóre jim však náleží druhá pozice. Lvi nejprve zdolali brněnskou Kometu 5:3. Potom si i podruhé v sezoně zastříleli proti Kohoutům, tentokrát 8:0. Pro Marka Zárubu se navíc jednalo o druhé čisté konto. Ondřej Páleník (6+10) bodoval skoro v každém zápase a díky tomu vévodí týmové produktivitě i počtu asistencí. Sérii pěti výher budou chtít svěřenci Jiřího Janouška mladšího jistě prodloužit. V cestě jim měl stát úřadující mistr z Třince, jenže středeční souboj byl odložen. Náhradní termín je stanoven na úterý 5. prosince od 17:30.

Tím pádem mají Východočeši tento týden na programu jediný duel. Potřetí za sebou hrají venku, v sobotu se vydají do Přerova, kde je úvodní buly naplánováno na pravé poledne. Na den přesně si s ním neporadili doma, když od Zubrů schytali porážku 1:5. Moravanům patří průběžné šesté místo, na kontě mají o čtyři body méně než jejich sobotní soupeř. Z posledních třech klání odcházeli šťastnější, protože porazili týmy z východní části republiky – vynulovali Olomouc 3:0, zdolal Porubu 4:2 a na Oceláře si vyšlápli 6:3. Svěřenci Davida Kudělky by se měli vyvarovat faulům, protože jsou s 93 trestnými minutami třetím nejprovinilejším mančaftem.

Zdolá devítka Havlíčkův Brod a Tábor podruhé v sezoně?

Devátá třída do druhé čtvrtiny základní části nevstoupila ideálně. Musela totiž strpět druhou prohru od pražské Slavie – opět to bylo o čtyři branky, tentokrát podlehl Hradec sešívaným 1:5. Tento nepříznivý výsledek si připsal již podruhé v řadě. Aby se Mountfield z třech domácích mačů, které šly po sobě, radoval alespoň jednou, má k tomu poslední příležitost. Jeho nadcházejícími soupeři jsou celky, které se v tabulce nacházejí pod ním. Havlíčkův Brod a Tábor patří k týmům, na které dokázala Lvíčata v letošní sezoně vyzrát.

Prvně svěřenci Luboše Dvořáka vyzvou poslední Havlíčkův Brod, toto utkání se odehraje v pátek od 16:45 ve městě od soutoku Labe s Orlicí. Deváťáci z Vysočiny po osmi odehraných kolech ještě ani jednou nezažili pocit vítězství, navíc třikrát nevstřelili žádný gól. Ani Tábor, se kterým se Východočeši v sobotních 12:15 střetnou, na tom není o moc lépe. Jihočeši si poradili jen se Slavií a Havlíčkovým Brodem, na třetí úspěch stále čekají. Naposledy nestačili na Dynamo Pardubice 3:4.

Program akademie pro nadcházející dny


JUNIOŘI: 15. kolo, čt 12.10.2023
Mountfield HK Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec Liberec
17:15
9. TŘÍDA: 9. kolo, pá 13.10.2023
Mountfield HK Mountfield HK - BK Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod
16:45
DOROST: 12. kolo, so 14.10.2023
HC ZUBR Přerov Přerov - Mountfield HK Mountfield HK
12:00
9. TŘÍDA: 10. kolo, so 14.10.2023
HC Tábor Tábor - Mountfield HK Mountfield HK
12:15
JUNIOŘI: 16. kolo, so 14.10.2023
BK Mladá Boleslav Mladá Boleslav - Mountfield HK Mountfield HK
13:00