Akademie ČH
st 13.12.2023 | Jan Hirsch

Juniory čekají tři zápasy, dorost zakončí základní část

Na rozdíl od dospělého hokeje, který má reprezentační pauzu, koloběh mládežnických zápasů neustává. Junioři potřebují zabojovat, jelikož se pro ně situace v nižší nadstavbě zatím nevyvíjí nejlépe. Zato dorost již má jistou první čtyřku a v minulém týdnu bral devět bodů ze tří klání. Nejmladší kategorii čekají netradičně dvě utkání, ve kterých se pokusí utnout tři duely dlouhou šňůru proher.

Junioři musí zabrat

Junioři nižší nadstavbu načali zápasem s Plzní. Start byl opatrný, první gól zařídili až bratři Benešové ve 33. minutě. Západočeši však nakonec dobruslili k obratu a zvítězili 2:1. Ve druhém kole čekal hradecké hokejisty jeden z nejhorších týmu základní části, Litvínov. Ten sice šel v 8. minutě do vedení, nakonec se ale radovali hosté díky gólu Tomáše Hory, kterého necelé čtyři minuty před koncem doplnil Jaroslav Prášek a Lvi si připsali první výhru v nadstavbě. V pondělí přijel pod Bílou věž velmi pikantní soupeř, Dynamo Pardubice. Na první derby sezony byl klub z města perníku připraven lépe, už po 16. minutách vedl 3:0. Svěřenci Martina Vágnera se sice snažili dostat zpátky do zápasu, třígólové manko se jim ale smazat nepodařilo a nakonec padli 4:7. V tabulce jsou tak zatím sedmí.

Odčinit nepovedené derby se Východočeši pokusí proti Zubrům. Prvnímu moravskému soupeři, kterému nejstarší hradečtí mládežníci budou čelit, se v prvním nadstavbovém týdnu celkem dařilo. Na úvod sice těsně podlehl Zlínu 3:4, nad Pardubicemi ale vyhrál 4:2 a v pondělí přehrál i České Budějovice poměrem 3:2. V základní části skončil Přerov na poslední příčce, měl nejméně úspěšné přesilové hry a druhé nejhorší oslabení, v druhé fázi sezony ale začíná statistiky obracet, v přesilovkách vsítil už pět gólů a je nejméně trestaným týmem.

Druhé venkovní utkání v řadě pak juniory čeká na druhé straně republiky, v Českých Budějovicích. Motor se zatím v nadstavbě trápí, nevyhrál ani jednou (0:1 s Litvínovem, 2:5 s Olomoucí a 2:3 s Přerovem) a je tak logicky na posledním místě. Ze dvanácti početních výhod nevyužili ani jedinou, zato v oslabení inkasovali třikrát z patnácti případů. Oproti základní části to je výrazné zhoršení, Jihočeši byli jedním z týmů v boji o první čtyřku, která jim nakonec o tři body unikla. Mírnou útěchou jim můžou být výkony Richarda Pitla, který dal polovinu všech budějovických gólu a má bilanci 2+1.

V úterý pak Mountfield vyzve dalšího moravského soupeře, na soutok Labe a Orlice dorazí Zlín. Berani do bojů o účast v play-off vstoupili zápasem s nedalekým Přerovem, díky skvělé první třetině nakonec zvítězili 4:3. Na ve formě hrající Plzeň však již byli Moravané krátcí, Indiáni obrátili dvougólovou ztrátu a vyhráli 4:2. Ševci si pak vyzkoušeli i prodloužení a nájezdy, ve kterých však Litvínovu podlehli 3:4. Se čtyřmi body a skóre 9:11 tak žlutomodrým patří pátá příčka. Velkou předností týmu jsou přesilovku, zatím vůbec nejlepší z nižší nadstavby, využil 35,71 % početních výhod.

Dorost postoupil do vyšší nadstavby

Velmi povedený týden za sebou mají svěřenci Jiřího Janouška mladšího. Třemi výhrami si zajistili místo ve vyšší nadstavbové části, což pro ně znamená jisté play-off. Ve čtvrtek pod Bílou věž přijela Poruba. Moc gólů k vidění nebylo, oba brankáři chytali skvěle, s nulou však nakonec odešel pouze hradecký Marek Záruba, jehož tým bral výhru 1:0. Střeleckou chuť si dorostenci spravili proti Zlínu. Moravský klub přejeli 7:1, navíc zaznamenali neuvěřitelnou statistiku pěti gólů ve vlastních oslabeních. Formu Lvi potvrdili i v předehrávce 27. kola s Kometou. Rozhodla druhá třetina, ve níž si Hradečtí vytvořili dvougólový náskok, který se jim i přes nápor Brna podařilo udržet a zvítězit 2:1.

Základní část už může Mountfield dohrát v klidu a jelikož má poslední 27. kolo předehrané, zbývá mu jen poslední utkání a více času na přípravu na vyřazovací části. Ani soupeři už o moc nejde. Jihlava, která má na kontě třicet bodů, má již jistou nižší nadstavbu. Ve vzájemných utkáních zatím vždy brali body domácí. Když naposledy Dukla přijela na východ Čech, schytala pět gólů a odvážela prohru 0:5. Na Vysočině už byl zápas vyrovnanější a výhru 3:2 nakonec slavil bývalý armádní klub. Do Hradce Jihlavští nezavítají v nejlepší formě, v sobotu proti Třinci padli 1:4.

Devítku čekají dva zápasy

V minulém týdnu odehrála nejmladší mládežnická kategorie Hradce pouze jedno utkání, do královského města zavítaly Pardubice. Dynamo bylo posíleno dvěma výhrami v řadě, Lvíčata naopak měla v zádech dva nezdary z přechozích kol. Přesto bylo k vidění vyrovnané utkání, do kterého lépe vstoupil Mountfield a po první třetině vedl 2:1. Ve třetí třetině se ale perníkářům podařilo manko dotáhnout a za stavu 4:4 se tak šlo do prodloužení. V něm k rozhodnutí stačily tři minuty, trefil se pardubický Lucas Andrejko.

V následujícím týdnu čekají svěřence Luboše Dvořáka výjimečně dvě utkání, obě doma. Nejprve dorazí Slavia, která patří mezi nejméně oblíbené soupeře Hradce. Všechny vzájemné zápasy vyhrál pražský celek, navíc mezi oběma týmy panuje skóre 15:1 z pohledu červenobílých. Hned další den však pod Bílou věž zavítá Havlíčkův Brod, se kterým mají Východočeši bilanci tří výher, což však není až tak překvapivé, vzhledem k tomu, že tým z Vysočiny za celou sezonu získal pouze dva body a je poslední se ztrátou 11 bodů na Tábor.

Program akademie pro nadcházející dny


DOROST: 26. kolo, čt 14.12.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Dukla Jihlava Jihlava
17:15
JUNIOŘI: 4. kolo, čt 14.12.2023
HC Zubr Přerov Přerov - Mountfield HK Mountfield HK
18:15
9. TŘÍDA: 22. kolo, pá 15.12.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Slavia Praha Slavia
16:15
9. TŘÍDA: 23. kolo, so 16.12.2023
Mountfield HK Mountfield HK - BK Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod
12:00
JUNIOŘI: 5. kolo, so 16.12.2023
Banes Motor České Budějovice Budějovice - Mountfield HK Mountfield HK
12:00
JUNIOŘI: 6. kolo, út 19.12.2023
Mountfield HK Mountfield HK - Berani Zlín Zlín
17:30