Akademie ČH
po 13.9.2021 | Petr Koval, Jan Brůna

Kapitán dorostu Jan Vencl: Snažím se jít na ledě příkladem

Devět měsíců. Tak dlouho čekal dorost na mistrovský zápas. Přípravná utkání sice výsledkově svěřenci Václava Pánka neodehráli podle představ, do ostré sezóny ale vstoupili na výbornou. Nejprve porazili pražskou Spartu 3:2 a na vítězství navázali i v prvním domácím utkání, když Kobře nasázeli 13 branek. Šesti body se na výhře podílel také útočník Jan Vencl. Jak hodnotí přípravu, svoji roli nebo vstup do nového ročníku?

Po zrušení mládežnických soutěží se museli trenéři společně s hráči přizpůsobit ztíženým podmínkám a vymyslet, jak co nejlépe trénovat distančně. A tak na řadu přišla individuální tréninková jednotka nebo střelnice. „Trenéři nám posílali tréninkové plány, které jsme plnili doma. Určitě to nebylo vůbec jednoduché, ale myslím si, že se s tím každý v rámci možností popasoval velmi dobře. Osobně jsem se na sobě snažil fyzicky zapracovat, také jsem zlepšoval střelbu. Doufám, že se to projeví v sezóně,“ věří kapitán druhé nejstarší mládežnické kategorie.

Příprava však, alespoň co se výsledků týče, neproběhla podle představ. Mladí Lvi totiž vyhráli pouze tři utkání z dvanácti. „Samozřejmě to nebylo úplně ideální, ale trenéři se nás snažili motivovat, že musíme hlavně pořádně makat dál, abychom se co nejlépe připravili na ostré zápasy,“ říká hráč ročníku 2005. Ale rozhodně je o co se opřít. „Myslím si, že můžeme stavět na silné obraně, od které se budeme moci odrazit. Věřím, že v útoku nám góly padat budou,“ dodává.

„Máme hodně kvalitní tým, budeme chtít zabojovat o co nejvyšší příčky.“

#12 Jan Vencl (o předsezónních cílech)

Ročník 2021/22 bude specifický hlavně z hlediska razantního počtu sestupujících týmů. Mountfield se však bude chtít soustředit hlavně sám na sebe. „Párkrát nám trenéři opakovali, že musíme pořádně makat, abychom hráli dobrý hokej a dostali se do play off. Podle mě ale máme hodně kvalitní tým, takže budeme chtít zabojovat o co nejvyšší příčky,“ velí šestnáctileté křídlo.

Kapitán má za tým určitý kus zodpovědnosti, své o tom ví i Jan Vencl. „Snažím se kluky hlavně motivovat a jít na ledě příkladem – to je za mě asi to nejdůležitější,“ prozrazuje. Co se týče hry, dorost se chce předvádět atraktivním hokejem. „Pracujeme hlavně na rozehrávce. Chceme se rychle dostávat z obranného pásma do útočného. Snad to dostaneme na takovou úroveň, abychom hráli co nejlepší hokej,“ přeje si.

Přesně 334 dní uběhlo mezi posledním a prvním soutěžním duelem. Na rozdíl od toho, po němž dostal mládežnický hokej stopku, byl Hradec úspěšný. Stejně jako v přípravě totiž odvezl z ledu Sparty vítězství. „Bylo super, že jsme si zase mohli po takové době zahrát ostrý zápas. Celý tým se na to moc těšil. Výhra už je jen takový bonus, ale samozřejmě jsme za ni moc rádi,“ hlásí pokorně hradecký dorostenec.

Po výhře nad Spartou přidali Lvi další tři body – tentokráte rozstříleli pražskou Kobru 13:0. „Trenéři nám před zápasem říkali, že Kobra bude nepříjemný soupeř, protože hodně trápili v předchozím utkání Slavii. My se na ně ale dobře připravili, vstoupili do zápasu plně koncentrovaní a zápas vyhráli,“ uzavírá Jan Vencl.