Akademie ČH
st 31.8.2022 | Šimon Zemánek

Kapitán juniorů Michal Beneš: Rád bych se někdy dostal do áčka

Šest výher a pět porážek. To je bilance hradeckých juniorů v přípravných zápasech na nový extraligový ročník, jenž tentokrát nebude hrát 20 týmů – počet se snížil na 14 mužstev. V nové sezoně bude k vidění v dresu Mountfieldu HK oproti minulé sezoně rozdílný kádr, avšak několik hráčů zůstává. To platí i pro bratry Michala a Matěje Benešovy, kteří už mají s touto kategorií zkušenosti z dvou předchozích ročníků. Právě první jmenovaný, Michal, jenž do nové sezony vstupuje jako kapitán týmu, se ujal hodnocení posledních týdnů.

V generálce na ostrou sezonu junioři doma i trochu smolně padli s Olomoucí, Mora zvítězila 5:3. Jak viděl tento zápas Michal Beneš? „V první třetině jsme nebyli důrazní před naší brankou, spadlo nám tam pár smolných gólů. Do druhé části jsme už nastoupili mnohem lépe, ale gól jsme nedali. Ve třetí jsme vyrovnali, jenže potom jsme dostali další náhoďák, na který jsme nedokázali odpovědět a prohráli jsme,“ hodnotí zmiňovaný mač hradecký útočník, jenž letos v prosinci oslaví 19. narozeniny.

Úvodní gól juniorů v posledním přátelském klání vstřelil právě jejich kapitán, avšak nemalou zásluhu na něm měl také jeho bratr Matěj, který mu na úvodní branku zápasu nahrával.„Lukáš Král dobře vybojoval puk v útočném pásmu, posunul ho na bratra a já věděl, že se mě bude snažit najít, tak jsem šel před bránu. Brácha mi to krásně prostrčil a já už střílel do prázdné branky,“ komentuje bratrskou souhru útočník s číslem 25 na zádech.

Nedávno si premiéru v A-týmu odbyl Matěj Beneš, který nastoupil v přípravném duelu proti Vídni. A to hned v první formaci po boku Martina Štohanzla a Jordanna Perreta. „Ten zápas jsem bohužel neviděl, protože jsme zrovna hráli v Brně. Pak jsme to doma probírali, ale jenom tak lehce, ne nějak dopodrobna. Určitě to je pro mě ještě extra motivace dostat se do áčka, když tam byl brácha. Abych mu to nemusel závidět,“ usmívá se. „Rád bych taky někdy zavítal do prvního týmu,“ komentuje Michal Beneš.

„Bude pro nás výhodou, že za sebou máme fyzicky i psychicky náročné zápasy.“

#25 Michal Beneš (o přípravném období)

Junioři se v čele s bratry Benešovými v letní pauze představili na turnaji v Karlových Varech, kde obsadili druhé místo, když ve finále těsně nestačili na Mladou Boleslav. Dále změřili síly se švýcarským Davosem nebo německým Mannheimem. Kromě toho mají Hradečtí za sebou několik velmi vyrovnaných utkání, například s Libercem nebo Karlovými Vary, které po základní hrací době skončily remízou. Východočeši však oba nastavené zápasy vyhráli, jednou rozhodli v prodloužení, podruhé až v nájezdech.

„Přípravu hodnotím kladně, zase jsme se hodně naučili, ale ještě si něco musíme rozebrat. Celkově máme z letních zápasů šest výher a pět proher, což bych řekl, že není zlý výsledek. Navíc pro nás do sezony bude určitě výhodou, že už za sebou máme takto fyzicky i psychicky náročné zápasy,“ hodnotí letní období kapitán juniorů.

Svěřenci Jiřího Janouška tak mají za sebou všechna přípravná utkání, zanedlouho je čekají první střetnutí v rámci ostré sezony. V pátek 2. září sehrají úvodní soutěžní zápas v Litvínově, následující den vyrazí také do Karlových Varů. Doma se poprvé v novém ročníku DHL extraligy juniorů představí v pátek 9. září proti Kometě Brno, hned další den je na programu utkání s Duklou Jihlava. „Na ostrou sezonu se určitě těším, jsem na ni taky dost zvědavý. Ještě si ale musíme s klukama něco trochu vyjasnit, probrat nějaké taktiky a podobně. Ale myslím si, že to půjde,“ uzavírá Michal Beneš.