Aktuální zprávy z klubu
čt 23.12.2021 | Klub

Klub se ohrazuje proti rozhodnutí předsedy disciplinární komise

Předseda disciplinární komise TELH (DK TELH) Viktor Ujčík se ve zkráceném disciplinárním řízení zabýval zákrokem, jehož se měl dopustit hráč Bohumil Jank na protihráče Ondřeje Machalu v utkání 33. kola TELH mezi týmy Rytíři Kladno – Mountfield HK. Hradeckému obránci byl předsedou DK TELH uložen trest nepodmíněného zastavení činnosti na osm soutěžních utkání a finanční pokuta ve výši 10 % základní měsíční odměny.

Mountfield HK se proti tomuto rozhodnutí ohrazuje a hráč proti němu podá odpor. Klub i sám hráč ale v první řadě vyjadřují lítost nad následky uvedeného zákroku. Doufají, věří a přejí Ondřeji Machalovi, aby byl co nejdříve zdravotně v pořádku a brzy se vrátil na extraligový led.

Bohumilu Jankovi byl v čase 24:06 zmíněného utkání hlavními rozhodčími Tomášem Mickou a Romanem Svobodou uložen větší trest na 5 minut + osobní trest do konce utkání za Nedovolený zásah do hlavy nebo krku.

Předseda DK TELH v odůvodnění rozhodnutí mimo jiné konstatuje, že zákrok byl veden na protihráče, na kterého je možné nahlížet jako na hráče v držení puku, že zákrok nebyl veden ve vysoké nájezdové rychlosti, ani se hráč před zákrokem neodrazil, aby dosáhl vyšší intenzity jeho provedení. Dle Disciplinárního řádu TELH lze v této kategorii uložit trest zastavení činnosti v rozmezí 1-4 soutěžních utkání TELH (v závažnějších případech až na 10 utkání TELH). I přes výše uvedené poznatky se předseda DK TELH rozhodl k sazbě, která se blíží maximální možné hranici, což Mountfield HK považuje vzhledem k provedení zákroku za absolutně nepřiměřené. Výše trestu pro Bohumila Janka se vymyká všem ostatním, které byly v uplynulých sezónách v TELH uděleny.

Dle Mountfieldu HK byly v dosavadním průběhu sezóny k vidění mnohem ostřejší a vážnější zákroky, některé s úmyslem zranit protihráče (např. vědomé a úmyslné seknutí protihráče do oblasti rozkroku), které nebyly potrestány vůbec a pokud, tak s výrazně nižší sazbou trestu. Zákrok Bohumila Janka vyplynul ze hry a v žádném případě nebyl veden s úmyslem zranit protihráče.

Na základě komunikace přímo během utkání, krátce po zákroku, mezi hlavními rozhodčími a hradeckou střídačkou vyplynulo, že se nejednalo o nikterak závažný faul, který by měl být trestán vyšším trestem. Za stavu 7:1 pro Mountfield HK rozhodčí dle vlastního vyjádření potrestali až následky zákroku, aby se utkání v klidu dohrálo a Bohumil Jank v něm nepokračoval. Dle aktérů duelu měl navíc Ondřej Machala nastoupit do zápasu se žvýkačkou v ústech.

Mountfield HK se po zákroku zajímal o stav Ondřeje Machaly, zástupci Východočechů hovořili s hlavním trenérem Rytířů Kladno Davidem Čermákem, který se vyjádřil ve smyslu, že Rytíři žádný podnět k dodatečnému potrestání hráče posílat nebudou.

Mountfield HK má na celou záležitost jiný pohled než předseda DK TELH, a to i na základě záběrů, které má klub k dispozici. Klub se proti rozhodnutí předsedy DK TELH ohrazuje, nesouhlasí s ním a hráč proti němu podá odpor dle platných řádů TELH.

🧐 Zákroku Bohumila Janka a výši trestu v porovnání s jinými fauly se detailně věnovalo také čtvrteční Buly, k situaci se vyjádřila rovněž čtveřice expertů ČT sport. A jaká slova padala? „Když jsem si trest přečetl, byl jsem v šoku ... není to podle mého názoru zákrok na 8 zápasů.“ „Ten trest je úplně mimo realitu.“ „Je to absolutně chybné rozhodnutí.“ „Tohle prostě není zákrok na 8 zápasů. Tady se spíš trestá následek než samotný faul.“ „Je to úplně nepřiměřené. Tady stoprocentně Viktor Ujčík pochybil.“ „8 zápasů v porovnání s tím, co jsme viděli, je fakt darda.“ Zdroj: ČT sport | ceskatelevize.cz/porady/10120914283-buly-hokej-zive/221471291162323

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Sobota 25. prosince 2021