Akademie ČH
so 10.7.2021 | Jan Brůna, Jan Vavřina

Kouč dorostu Václav Pánek: Budeme sázet na týmový výkon

Minulou sezónu působil u 8. třídy, před časem se však posunul o kategorii výše a v nadcházejícím ročníku povede dorostence. Václav Pánek absolvoval s týmem první část přípravy, během níž mladí Lvi kromě suché části okusili také led, což bývalý bek kvituje. V rozhovoru dále popsal přechod od žákovského mužstva k akademickému nebo pochválil přístup svých nových svěřenců.

Jak jste byl spokojen s přístupem k tréninku vašich svěřenců během letních měsíců?
Příprava je nějak nastavena skrze akademii, hlavně tu suchou má na starost Jarda Svoboda ve spolupráci s Jirkou Pokorným. My ji navíc měli z velké části nastavenou od Jirky Janouška, ještě než došlo ke změnám ve vedení akademie. Proto nebylo potřeba nic moc měnit. Většina hráčů k tomu přistoupila velmi zodpovědně. Vzhledem k tomu, že byla velká konkurence z devítky, bylo potřeba udělat nějaké změny a kluci si samozřejmě uvědomovali, že nikdo nemá jisté místo, chtěli se ukázat a přístup byl dobrý. Na začátku nás bylo přes 30 i s gólmany a teď do přípravy se to bude zužovat. Tito hráči se budou prát o finální počet míst do sezóny.

Jak se vám líbilo, že si kluci mohli vyzkoušet také led? Na co jste se zaměřovali?
Vzhledem k tomu, jak minulá sezóna vypadala, tedy moc neproběhla, jsme chtěli led využít co nejvíc. Pilovali jsme hlavně dovednosti; bruslení, práci s kotoučem, zakončení… Zkrátka věci, na které není v ročníku až tolik času. Měli jsme hlavně dělené tréninky, pro kluky to bylo velké zpestření. Jenom dobře, že led je k dispozici, protože poslední sezóna nebyla taková, jaká by měla být.

„Je těžké po dlouhé soutěžní pauze odhadnout rozložení sil a říct konkrétní cíle.“

Václav Pánek (o příštím ročníku)

Kdy jste přípravu zakončili a kdy se zase sejdete, abyste šli na led?
Končili jsme 1. července, teď máme 18 dní dovolenou a 19. července už začneme předzávodní období. Přípravné zápasy jsme domlouvali víceméně bez omezení a uvidíme, jestli do toho dál nic nezasáhne. Nicméně máme naplánováno, že pojedeme jako každý rok. Všichni se těšíme na turnaj ve Zlíně – je kvalitně obsazený a chceme na něm samozřejmě uspět. Nejen tam, ale ve všech přípravných utkáních dostanou hráči šanci se ukázat.

Jaké máte do sezóny cíle a jaká vůbec bude? Přeci jen minimálně šest týmů spadne…
Chceme do sezóny jít s tím, abychom neměli starosti s udržením se v extralize, což nebude jednoduché, protože konkurence je obrovská. Takže do toho jdeme s velkou pokorou. Já osobně nevím, co od ročníku úplně očekávat, co se týče toho, jak budou kvůli pauze vypadat ostatní mančafty. Myslím si, že podobné to mají i jiní trenéři. Nevíme, do čeho pořádně jdeme, takže jsem zvědavý, jak sezóna bude vypadat. Je těžké po dlouhé soutěžní pauze odhadnout rozložení sil a říct nějaké konkrétní cíle.

Mohl by zvednout kvalitu soutěže fakt, že nebude tolik probíhat přesouvání hráčů do starší kategorie?
Celkově v týmu nemáme moc starších hráčů, hlavně v útoku. Opustili nás tři kvalitní útočníci, díky kterým jsme uspěli na Olympiádě dětí a mládeže před minulou sezónou. Jirka Felcman je ve Švýcarsku, Matyáš Sláma odchází do Ameriky a Pavel Šimek byl přesunut do juniorky. Bude záležet jen na hráčích, jestli se vyšvihnou a budeme je moci vyzkoušet v juniorce. Nějací šikovní kluci v týmu jsou, ale bude to hlavně na nich.

„Bude to úplně něco jiného, co se týče tlaku i výsledků.“

Václav Pánek (o svém přesunu k dorostu)

Na čem hlavně budete během sezóny stavět?
Vzhledem k tomu, jak naše sestava vypadá na papíře, doufám, že budeme mít kvalitní brankáře a defenzívu. Myslím si, že od toho se úspěch mančaftu odvíjí. Budeme sázet na týmový výkon, protože velkých individualit tolik nemáme.

K dorostu jste se přesunul od 9. třídy. Jaká je to pro vás osobně výzva?
Obrovská. Hrozně se na to těším. Bude to úplně něco jiného, co se týče tlaku a i výsledků. Už během přípravy jsem jednoznačně poznal, že nejsem u žákovské kategorie, ale u akademické. Hlavně co se týče servisu – vliv kondičních trenérů, hlavně Jardy Svobody, kluci mají k dispozici úplně jiné zázemí, využívají maséra, různé svačiny, večeře. Tyhle věci jsou někde jinde než v devítce, je to velký skok. Nicméně cíl, který s hráči máme, je pořád stejný. Chceme je posouvat hlavně v individuálních věcech, po herní i lidské stránce. Samozřejmě týmového úspěchu chceme dosáhnout také.