Ohlasy k zápasu
ne 15.1.2023 | Petr Koval, Šimon Zemánek

Kryštof Lang o letošní premiéře: Hlavně být zodpovědný dozadu

Mountfield proti Spartě třikrát prohrával, přesto dokázal s Pražany i podruhé doma bodovat. Z posledních osmi utkání tak dotáhl hned sedm až do prodloužení. Bod navíc ale po prohře 3:4 získal tým z hlavního města. Svůj druhý extraligový start a první v této sezoně si připsal dvacetiletý útočník Kryštof Lang. Jak hodnotí utkání nadějný hráč Kolína?

V novém roce ještě Hradec neprohrál po šedesáti minutách. A i třetí letošní vzájemný zápas proti finalistovi Spengler Cupu nebyl výjimkou. Lvi zásluhou Aleše Jergla pětadevadesát vteřin před koncem třetí sirény srovnali a poslali zápas do čtvrtého prodloužení v řadě. „Myslím si, že jsme utkání neodehráli vůbec špatně. Škoda, že jsme to v prodloužení nepřeklopili na svoji stranu. Ale za výkon se nemusíme stydět,“ komentuje Kryštof Lang.

V nastavení chtěli Východočeši znovu převzít iniciativu a opět vyzkoušeli hru bez brankáře. Útočný kvartet ale nedokázal vyzrát na bránící trojici s jistým Kořenářem v brance a v závěru vítězství Pražanů pečetil Vladimír Sobotka. „Až před prodloužením trenéři přišli s tím, že tam je zase možnost, že bychom to mohli zkusit bez brankáře a být ve čtyřech aktivní. Ale bohužel to nevyšlo,“ popisuje komunikaci na střídačce mladý forvard.

Nadějný útočník oblékal hradecký dres v dorostu i juniorech. Letos nasbíral už čtyřiatřicet startů v Chance lize v barvách partnerského Kolína. Uplynulý týden byl pro hráče s číslem dvacet úspěšný – proti Šumperku vstřelil svůj čtvrtý gól v sezoně a připsal si druhý extraligový start v kariéře. „Je to super pocit. Doufám, že starty v extralize budou přibývat,“ přeje si rodák z Tábora.

„Největší rozdíl je určitě v systému. Ten je v Hradci hodně propracovaný.“

#20 Kryštof Lang (o porovnání elitních soutěží)

V utkání proti Spartě nastoupil ve čtvrté letce. Na ledové ploše strávil porci přes šest minut, stihl jednou ohrozit sparťanskou klec a za čistý hit zapsal bod do Radegast indexu. „Chtěl jsem si hrát to svoje. Hlavně být zodpovědný směrem dozadu a kdyby byla nějaká šance, tak by to byl jenom bonus. V lajně to bylo v pohodě. Radek Pilař s Martinem Štohanzlem mi pomohli, nemám si na co stěžovat,“ glosuje společné působení útočné formace.

V čem vidí hradecké křídlo největší rozdíl mezi extraligou a první ligou? „Myslím si, že hlavně atmosféra je trochu něco jiného než v Chance lize. Ale největší rozdíl je určitě v systému. Ten je v Hradci hodně propracovaný. Samozřejmě je znát i vyšší rychlost hry, ale jinak je to víceméně pořád podobné a není v tom až tak velký rozdíl,“ uzavírá útočník, jenž při svém debutu v seniorském hokeji ve druhé lize zapsal gól a dvě asistence.