Ohlasy k zápasu
út 26.12.2023 | Tomáš Prodělal, Daniel Krátký

Kryštof Lang o prvním gólu: Puk dám dědovi jako opožděný dárek

V Tipsport extralize debutoval 26. října 2021 proti Kladnu. Dalších přesně 26 měsíců trvalo Kryštofu Langovi pohnout se skóre. Tento počin se mu podařil v zápase s Českými Budějovicemi, u něhož byla přítomna velká část jeho rodiny, jelikož je jihočeským rodákem. Výstavní vymíchání Hrachoviny ale Lvům nakonec k bodům nepomohlo, padli 2:4.

První povánoční utkání přineslo duel už téměř tradičních rivalů z Hradce Králové a Českých Budějovic. A minimálně ze začátku to byl mač vyloženě zvláštní. Už hodně dlouho se nestalo, že by se během základní hrací doby, kvůli vyloučením, hrálo tři na tři. Tentokrát ano. „Bylo hodně vyloučených na obou stranách, takže si nemyslím, že tím byl zápas rozhodnutý," domnívá se Kryštof Lang, jehož zpravidla v nerovnovážných situacích v dresu Mountfieldu zatím nenajdete. „Vždycky je to nepříjemné, ale od toho jsou tam jiní hráči, kteří to zvládli dobře. Potom se do toho musím dostat znovu. Nedá se nic dělat,“ říká forvard, jehož chvíle měly teprve přijít.

Ve druhé třetině vylétla střelecká zátka a k vidění bylo hned pět branek. Lvi začali lépe a Oliver Okuliar dostal svůj tým do vedení. „Oba týmy hodně napadaly. Celkově byl ten zápas hodně aktivní. Bohužel jsme si náskok nedokázali podržet déle,“ naráží hráč působící převážně v Kolíně na fakt, že v čase 28:17 už Motor vedl. „My jsme si pod tlakem, který na nás vytvořili, nedokázali přesně nahrávat a z tlaku se dostat,“ hledá příčiny obratu rodák z Tábora.

„V rohu za brankou jsem měl rodiče, takže jsem na ně mával.“

#20 Kryštof Lang (o premiérové ligové oslavě)

Přitom ještě 24 hodin před utkáním nevěděl, že do Budějovic pojede. „Den před zápasem jsem jel zpátky do Hradce, protože jsem se měl hlásit v Kolíně na tréninku a volal mi pan Martinec, ať se sbalím, že pojedu do Budějovic,“ odhaluje šikovný pravák. Šťastná ruka trenéra se potvrdila ve 37. minutě, kdy Kryštof Lang získal odražený puk, vymíchal Hrachovinu a vsítil svůj první extraligový gól. „Na zakončení jsem měl docela dost času, takže jsem rád, že se mi puk podařilo za čáru nějak doplácat,“ říká skromně jednadvacetileté křídlo.

Ironií osudu se tak stalo v zápase, během něhož bylo na tribuně přítomno hned několik členů rodiny Langových. „V rohu za brankou jsem měl rodiče, takže jsem na ně mával. Jsem rád, že se mi to povedlo zrovna v Budějovicích, protože kousek od nich pocházím. Měl jsem tady celou rodinu, o to cennější to pro mě je,“ rozplývá se srdcem stále ještě Jihočech. Spoluhráči nezaháleli a svému parťákovi okamžitě vzali dotyčnou černou pryž na památku. „Puk mi kluci vzali, tak ho snad někde v kabině mám. Dám ho dědovi jako takový opožděný dárek k Vánocům,“ hlásí „Lanýž“ s úsměvem na rtech.

Ten mu však rychle po silném momentu zhořkl, jelikož v dalším střídání Motor znovu odskočil do vedení, které už Hradečtí přes velkou snahu dotáhnout nedokázali. „Bohužel jsme ihned po vyrovnávacím gólu znovu inkasovali a už se nám nepodařilo vyrovnat,“ lituje východočeský hrdina. Lvi měli několik šancí, trefil se však už jen Adam Kubík a skóre se zastavilo na stavu 4:2 pro domácí. „Dostali jsme o dva góly více než soupeř. Co na to mám říct? Nezískali jsme ani bod. Je to škoda,“ uzavírá Kryštof Lang, který přesto na datum 26. 12. 2023 nikdy nezapomene.