Preview k zápasu
st 29.12.2021 | Anna Marie Kokrhounová

Lvi míří do Olomouce. Podaří se jim rok uzavřít vítězně?

Čas utekl jako voda a opět se blíží silvestrovské oslavy. Ještě předtím ale hokejisty čeká poslední duel roku 2021. I tentokrát ho Hradečtí odehrají proti Olomouci. S tou mají velice příznivou bilanci – již šest extraligových zápasů v řadě proti ní neprohráli, v této sezóně s Hanáky navíc neztratili ještě ani bod. V posledním zápase si Lvi zapsali důležitou výhru nad lídrem tabulky a nyní mají šanci natáhnout šňůru úspěchů na čtyři vítězství v řadě. Podaří se jim to? To se dozvíme v duelu, který startuje v 18:00.

„Máme dobře našlápnuto, ale chceme zůstat nohama na zemi.“

#30 Jakub Lev (o dosavadním průběhu sezóny)

Minulé utkáni už atraktivnější být nemohlo. Pod Bílou věž totiž zamířil lídr tabulky z Třince, aby se utkal se svým nejbližším pronásledovatelem. Jak si duel užil Jakub Lev? „Zápas prvního s druhým je vždycky svátek. Nepotká se to takhle často, takže jsme rádi, že jsme to zvládli,“ říká hradecký útočník, který se v utkání zaskvěl dvěma góly. „Myslím, že jsme zápas měli pod kontrolou. Na druhou stranu si musíme říct, že Třinci hodně hráčů chybělo. Těšili jsme se, že budou v plné sestavě, protože by nás to otestovalo. Přece jen sezóna plyne a už je za námi nějakých čtyřiatřicet zápasů. Ale i tak měli dobrý tým,“ uznává kvality soupeře jednatřicetiletý forvard.

Hradečtí na Oceláře vlétli již v první třetině, kdy svého soupeře přestříleli. Slezany zasypali střelami i ve druhé periodě, to už ale ex-hradecký Mazanec v třinecké brance kapituloval. „Od začátku jsme chtěli ukázat, kdo je na ledě pánem. Věděli jsme, že se jejich mladí i zkušení hráči budou chtít předvést a zahrát si v Třinci delší dobu. Myslím si, že se nám to povedlo. První třetinu jsme sice nevyjádřili gólově, ale pokračovali jsme v tom a od druhé jsme už začali dávat góly,“ popisuje rodák z Rokycan průběh úterního utkání, které nakonec skončilo 5:1 pro Mountfield.

Poslední zápas roku odehrají Východočeši na ledě Olomouce, kde v zimních měsících pořádně přituhuje. Připravují se na to hráči nějak? „Zima je už i tady v Hradci, takže nějakých pár stupňů nehraje roli. Přijedeme tam, dobře se rozcvičíme a budeme chtít rok zakončit vítězně,“ hlásí útočník, který obléká dres s číslem třicet. Větší část sezóny už mají Hradečtí za sebou, pomalu tak mohou začít vyhlížet vyřazovací boje. „Máme dobře našlápnuto, ale chceme zůstat nohama na zemi, pokračovat v dobré práci a připravovat se na play off, aby se neopakovalo něco podobného jako vloni,“ přeje si do nového roku Jakub Lev.

BranislavKonrád
Slovenský brankář se v průběhu ročníku uzdravoval ze zranění, které utrpěl v přípravném duelu proti Mountfieldu. Na Vánoce se ale vrátil zpět do olomoucké brány a stihl odchytat už dva duely s úspěšností 94,92 %.

David Krejčí je i nadále tahounem Olomouce

Olomouci se dařilo hlavně na začátku sezóny, kdy bodovala v téměř v každém zápase. Později však přišla první klopýtnutí a výsledková listina Hanáků se začala červenat. Pomalu se tak přesunuli na 10. místo, kde nyní setrvávají se 46 body. Ačkoliv v posledních pěti zápasech slavili výhru třikrát, pouze jednou se jim podařilo získat plný počet bodů, a to na ledě Českých Budějovic, kde zvítězili 3:1. Prostředek tabulky je poměrně vyrovnaný, pár úspěchů by tak Kohoutům mohlo zajistit posun na lepší pozice. Úterní zápas se jim ale nepovedl a ve Vítkovicích padli 3:5. Nic lehkého je nečeká ani proti Mountfieldu – s hradeckým klubem prohráli už šest extraligových utkání v řadě.

Hanácký celek je známý především svou pevnou obranou, té se ale letos moc nedaří v oslabeních. Kohouti úspěšně ubrání jen 73,87 % přesilovek soupeře, což je druhý nejhorší výsledek v extralize. Ku prospěchu jim ale hraje fakt, že jsou jedním z méně vylučovaných týmů – na svém kontě mají zatím jen 281 trestných minut. Na druhou stranu Olomoučtí překvapují v přesilovkách. Jejich úspěšnost v početních výhodách je 21,55 %, což je jen o trochu méně, než čím se můžou pyšnit hradečtí Lvi. Další silnou stránkou Olomouce jsou samostatné nájezdy. Ty si klub z Hané vyzkoušel už třikrát a ve všech případech následně slavil vítězství, spolu s dalšími čtyřmi týmy je tak v této disciplíně zatím stoprocentní.

Ačkoliv většinu sezóny v olomoucké brance odchytal Jan Lukáš, mezi tři tyče se o Vánocích vrátil Branislav Konrád, který zatím nastoupil do dvou utkání. O většinu olomouckých gólů se i nadále starají hlavně dva hráči. Jan Káňa vede kanadské bodování týmu s bilancí 13+20, David Krejčí za ním zaostává o pouhý bod. Bývalý hráč Boston Bruins je vrchním střelcem týmu. Zapsal již šestnáct přesných tref, což ho činí šestým nelepším střelcem celé soutěže. Mezi obránci nejvíce vyčnívá Jiří Ondrušek, který na ledě v průměru stráví 23:42 minut. Je také hráčem, který hraje pořádně do těla. Týmové bodování Radagast Indexu vede s 87 body.

Sestavy z minulého utkání


Lukáš – Groch, T. Černý, Švrček, A. Rutar, Řezníček, Škůrek – J. Káňa, David Krejčí,, V. Tomeček – Kusko, J. Knotek, Klimek – Strapáč, P. Kolouch, Bambula – Burian, Nahodil, Michal Kunc – Navrátil.