Aktuální zprávy z klubu
út 9.11.2021 | Daniel Krátký | Foto: Jan Beneš / Český hokej

Lvi v nominacích takřka do všech reprezentačních výběrů

Český hokej po pauze opět čeká reprezentační přestávka. A během ní oblékne dres s lvíčkem na prsou hned několik hokejistů Mountfieldu. Téměř v každé kategorii lze objevit královéhradeckou stopu, od reprezentačního A-týmu až po nejmladší nároďák do šestnácti let. Kdo si svými výkony vysloužil pozvánku?

Reprezentační A-mužstvo čeká tradiční finský turnaj Karjala, na ten generální manažer Petr Nedvěd spolu s koučem Filipem Pešánem nominoval jen jediného nováčka. A tím je hradecký brankář Štěpán Lukeš, jenž by měl na turnaji odchytat jeden duel. Naskočí tedy buďto ve středu proti Tre Kronor ve švédském Linköpingu, anebo až o víkendu, kdy se národní tým utká v Helsinkách s domácími Finy a poté mladým výběrem Ruska. Součástí výpravy bude rovněž fyzioterapeut Mountfieldu HK Radovan Sakaláš.

Z hlavního týmu však Štěpán Lukeš není jediným reprezentantem. Na sraz národního týmu Francie zamířil rovněž Jordann Perret, který si se zemí galského kohouta zahraje turnaj čtyř týmů ve slovinské Jesenici. Soupeřem Francie budou od 11. do 13. listopadu postupně domácí Slovinsko, Rakousko a také Bělorusko.

MS do dvaceti let se kvapem blíží a tým Karla Mlejnka čeká velká generálka, junioři se totiž ve švédském Ängelholmu od 12. listopadu utkají postupně s Švédskem, Ruskem a Finskem. V nominaci neschází ani královéhradecké duo – Matěj Pinkas a Lukáš Pajer, kteří nastupují v prvoligových Litoměřicích, ale jsou k dispozici také královéhradecké juniorce.

🇨🇿🥅

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Čtvrtek 4. listopadu 2021


Teprve podruhé v nové sezóně se sejde také tým do devatenácti let. Ten pod taktovkou kouče Miroslava Přerosta vyrazí do finského Vierumäki, kde vyzve stejně starý výběr Finska. V nominaci své jméno nalezli obránce Marek Pelda a také exhradecký Šimon Marha, jenž aktuálně působí ve švýcarském Zugu. Mezi náhradníky figuruje brankář Jakub Tichý, jenž v uplynulých dnech debutoval v Chance lize v dresu Kolína. A také obránce juniorky Jan Boukal. Na domácím kempu se navíc k týmu připojí kouč juniorů a vedoucí akademie Jiří Janoušek, a to v pozici hostujícího trenéra.

Osmnáctka vyráží na těžké měření sil do Švýcarska, kde ve městečku Monthey sehraje turnaj pěti zemí, kromě domácího týmu narazí také na Švédy, Finy a Američany. V nominaci trenéra Jakuba Petra se neobjevuje žádný hradecký hokejista, mezi náhradníky je však Jan Gaspar, mimochodem bratr obránce A-týmu Michaela Gaspara, jenž loni vedl jako kapitán dorostenecký celek Mountfieldu. Aktuálně však působí ve švédském Södertälje.

Zveřejnil(a) Česká hokejová reprezentace dne Úterý 9. listopadu 2021


Sedmnáctka už má za sebou trojzápas s Ruskem v Turnově a Vrchlabí, který se výsledkově úplně nevydařil. Následně se v rámci náhrady za zrušený turnaj World Hockey Challenge vydají hráči ročníku 2005 do Finska, kde ve městě Vaasa svedou trojici bitev ve třech dnech. Od 11. listopadu postupně poměří síly s domácími Finy, posléze se Švédy, a nakonec s Američany. V duelech proti Rusům vedl tým jako kapitán v elitní formaci útočník Pavel Šimek, jenž se nedávno stal prvním hráčem ročníku 2005 v extraligové historii. Do Finska na turnaj rovněž zamíří ve Švýcarsku působící Jiří Felcman, který pod Bílou věží působil v žákovských kategoriích. Mezi náhradníky jsou pak brankář dorostu Jan Kasal a také obránce Filip Žaba.

Nejmladší reprezentanty do šestnácti let čekala první zápasová zkouška. Nejprve svěřenci Milana Razýma a Michala Mikesky vyrazili do Rakouska k dvěma duelům s o rok starším výběrem Salcburku, ve kterých jednou padli a jednou zvítězili. Následně měli doma vyzvat v trojzápase v Chebu a Sokolově Švýcarsko, ale to nakonec do Česka kvůli epidemiologické situaci nedorazí. Do Rakouska vyrazil bojovat o nominaci k dalším duelům obránce dorostu Filip Samek, mezi náhradníky byl pak forvard Tomáš Burda. Jistou nominaci do duelů se zemí helvétského kříže měly opory dorosteneckého týmu Mountfieldu – Jiří Klíma a Lukáš Král, místo toho čeká U16 souboj s juniorkou Sparty a Karlových Varů.