Aktuální zprávy z klubu
pá 10.2.2023 | Eva Šafranková | Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Lvi v repre: Od U16 po seniory, od brankáře po videokouče

V únoru přišla na řadu tradiční reprezentační pauza, a to platí i pro hradecké hokejisty. Někteří z nich tak mají příležitost obléct si dres v národních barvách a zahrát si proti zahraničním týmům. V každé mládežnické kategorii od U16 až po U20 má i Mountfield HK své zástupce, a to dokonce v realizačním týmu. Do francouzského národního celku byl pro změnu povolán rychlík Jordann Perret, do slovenského Oliver Okuliar – ten se však kvůli léčbě zranění srazu nezúčastní.

Do francouzské seniorské reprezentace byl povolán rychlonohý forvard Jordann Perret. S jeho výkony je spokojený i trenér týmu ze země galského kohouta Bozon Philippe, protože rodáka ze Saint-Martin-d´Hères zve do reprezentace pravidelně. Francouzi odehráli v pátek přátelský duel proti Dánsku, avšak Perret ani nikdo z jeho spoluhráčů se radovat nemohl. Ani jednou totiž neskórovali a padli 0:3. Hradecký forvard naskakoval ve druhé útočné letce. Na stejné pozici se představil také v sobotu proti Itálii.

V nejstarší mládežnické kategorii, tedy v U20, je k vidění hradecká stopa, kterou je Jan Gaspar. Osmnáctiletý útočník nešel ve šlépějích svého staršího bratra Michaela, jenž se probojoval až do A-týmu Mountfieldu HK, ale rozhodl se ve své kariéře pokračovat ve Švédsku, kde aktuálně hájí barvy Södertälje SK. Členem realizačního týmu dvacítek na Turnaji pěti zemí v Ängelholm na jihovýchodě Švédska se stal vůbec poprvé videotrenér Patrik Stehno, který zastává stejnou pozici i v mančaftu zpod Bílé věže. Gaspar se hned v prvním utkání proti Švýcarsku bodově prosadil, když si připsal dvě asistence. I přesto však Česká republika prohrála těsně 2:3. Kromě toho má na svém kontě ještě porážku 0:5 proti Finsku a výhru 5:1 nad Německem, a tak jí náleží předposlední příčka. Své postavení si může vylepšit v neděli, kdy se střetne se zemí Tří korunek.

Kategorie osmnáctek pod vedením Jakuba Petra má rovněž pestrý program. Turnaj čtyř zemí se letos koná potřetí, v tomto případě se odehrává na západě Finska ve městě Rauma. Dva dny před jeho začátkem se uskutečnil přípravný kemp nedaleko od Prahy, a to ve Velkých Popovicích. Do výběru se dostal forvard Jiří Felcman, který sice v současnosti působí ve švýcarském Langnau, ale dříve oblékal dres Hradce Králové. Jako náhradníka zvolili trenéři juniorského gólmana Jana Kasala, který se může pyšnit šestou nejlepší úspěšností v rámci extraligy. Český celek první zápas odehrál v pátek, v něm však nestačil na domácí Finy 2:4. Porážku bude moci odčinit v sobotu proti Švédsku a v neděli pak vyzve USA.

Reprezentační sedmnáctka se vydala na Turnaj pěti zemí do švýcarského Romanshornu. O nominaci na předposlední reprezentační akci U17 letošní sezony si svými výkony řekli Jiří Klíma a Lukáš Král, útočníci východočeské juniorky. Poprvé se v této věkové kategorii představil Dominik Pavlík, jenž hraje hlavně za hradecký dorost, ale vyzkoušel si i osm zápasů v DHL extralize juniorů. Mladíci Mountfieldu HK se podíleli na první výhře Čechů, a to ve druhém mači turnaje, když porazili domácí Švýcary 2:0. Pavlík si zapsal premiérovou trefu v U17 a Král asistoval při druhém gólu. V úvodu turnaje Česko nestačilo na Finsko 2:4 a poté zvítězilo proti Švédsku po samostatných nájezdech 2:1. Prozatím mu tedy patří druhé místo s pěti body. Jeho posledním soupeřem budou v sobotu Spojené státy americké.

Do kategorie U16 mládežnické reprezentace byli nominováni i hráči z hradeckého dorostu Štěpán Černý a Adam Novotný. Trenéři v čele s Milanem Razýmem si vybrali také brankáře Vojtěcha Petříka, který figuruje mezi náhradníky. Zatímco si nejproduktivnější obránce Mountfieldu Černý oblékl dres v českých barvách již počtvrté v této sezoně, pro útočníka Novotného to byla premiéra. Oba si na Turnaji tří zemí, který se tentokrát koná v Moravskoslezském kraji, nepočínají vůbec špatně. Doposud se totiž prosadili ve druhém zápasu proti Finsku, kdy se podíleli na jediném gólu České republiky – Novotný jako střelec a Černý jako nahrávač. Na výhru Čechů to však nestačilo a padli 1:2. Hradecký bek si ještě jednu asistenci připsal ve druhém vzájemném duelu se Švédskem, čímž pomohl Česku k vítězství 2:1, které tak zaznamenalo první body do tabulky. Poslední možnost rozšířit své bodové konto budou mít mladí Lvi v neděli proti Finsku.