Rozhovory
st 21.10.2020 | Jan Vavřina

Miroslav Schön: Klub je finančně stabilní. Partneři nám zůstali věrni

Nejrychlejší gól od startu sezóny, povedené výkony, pět výher v řadě, průběžné první místo v tabulce, ale taky koronavirus a nucená stopka – takový je začátek sezóny 2020/21 pro Mountfield HK. Jeho prezident Miroslav Schön se za úvodem ročníku ohlíží a komentuje aktuální témata. „Vláďa Růžička je nejlepší trenér v extralize. Za pojistku Filipa Hronka platíme balík,“ prozrazuje předseda představenstva hradeckého klubu.

Jak jste zatím spokojen s výsledkovým průběhem sezóny? Čekal jste po přípravě, během které se střídaly výhry s porážkami, takto suverénní vstup do ročníku?
Samozřejmě jsem spokojen, výsledky mě jednoznačně potěšily. Jen je škoda, že jsme poté padli do karantény a nemohli v naší krasojízdě pokračovat. Jedna věc jsou očekávání, druhá realita. Ale věřil jsem, že máme tak kvalitní tým, že by to mohlo v hlavní soutěži klapat.

Jak velký vliv na pohodu v mužstvu mělo úvodní jasné vítězství na ledě Českých Budějovic?
Určitě obrovský. Bylo to první utkání extraligy a kluci tam získali potřebné sebevědomí. Bylo to na ledě hostů a mělo to velký dopad na psychiku. Kluci si potvrdili, že hokej hrát umí. Ostatně start do sezóny jsme měli neuvěřitelný, a byť jsem věřil v naše vítězství, tak takovýto začátek jsem nečekal. Že to bylo v Českých Budějovicích, není podstatné. Mě by to potěšilo kdekoliv.

Po pěti výhrách zastavil hradecký rozlet až koronavirus. Věříte, že tým po nucené pauze dokáže navázat na dosavadní výsledky?
Věřím. Klukům skončila karanténa a my uděláme všechno pro to, aby byli připraveni. Není důvod, aby ve svých dobrých výkonech nepokračovali. Nemůžeme vyhrát každý zápas, ale v každém se můžeme poprat o výsledek a body.

„Byl by hřích, kdybychom tu Filipa neměli, je to rozdílový hráč. Za pojistku platíme balík.“

Miroslav Schön (o posile z NHL Filipu Hronkovi)

Na hodnocení je samozřejmě ještě brzy, ale ukazuje se už nyní, že vsadit na Vladimíra Růžičku jakožto hlavního trenéra byla správná volba?
Jsem o tom přesvědčen od samého začátku. Vláďa Růžička je nejlepší trenér v extralize. Do zápasu jde s plánem A, když nefunguje, má plán B. A když i ten selže, tak o druhé přestávce vymyslí plán C. Tohle jasně předvedl v zápase proti Bílým Tygrům. Vláďa má mou plnou a absolutní důvěru. A věřím, že i ty, kteří mu ještě dnes nedůvěřují, v průběhu sezóny přesvědčí o tom, že jeho angažmá v Hradci je správné.

Co se týče mužstva, jste spokojen s jeho složením na letošní sezónu?
Ano, jsem. Nejen proto, že máme dobré hokejisty. To je, myslím, neoddiskutovatelné. Ale tým má obrovský charakter a srdce. Je to dobrá parta a to je padesát procent úspěchu. Osobně si myslím, že takhle dobrou partu jsme ještě nikdy neměli. Máme tam hráče, kteří dokáží podřídit individuální prospěch zájmu kolektivu. Není tam žádný sobec, nenasyta, který by hleděl jen na svoje kanadské body a osobní výsledek. Kluci všechno podřizují zájmu týmu a jeho úspěchu.

Tým doplnil také Filip Hronek, který od první chvíle potvrzuje své kvality hodné NHL. Jak se vám na něj dívá?
Filipa Hronka monitoruju a znám od mládeže a jeho kariéru jsem vždycky intenzivně podporoval. Samozřejmě jeho angažmá v NHL jsem přijal se smíšenými pocity, protože na jednu stranu jsem mu to moc přál, na druhou jsme přišli o skvělého beka. Každopádně když už se vyvinula situace tak, že je Filip v Čechách a dostal povolení hrát za Hradec, byl by hřích, kdybychom ho tu neměli. Filip je rozdílový hráč a myslím, že na ledě baví nejen mě, ale i naše fanoušky.

Potěší vidět takový progres u mladého hráče, který vzešel z hradecké líhně?
Ano, jistě. A nevidím vůbec žádný důvod, proč by další mladí hradečtí hokejisté v budoucnu neměli mít úspěchy v NHL nebo třeba evropských soutěžích. Myslím, že naše mládež má velmi vysokou úroveň, naši trenéři odvádí skvělou práci. Naše filozofie je, že tito mladí kluci musí postupně dostávat šanci v dospělém hokeji a A-týmu. Máme partnerský klub v Kolíně, kam se mohou jít dál otlouct. Mám z toho radost, ale Filip je jen první. Další budou v budoucnu zcela určitě následovat.

NHL by měla být zahájena později, než se původně plánovalo. Je klub připraven a schopen dál plnit pojistku na Filipa, aby v Hradci setrval co nejdéle?
V tomto jsou to opět smíšené pocity. Tím, že se Filip v podstatě během jedné sezóny vypracoval ve špičkového hráče NHL, vzrostla i jeho cena. Já mu samozřejmě přeju, že je tak skvělý, a mám z toho upřímnou radost. Na druhou stranu se pojistka vyšplhala na poměrně vysokou částku, platíme za to balík. Nicméně si neumím představit, že když je Filip tady, může hrát, chce hrát a je naprosto nadšený, že bychom ho nechali sedět na tribuně. Neumím si představit, co by nám na to řekli hradečtí fanoušci. Na část pojistky se složila celá řada partnerů a my určitě najdeme peníze na to, aby tady Filip hrál, dokud to bude možné.

Druhým hráčem v kádru se smlouvou v NHL je Matěj Chalupa, který zatím na svůj první letošní start stále čeká. Co na to říkáte?
Že je to jednoznačně věc trenérů. Na Vláďovi Růžičkovi je, do jaké míry ho bude využívat. Za Matěje neplatíme pojistku a máme povolení, aby v extraligových zápasech nastupoval. O jeho nasazení rozhoduje trenér a především Matějova aktuální forma.

Jak pohlížíte na současnou situaci, kdy bylo odloženo devět hradeckých zápasů? Jaké je stanovisko Mountfieldu HK ohledně pokračování soutěže?
To, že nám bylo odloženo devět zápasů, není v tuto chvíli už podstatné. Na stole je nový rozpis extraligy, tak aby se odehrála plnohodnotná základní část. Naše stanovisko je dlouhodobě konstantní, konzultoval jsem ho samozřejmě i s našimi akcionáři a partnery – my chceme hrát, jakmile to bude možné. Jsme smířeni s tím, že začneme bez diváků, ale věřím, že aktuálně nepříznivá situace se zlomí, změní a diváci se nám budou postupně vracet do hlediště. My chceme hrát okamžitě, jakmile to epidemiologická situace dovolí.

„Dostáváme jednu ránu za druhou a samozřejmě to cítíme. Klub je ale finančně stabilní.“

Miroslav Schön (o aktuální situaci)

Kluby a vedení extraligy tlačí na nejvyšší státní orgány, aby se profesionální sportovci mohli plnohodnotně připravovat na pokračování soutěží. Věříte, že hokej v tomto směru uspěje?
Respektuju, že vládní garnitura má mnoho starostí. Musí řešit spoustu problémů ve všech sektorech a sport s hokejem je jen jeden z nich. Asi těžko můžeme chtít, aby se věnovali intenzivně jen tomu, zda budeme, nebo nebudeme trénovat. My si zkrátka musíme poradit sami. Klukům skončila karanténa a my budeme trénovat v zahraničí – tam kde je to možné, abychom splnili všechny hygienické a epidemiologické podmínky. Uděláme všechno pro to, abychom na obnovený start soutěže byli opět skvěle připraveni.

Jaká je aktuální finanční situace klubu? Co bude nutné udělat pro zvládnutí této nelehké doby?
Klub je finančně stabilní. Ano, dostáváme jednu ránu za druhou a samozřejmě to cítíme. Na druhou stranu jsem obzvlášť teď opravdu vděčný za to, že klub má dva skutečně silné akcionáře – Město Hradec Králové a Mountfield a.s. To jsou dva naprosto zásadní pilíře. Třetím pilířem, a touto cestou jim chci také poděkovat, jsou naši partneři. Až na malé výjimky zůstali klubu věrni a podporují ho i nadále. S celou řadou z nich jsem mluvil a oni nám jasně vyjádřili podporu do budoucna a vůli klubu pomoci i v této těžké době. Zároveň jsme přijali celou řadu opatření tak, abychom ušetřili a přitom neohrozili chod klubu. Myslím, že se nám to společně s generálním manažerem Alešem Kmoníčkem daří.

Chtěl byste klubovým partnerům a fanouškům něco vzkázat?
Výše uvedená poděkování jsou „jen“ slova. My jim musíme poděkovat činy v budoucnu, a to na ledě. My našim partnerům a fanouškům poděkujeme našimi výkony. A já věřím, že kluci v každém zápase budou potit krev a na ledě nechají úplně všechno, tak abychom na ně mohli být pyšní, ať už zápas vyhrajeme nebo prohrajeme.