Akademie ČH
pá 2.7.2021 | Daniel Krátký, Jan Vavřina

Mládežníci po roce opět trénovali v Gladiator Race Aréně

V posledních letech jsou stále více a více populární závody Gladiator Race, ve kterých zdoláváte různé překážky a většinou si sáhnete na samotné dno svých sil. To byl také cíl trenérského štábu juniorky a dorostu, akademické celky totiž navštívily Gladiator Race Arénu v Hradci Králové u Stříbrného rybníka.

Organizátoři známých závodů Gladiator Race v čele s Romanem Šinkovským si v Hradci Králové postavili svou speciální Arénu, ve které si mohou lidé prověřit své schopnosti a dovednosti na desítkách překážek v poměrně drsných podmínkách. Toho využili trenéři hradeckých akademiků, kteří se svými mužstvy do Gladiator Race Arény zavítali v rámci letní přípravy na novou sezónu.

Speciální trénink poblíž Stříbrného rybníka si hradečtí mládežníci vyzkoušeli i v minulé sezóně. A trenéři v čele s Jiřím Janouškem mladším se rozhodli zamířit do Arény znovu. „Loni jsme tu byli v rámci klubu poprvé a bylo to perfektní. Letos už jsme věděli, co od toho očekávat, ale Roman Šinkovský nás vždycky překvapí nějakou inovací. Bylo to super. Stejně jako minulý rok,“ vysvětluje nový vedoucí hradecké akademie.

„Naším cílem bylo poznat kluky v hraničních situacích, kdy jim nebudou příjemné určité věci.“

Jiří Janoušek (o speciálním tréninku juniorů)

Mladý kouč zároveň pokračuje s tím, jaké očekávání měli trenéři od speciálního tréninku. „Naším cílem bylo poznat kluky v hraničních situacích, kdy jim nebudou příjemné určité věci a my následně uvidíme, jak se budou chovat,“ popisuje lodivod juniorů. „Při zpětném hodnocení jsme se shodli, že akce splnila účel, kvůli kterému jsme přišli,“ dodává Jiří Janoušek.

A jaký byl program tréninku juniorů? „Začínali jsme rozcvičkou a krátkým výklusem, potom nás čekaly třikrát tři okruhy, během kterých kluci střídali různá zatížení od skoků přes přenášení břemen, přelézání či běhů v pneumatikách. Potom nás čekaly závody dvojic, kde se museli kluci plazit pod sítí, což pro ně muselo být nepříjemné,“ vyjmenovává Jiří Janoušek a zároveň doplňuje. „Od téhle více silové části se přešlo k týmovému běhu, během kterého měl každý pneumatiku, o kterou se staral. Hráči ji museli dokonce nosit vodou a všude možně ji přenášet. To muselo být hodně náročné,“ má jasno čtyřiatřicetiletý trenér.

Stejně jako juniorský tým Mountfieldu, tak také dorost pod taktovkou Václava Pánka zavítal do Gladiator Race Arény. „Oproti programu celé přípravy jsme chtěli udělat změnu, aby to kluci měli o něco pestřejší. A tak jsme se domluvili v Gladiator Race Aréně. Trénink nám pomohl v utužení kolektivu a poznání, jak se kluci chovají v situacích, kdy si sáhnou na dno svých sil. Rozhodně to splnilo účel,“ říká nový trenér dorostenecké kategorie.

„Troufám si říct, že většina kluků byla ráda, že si to vyzkoušela.“

Václav Pánek (o speciálním tréninku dorostu)

Překážky v Aréně se často mění, což pocítili i hradečtí dorostenci. „Bylo to tu trošku odlišné od minulého roku, troufnu si říct, že tentokráte to bylo pro kluky o něco náročnější. Nebylo to postavené úplně na týmové spolupráci, ale na tom, aby si každý sáhl na své dno,“ informuje Václav Pánek.

Hlavní lodivod hradeckého dorostu však dodává. „Bylo to opravdu netradiční. Noví kluci, kteří tady s námi loni nebyli, se možná i trošku báli. Troufám si říct, že většina kluků byla ráda, že si to tu vyzkoušela. Zažili něco nového, ale myslím si, že to není věc, kterou by chtěli zažívat každý týden,“ hlásí s úsměvem Václav Pánek. „Ale jednou měsíčně trochu nabourat stereotyp, to by se tomu asi nebránili,“ uzavírá devětadvacetiletý kouč, který si za Hradec Králové dokonce zahrál ve druhé nejvyšší soutěži.

Fotogalerie