Aktuální zprávy z klubu
út 24.10.2023 | Daniel Krátký, Tomáš Borovec

Mládežníci z Mountfieldu HK absolvovali seminář o antidopingu

Hradecký klub pokračuje po posezonních událostech v preventivní a osvětové činnosti, A-tým pravidelně absolvuje toxikologická vyšetření, absolvovaly je také mládežnické celky Mountfieldu HK. Dvě nejstarší mládežnické kategorie mají rovněž za sebou speciální seminář ve spolupráci s Antidopingovým výborem ČR, ve kterém blíže poznaly problematiku dopingu a doplňků stravy.

Junioři a dorostenci absolvovali v prostorách EA Hotelu Tereziánský dvůr seminář pod dohledem lektora Antidopingového výboru ČR Jana Petržely, ve kterém se dozvěděli bližší informace o problematice doplňků stravy, které mohou způsobit nevědomý doping. „Kauza trojice hradeckých hokejistů měla vliv na vyšší zájem o vzdělávání v antidopingu. Ještě před startem sezony proběhla z iniciativy APK LH konference, na které byli přítomni zástupci extraligových klubů a všichni hráči extraligových klubů,“ říká Jan Petržela, lektor Antidopingového výboru ČR a také český reprezentant v orientačním běhu.

Semináře se zúčastnili i trenéři obou nejstarších mládežnických kategorií, včetně hlavního kouče dorostenců Jiřího Janouška mladšího. Jaké on měl z lekce dojmy? „Vedoucí lekce pan Petržela pojal seminář výborně. Náplň a přednes odpovídal tomu, že mluví s patnáctiletými až dvacetiletými kluky. A takovou přátelskou formou je seznámil s riziky doplňků stravy. Nebyla to žádná monotónní přednáška, pan přednášející vedl s kluky dialog, ptal se jich i na různé doplňky stravy, které jsou často využívány. A také jim sám dával návody, kde si ověřit složení doplňků stravy. Celkově byl hodně důkladný a mělo to obrovský přesah,“ říká hradecký mládežnický kouč.

Celá přednáška byla zaměřena na doplňky stravy a nevědomý doping, jelikož ten podle lektora Jana Petržely ohrožuje hokejové prostředí nejvíce. „U hokeje jsou největším nebezpečím právě doplňky stravy, které mohou obsahovat zakázané stimulanty nebo dokonce anabolické steroidy. Nejčastějším zdrojem dopingu bývají většinou předtréninkovky, které obsahují i spoustu dobrých látek jako aminokyseliny nebo kofein. Ale někteří výrobci tam mohou dát i zakázané látky,“ vysvětluje problémy s předtréninkovými suplementy Jan Petržela s tím, že problémem u doplňků stravy je nemožnost jejich registrace a případné kontroly ze strany státu.

Velkým přínosem byl seminář hlavně pro samotné hráče, kteří jsou ve věku, kdy se začíná dbát o své tělo mnohem více. Je to totiž rozhodně potřeba z hlediska regenerace. „Vitamíny, doplňky stravy a proteiny jsou v dnešní době pro sportovce hodně důležité. Máme vysoce náročné tréninky, tělo musí získat živiny. Je ale nesmírně důležité vědět, aby v doplňcích stravy nebyla nějaká zakázaná látka a nebyl z toho větší problém. Sportovec zodpovídá za to, co jí, a co má v těle. Nikdo jiný,“ ví již po semináři moc dobře obránce královéhradeckého dorostu Oliver Forejtek.