Akademie ČH
út 21.2.2023 | Tomáš Prodělal

Mládežnické hvězdy ledna: Matěj Beneš, Filip Samek a Filip Brzák

První měsíc v novém roce už je nějaký čas minulostí, a tak nastal ideální prostor na představení mládežnických hvězd v jednotlivých kategoriích za leden. V kabině juniorů ukázal trenérský štáb Jiřího Janouška ml. na asistenta kapitána Matěje Beneše, mezi dorostenci byl zvolen obránce Filip Samek a za devátou třídu byl vybrán reprezentant z ODM Filip Brzák.

Matěj Beneš: Dostali jsme se na vlnu

MatějBeneš
Bilance v lednu:
9 zápasů
2 góly
5 asistencí

V kategorii juniorů trenéři ukázali na Matěje Beneše. „Vůbec jsem nečekal, že to budu já. Myslím, že to mohl být úplně někdo jiný, ale určitě si toho hodně vážím,“ cení si zvolení asistent kapitána nejstarší mládežnické kategorie. Mladí Lvi jdou výsledkově stále vzhůru. To platilo i v lednu, kdy svěřenci Jiřího Janouška mladšího brali body pětkrát z devíti možností. „Asi jsme si konečně uvědomili, že bychom neměli do těch zápasů nastupovat jen tak, že si jdeme zahrát, ale vyhrát. Dostali jsme se na vlnu a budeme se na ni snažit navázat,“ slibuje devatenáctiletý forvard.

On sám v prvním měsíci kalendářního roku zasáhl do devíti utkání a zaznamenal slušných sedm bodů (2+5). „Myslím, že se ode mne čeká víc a měl bych předvádět lepší výkony. Není to úplně ideální, ale snažím se na tom pracovat,“ říká hradecký rodák s velkou sebereflexí. Svůj nejlepší duel v lednu odehrál Matěj Beneš již třetího ledna, kdy gólem a dvěma asistencemi pomohl skolit tabulkového lídra z Vítkovic. Možná i k tomuto výkonu mu pomohlo jeho dvojče Michal, který se také výrazně podílí na týmové produktivitě. „Brácha má teď jednu z nejlepších sezon, a tak se mu snažím vyrovnat. Vždy jsme se takto snažili předhánět, takže to pro mě motivací určitě je,“ odhaluje rivalitu mezi sourozenci.

Hradečtí mají v kádru také gólmana Jana Kasala, který svými skvělými výkony významně podporuje vzestup juniorů. „Chytá perfektně a drží nás. Některé věci, které chytí, ani nedokážu pochopit,“ smeká před svým spoluhráčem třetí nejproduktivnější hráč týmu. Východočeši stále ještě nejsou ze hry o play-off. Jaké jsou tedy cíle? „Play-off chceme hrát určitě všichni, ale my jdeme zápas od zápasu. Každý je pro nás důležitý a snažíme se ho urvat,“ odhaluje plány šikovný pravák. K lepším výsledkům pomáhají také Lukáš Pajer a Petr Moravec, kteří už mají zkušenosti ze seniorského hokeje. „S oběma se znám od malička. Nějaké věci z áčka k nám určitě přenesou,“ uzavírá „Beny“.

Filip Samek: Asi nejvíce se nám povedly obě derby

FilipSamek
Bilance v lednu:
7 zápasů
1 gól
4 asistence

Mezi dorostenci byl vybrán obránce Filip Samek, kterému se první měsíc v roce opravdu povedl. „Svého zvolení si vážím. Děkuji za něj trenérům a spoluhráčům, kteří mě podporovali,“ cení si nejen svých parťáků z kabiny bek s číslem jedenáct. On sám má na dresu kromě čísla přišito ještě „A“ pro zástupce kapitána. „Snažím se Kubovi Jónovi pomáhat v hecování, abychom společně táhli tým k vítězství,“ poodkrývá sedmnáctiletý pravák.

Leden se dorostencům v nadstavbě nadmíru povedl, když bodovali v sedmi z osmi duelů a v tabulce poskočili o několik míst. „Asi nejvíce se nám povedla obě derby, která jsme vyhráli. V tom druhém jsem navíc skóroval, takže to pro mě bylo ještě lepší,“ vrací se k dvěma povedeným utkáním s nesmiřitelným rivalem. On sám posbíral během sedmi zápasů na obránce velmi slušných pět bodů (1+4). „Myslím, že moje výkony se lepší. Někdy je to lepší, někdy horší, ale mám pocit, že týmu docela pomáhám,“ domnívá se sedmnáctiletý hokejista.

Druhé nejstarší mládežnické kategorii se pomalu blíží vyřazovací boje, které ji rozhodně neminou. „Útok máme dobrý, ale určitě musíme zlepšit obranu a bekček,“ velí opora defenzivních řad mladých Lvů. Kam by chtěli dorostenci dojít? „Optimální by bylo vyhrát, ale spokojili bychom se i se čtvrtfinále,“ hlásí třetí nejproduktivnější zadák. Z kádru svěřenců Luboše Dvořáka byli během reprezentační pauzy povoláni do národního týmu Adam Novotný a Dominik Pavlík. „Ještě před odjezdem jsem jim popřál, ať se daří a na dálku jsme je podporoval,“ uzavírá 183 centimetrů vysoký plejer.

Filip Brzák: Nejlepší pocit bylo stát před kotlem a poslouchat děkovačku

FilipBrzák
Bilance v lednu:
4. místo ODM
12 zápasů
5+6

Nejmladším z trojice oceněných je Filip Brzák z deváté třídy. „Moc děkuji trenérům, že mě vybrali hvězdou měsíce, ale určitě bych to nezvládl bez svých spoluhráčů, kteří mi pomáhají,“ cení si svých parťáků z kabiny šikovný útočník. On sám se v lednu zúčastnil Olympiády dětí a mládeže, na které hájil barvy Královéhradeckého kraje. „Řekl bych, že se nám docela povedla. Většina týmu byli Hradečáci, snad jen jeden byl odjinud,“ přemítá s odstupem času hráč s číslem deset.

I jemu samotnému se na turnaji velmi dařilo, v osmi utkáních totiž držel průměr více jak bodu na zápas. „Řekl bych, že mi to docela sedlo. Hrálo se mi dobře,“ těší reprezentanta, jenž se domů vrátil s bilancí 5+4. Klání však nakonec mělo pro jeho tým velmi hořký konec, když po prohraných nájezdech s Libereckým krajem zůstal těsně pod stupni vítězů.„Po zápase jsme se z toho všichni vybrečeli a pak už to bylo docela dobré,“ přiznává mladý forvard. Za odměnu si poté mohli užít o pauze extraligového duelu děkovačku se zaplněným kotlem. „Bylo to pěkné, všichni nám mávali a tleskali. Nejlepší pocit bylo stát před kotlem a poslouchat, jak křičí děkovačku,“ rozplývá se kapitán Lvíčat.

Svými skvělými výkony si také vysloužil pozvánku o patro výš, kde v extralize dorostu odehrál tři střetnutí. „Je to rychlejší a silovější, ale po pár zápasech jsem si zvykl a nepřijde mi, že by to byl nějak velký rozdíl,“ porovnává soutěže útočník, který poslední lednový den oslavil patnácté narozeniny. Toho za necelé dva měsíce čeká jedno důležité rozhodnutí, bude si totiž volit střední školu. „První přihlášku si dám na Tyla a druhou asi na sportovní managment,“ uzavírá naděje hradeckého hokeje.