Akademie ČH
po 21.2.2022 | Tomáš Kalas

Mládežnické hvězdy ledna: Tomáš Sajdl a Jiří Klíma

Pro obě akademické kategorie Mountfieldu HK byl leden velmi důležitým měsícem. Zatímco junioři potřebovali udržet umístění v první dvanáctce, která jim po základní části zaručovala záchranu, dorostenci bojovali o body v nadstavbové skupině, aby měli posléze lepší pozici pro nasazování do vyřazovacích bojů. A kdo byli podle trenérů nejplatnější hráči týmů? Za juniorku brankář Tomáš Sajdl a za dorost Jiří Klíma.

Tomáš Sajdl: Záchrana je pro nás úleva, ale teď bojujeme o play off

TomášSajdl
Bilance v lednu:
6 zápasů
368 odchytaných minut
89,87% úspěšnost
3,83 gólu/zápas

Trenéři hradeckých juniorů určili jako hvězdu mládeže mezi svými svěřenci brankáře Tomáše Sajdla. „Je to forma ocenění za dobré výkony tady v klubu. Moc si toho vážím, že trenéři vybrali mě, ale jde to i za celým týmem,“ hlásí mladý gólman. Ten má s oceněním již zkušenosti, naposledy byl vybrán v září roku 2020, ještě dříve pak v říjnu roku 2017, kdy táhl mladší dorost k mistrovskému titulu.

Junioři zvládli první náročnou misi, kterou bylo umístění se mezi první dvanáctkou. Ta automaticky zaručovala záchranu a udržení extraligové příslušnosti do dalšího ročníku. „Cíle jsou dané od začátku sezóny. Záchrana je pro nás úleva, ale teď bojujeme o play off v poměrně těžké skupině, takže se plně soustředíme na další zápasy,“ má jasno Sajdl. Po třech duelech ve skupině o postup mají mladí Lvi bilanci dvou výher a jedné prohry. Na úvodní porážku v Třinci junioři reagovali velkolepým obratem ve Zlíně během posledních šesti minut a skalpem první Plzně. „Třinec zahrál slušný zápas, každý víme, co bylo špatně. Proti Zlínu jsme ale bojovali a nějaký ten bod jsme si zasloužili. Čtyři góly v poslední třetině jsou fantazie a klukům musím poděkovat,“ hlásí spokojenost s duelem brankář, který naskočil v několika duelech za Kolín.

Právě partnerský klub Hradce se díky výborné formě v posledních duelech vyhnul strašáku přímého sestupu a v nejhorším možném scénáři mu hrozí baráž. „Tabulka je strašně nahuštěná a letos je to vážně těžká soutěž. Myslím si, že když budeme hrát tak jako proti Třebíči a Prostějovu, tak věřím, že potřebné body uděláme a udržíme se. V Kolíně se klub hodně posunul kupředu a jsou tam výborní fanoušci, takže věřím, že to zvládneme,“ myslí si brankář, který nakoukl v sezóně 2019/20 i do dorostenecké reprezentace.

Jaký je pro Sajdla největší rozdíl mezi juniorskou extraligou a Chance ligou? „V první lize najdete spoustu výborných hráčů, jsou vyspělejší, ví, kdy mají podržet puk, kdy nahrát… Pro mě je to parádní zkušenost a jsem za to velmi vděčný,“ těší jej. „Ale na druhou stranu, i letošní juniorská extraliga, hlavně teda základní část, byla těžká. Všechny týmy chtěly vyhrávat, takže měly v sestavě ty nejlepší hráče. Tím se ta úroveň zvedla a je to znát,“ doplňuje směrem k extralize nejvyšší mládežnické kategorie.

I přes devět odchytaných duelů v Kolíně, 29 minut v přípravě proti Grazu a roli dvojky na některých extraligových zápasech však 19letý brankář na start v nejvyšší soutěži čeká. „Jednou bych tady chtěl extraligu hrát, proto jsem v Hradci od malička. Jsem hrozně rád, že jsem mohl být na zápasech a v přípravě si i zachytat,“ je vděčný za tuhle šanci Sajdl. „Jsou to nesmírně cenné zkušenosti, učit se od Filipa Novotného nebo Henriho Kiviaha, dříve tady byl i Štěpán Lukeš. Od každého se snažím si vzít něco, abych se mohl stále zlepšovat. Je tu fakt super parta a doufám, že to tenhle tým dotáhne hodně daleko,“ uzavírá hradecký rodák.

Jiří Klíma: Máme nastavenou hlavu na to, stát se mistry republiky

JiříKlíma
Bilance v sezóně:
30 zápasů
17 vstřelených branek
17 asistencí
+/- statistika +19

Nejlepším hráčem dorostu za leden se na základě rozhodnutí koučů stal Jiří Klíma. Útočník Lvíčat to podle svých slov nečekal. „Znamená to pro mě hodně. Snažím se do toho dávat všechno a jsem za ocenění rád. Také jsem ale určitě překvapen, nečekal jsem to,“ odpovídá s úsměvem na otázku, co pro něj ocenění znamená. „Nakoply mě zápasy v juniorce, dokázal jsem tam bodovat a přenesl si to i do dorostu,“ snaží se hledat Klíma důvody, proč se mu tak daří.

Dorostenci v probíhajícím ročníku již zaznamenali jeden velký úspěch, když ovládli skupinu Střed a nechali za sebou i kvalitní Jihlavu. Nyní bojují v nadstavbě o co nejlepší umístění do play off, přičemž se drží v kontaktu se špičkou tabulky. „V nadstavbě máme těžší týmy, jsou na tom herně lépe než týmy v základní skupině. Osobně se mi však proti těmto týmům hraje dobře,“ sděluje svoje pocity hráč s číslem 16.

Klíma dostal šanci i v juniorské extralize, kde odehrál celkem pět utkání s bilancí 2+1. Rozhodující brankou v utkání s Karlovými Vary se navíc stal historicky nejmladším střelcem extraligy juniorů. Jaký je největší rozdíl mezi dvěma nejvyššími mládežnickými kategoriemi? „Ten rozdíl je určitě znát, v zápasech pak ještě více. Kluci jsou vyšší, hraje se tvrději, mnohem více fyzických soubojů. Naštěstí můžeme mít tréninky s juniorkou v pondělí a úterý, lépe se pak na to dá připravit,“ je rád za možnost účasti na tréninku čtvrtý nejproduktivnější hráč dorostu.

Jméno Jiří Klíma se navíc objevilo i v reprezentaci U16, kde na Turnaji tří zemí odehrál patnáctiletý útočník tři duely s bilancí 1+1. Lze i tak porovnat dorosteneckou reprezentaci s juniorskou extraligou? „Je to složité, na turnaji jsme neměli tak kvalitní týmy, odpadlo nám Rusko, místo toho bylo například Maďarsko, které jsme porazili, i přestože byli Maďaři o dva roky starší,“ míní mladý útočník. Jinak byl ale za možnost nosit reprezentační dres Klíma rád. „Čest je to veliká. Sice jsem neměl tak velké vytížení, ale dal jsem do toho všechno. Navíc se mi povedlo skórovat a mít jednu asistenci, tak jsem si vzal hned po gólu puk a doma jsme to s rodinou oslavili. Ten jsem si uložil ve skříňce úplně nejvýše,“ směje se člen výběru Královéhradeckého kraje z Olympiády dětí a mládeže v roce 2020.

Dorostenci mají sice již postup do play off jistý, avšak v nadstavbové skupině bojují o co nejlepší výchozí pozici do vyřazovacích bojů. „V kabině máme nastavenou hlavu na to, stát se mistry republiky a podřizujeme tomu všechno, jdeme si za tím,“ uzavírá odhodlaně Jiří Klíma.