Akademie ČH
po 10.1.2022 | Jan Brůna

Mládežnické hvězdy prosince: Jakub Naar a Jan Trejbal

Mládežnické soutěže v prosinci z důvodu vánočních svátků a prázdnin neměly dlouhého trvání, avšak pro obě akademické kategorie Mountfieldu HK se jednalo o důležitý měsíc. Junioři zaznamenali čtyři výhry ze čtyř zápasů, dorost zase vstoupil do druhé části sezóny. A kdo byli podle trenérů nejplatnější hráči týmů? Za juniorku Jakub Naar a za dorost Jan Trejbal.

Jakub Naar: Šesté místo odpovídá naší práci. V kabině jsme super parta

JakubNaar
Bilance v prosinci:
4 zápasy
1 vstřelená branka
2 asistence

Trenéři hradeckých juniorů určili jako hvězdu mládeže mezi svými svěřenci obránce Jakuba Naara. „Jsem moc rád, že mě zvolili nejlepším hráčem. I když si myslím, že cena patří hlavně týmu a ne jen jedné osobě, protože mi všichni kluci pomohli. Odvedli jsme dobrou práci, ačkoliv byly nějaké nepovedené zápasy. Ale všechna utkání jsou náročná, když se hraje na sto procent. Myslím si, že šesté místo v tabulce odpovídá tomu, co zatím v sezóně odvádíme,“ hlásí mladý zadák.

Jak hokejista se zkušenostmi z dospělého hokeje zmínil, Mountfieldu náleží šestá příčka, ovšem kousek za ním číhají Třinec s Kometou. „Vždycky by to mohlo být lepší. Chtěli jsme navázat na čtyři výhry z konce minulého roku novoročním vítězstvím, což se nepovedlo. Byla to škoda, ale ještě je pár zápasů, které musíme zvládnout, a půjde to dále dobře. Proti Brnu rozhodly přesilovky, které jsme nedali a nešli nám. A také oslabení – kluci proměnili dva góly z početní výhody. Byla tam zbytečná vyloučení a nehráli jsme disciplinovaně,“ vrací se ještě k mači s Moravany plejer ročníku 2002.

Juniorské mužstvo prošlo před sezónou menším doplněním a hráči jako Vito Idžan nebo Radek Pilný za Lvy pravidelně nastupují. „V kabině jsme super parta. I kluci, kteří odjíždějí do Litoměřic, se k nám vždy připojí jen na nějaké tréninky a zápas. Odehrají si svoje a zase mizí pryč. Myslím si, že když nám pomůžou, je to jedině fajn. Třeba Pinky (Matěj Pinkas) byl i na dvacítkách a má něco odehráno,“ oceňuje vysoký bek výpomoc hokejistů, kteří nastupují také v první lize.

Jak se Jakub Naar zatím cítí v sezóně po osobní stránce? „Určitě by to mohlo být lepší. Jsem tak napůl spokojen, mohl bych mít více bodů… Ale chci hlavně týmové výsledky a ne individuální, takže doufám, že to pojede jen nahoru,“ usmívá se. Těšit ho může rovněž fakt, že navzdory přetrvávající virové situaci v zemi se současný ročník na rozdíl od toho předchozího nepřerušil. „Minulý rok jsme odehráli asi osm zápasů, takže jsem rád, že nám bylo umožněno, aby se tahle sezóna odehrála. Doufám, že budou utkání pokračovat a nic se nestane,“ doplňuje.

S množstvím mačů a školou zároveň to však není nic jednoduchého. Obránce juniorů jakožto letošní maturant může vyprávět. „Školu musím vždycky trošičku zlepšit (směje se). Musím to doklepat, abych maturitu dal. Teď poslední měsíce před ní se na to zaměřím. S kluky jsme se bavili, že nevíme, co po juniorce, protože ročník 2002 je poslední v této kategorii. Třeba první liga by byla super a určitě bych si tam rád zahrál,“ říká na závěr Jakub Naar.

Jan Trejbal: Máme silný tým, v základní části jsme překvapili

JanTrejbal
Bilance v sezóně:
19 zápasů
6 vstřelených branek
5 asistencí
+/- statistika +8

Nejlepším hráčem dorostu za prosinec se na základě rozhodnutí koučů stal Jan Trejbal. Šestnáctiletý útočník to podle svých slov nečekal. „Jsem za to rád, že mě trenéři zvolili. Ale jsem překvapený, protože nejsem rozdílový hráč. Jsem spíše ten, kdo jde do střel, než abych dával góly a sbíral body. Neříkají mi, že takhle mám hrát, ale už to beru jako svou roli. Myslím si, že tohle mi jde a našel jsem se v tom. Cítím se takhle dobře,“ popisuje mladý forvard svůj herní styl.

Dorostenci v probíhajícím ročníku již zaznamenali jeden velký úspěch, když ovládli skupinu Střed a nechali za sebou i kvalitní Jihlavu. „Myslím si, že máme silný tým a hodně jsme překvapili v základní části. Nikdo to od nás nečekal a jsem rád, že se to takhle povedlo. Sami jsme to nečekali, protože příprava byla úplně jiná – na to se nedalo koukat. Pak jsme se nějak zvedli a bylo to lepší. Nadstavba už je těžší, to je vidět na výsledcích. Ale myslím si, že ještě máme velkou šanci na to uspět,“ naráží hráč s číslem 19 na druhou část sezóny.

Ta pro Lvíčata nezačala zrovna nejlépe, když v prvních třech duelech padli a naplno bodovali jen doma s Vítkovicemi. „Šance je vždycky, samozřejmě si věříme. Ale bude to těžší. Čekali jsme, že budeme mít více bodů, ale zase jsme věděli, že to bude něco úplně jiného než základní část. Myslím si, že jsme neodehráli tak špatná utkání, jen nám to tam nepadalo, a tak jsme prohráli,“ vrací se Jan Trejbal k výsledkově nepovedeným mačům.

Svěřenci Václava Pánka se v této fázi ročníku potkávají s moravskými soupeři a slezským Třincem. Prezentují se tato mužstva odlišným stylem hokeje? „Hrají hodně důrazně; dohrávají, napadají… My to hrajeme také, ale je to nepříjemné. Musíme se na každého připravit co nejlépe a dát do toho všechno,“ nabádá mladý útočník.

Velkým lákadlem letošní sezóny je play off, které se poslední dva roky kvůli špatné zdravotní situaci v zemi vůbec neuskutečnilo. „Na to se všichni těšíme. Jsme rádi, že se to takhle povedlo a máme ho jisté. Ale pořád to může být hodně krátké play off, což nechceme,“ je si vědom náročnosti soutěže Jan Trejbal.