Akademie ČH
st 16.3.2022 | Petr Koval

Mládežnické hvězdy února: Matěj Beneš a Filip Žaba

Dorost už má za sebou úspěšný vstup do vyřazovacích bojů a jejich starší spoluhráči finišují nadstavbovou část a bojují o play off. Spolu s tím přichází také čas na příjemnou povinnost – představení nejlepších hráčů jednotlivých kategorií v uplynulém měsíci. V juniorské kategorii trenéry nejvíce potěšily výkony útočníka Matěje Beneše, v té dorostenecké oslnil zase obránce Filip Žaba.

Matěj Beneš: Play off už tak trochu začíná. Jde nám o hodně

MatějBeneš
Bilance v únoru:
10 zápasů
1 vstřelený gól
9 asistencí
bilance +/- +1

Šikovný forvard utrpěl po souboji zranění ramena a z kraje sezóny absentoval. To už je ale dávno pryč. „Jsem rád, že mě trenéři vybrali a že se mi začalo konečně dařit. Začátek sezóny nebyl ideální, poslední zápas v přípravě jsem se zranil. Poté mi přišlo, že se do toho hůře dostávám. Nehrálo se mi úplně dobře a v sezóně jsem od sebe čekal více. Nebylo to tak špatné, ale teď jsem se dostal do daleko větší herní pohody. I se spoluhráči v lajně jsme si docela sedli, takže bych řekl, že se to začalo obracet k lepšímu,“ komentuje útočník s číslem 15.

Hbitý forvard dokázal bodovat v posledních pěti utkání v řadě. Jeho tým aktuálně drží 3. příčku v tabulce o účast v play off skupiny „A“ a v posledních dvou duelech nadstavby bude bojovat o play off. „To nám už tak trochu začíná. Jde nám docela o hodně. Řekl bych, že teď je liga celkem prestižní. Nadstavba už je trochu něco jiného než základní část. Tam už od začátku všechny zápasy byly v tempu play off a už jsme tak byli nastavení, popisuje s vědomím, že do vyřazovacích bojů postoupí první dva týmy všech skupin a nejlepší dva z třetích míst.

Už ve čtvrtek čeká hráče nejstarší mládežnické kategorie utkání proti Zlínu a v sobotu uzavřou nadstavbovou část proti lídrovi aktuálního ročníku – Plzni. S tou mají však mají pozitivní bilanci. Poslední duel na západě Čech navíc ztratili až dvěma góly v poslední minutě. „Doufám, že se z toho poučíme, protože závěry nám občas nevyšly. Několikrát jsme dokázali výsledky otočit a dokázali jsme je porazit. Doufám, že do toho dáme všechno jako v jiných zápasech, které se nám povedly, porazíme je a dostaneme se do play off,“ věří hráč ročníku 2003.

Mládežnické soutěže se vlivem pandemie musely v posledních dvou letech obejít bez play off. To už je ale zpět a mladí Lvi tak mají ještě větší chuť vybojovat postup. „Máme šanci porazit každého. Hlavní cíl byl dostat se do nadstavby do části vítězů, abychom se vyhnuli sestupu z extraligy. Další ročník bude ještě těžší, protože těch týmů padá ještě více. Teď jediné, na co se soustředíme, je jít zápas od zápasu a vyhrát všechno, co se dá,“ odtajňuje.

Před třemi lety dostal Matěj Beneš ještě coby dorostenec stejné ocenění, kde prozradil, že si volný čas rád zkrátí hraním videoher. Zbývá mu na ně prostor i rok před maturitou? „Doteď si tu odpověď pamatuji, ale na to už nemám čas. Neříkám, že už nic nehraju, ale věnuji se více škole a hokeji, protože to není úplně jednoduché skloubit. Doufám, že příští rok maturitu zvládnu a nějak to dám dohromady s hokejem. Občas je to náročné, ale dá se to,“ uzavírá s úsměvem nejlepší junior za měsíc únor.

Filip Žaba: Série s Kometou? Chtěli jsme vyhrát jako jeden tým

FilipŽaba
Bilance v únoru:
8 zápasů
1 vstřelený gól
1 asistence
bilance +/- -2

Z kategorie dorostenců trenéry zaujal obránce Filip Žaba. „Je to pro mě překvapení, určitě jsem to nečekal. Samozřejmě mě to od trenérů potěšilo, ale to, že mě vybrali, neberu nijak zvláštně. Snažím se hrát konstantně, aby moje výkony byly co nejlepší,“ glosuje hráč, který v základní části zaznamenal v tabulce pravdy 15 plusových bodů.

Dorost už na rozdíl od juniorky bojuje v play off, kde ve vyrovnaném prvním kole porazil brněnskou Kometu 2:1 na zápasy. „Byla to velmi těžká série. Podle mě se startem play off začal tým ještě více makat, více si přihrávat a hrát daleko týmověji – zkrátka jsme chtěli vyhrát jako tým. To podle mě vedlo k vítězství,“ myslí si šestnáctiletý bek, jenž brankou korigoval prohru na brněnském ledě. „Gól mě potěšil, ale mrzelo mě, že jsme prohráli. Kdybychom vyhráli, tak by byla radost mnohem větší,“ doplňuje.

Pro většinu hradeckých dorostenců to byl první ostrý kontakt s vyřazovacími boji v této věkové kategorii. Jak hodnotí svoji zkušenost Filip Žaba? „Hra je určitě mnohem rychlejší. V prvním utkání jsem byl trochu nervózní a odskakovaly mi puky. Ale dalším zápasem už se to zlepšilo a bylo to mnohem lepší,“ neskrývá své první dojmy šikovný bek.

Teď už se ale spolu s týmem musí soustředit na čtvrtfinálovou sérii s Třincem, čemuž odpovídal i předzápasový trénink. „Připravovali jsme přesilovky podle toho, jak oni brání. To víme z předchozích zápasů. Trénovali jsme také oslabení a pustili si k tomu video. Jinak to na ledě byl klasický předzápasový trénink. Byla tam střelba a cvičení dva na jednoho. Myslím si, že jsme se na ně dobře připravili,“ říká před duelem s jedním z nejlepších týmů letošní sezóny.

Play off doprovází také řada rituálů. Jaký je ten hradecký? „Všichni jsme si stejně ostříhali vlasy a nosíme před zápasem saka s odznáčkem Mountfieldu HK. Rozcvičku máme pořád podobnou a před utkáním řveme také stejný pokřik. Ale to je po celý rok podobné,“ prozrazuje. V nabitém programu musí hráči zvládat nejen hokej, ale také školní povinnosti. „Stíhat hokej a školu je docela náročné. Často v ní chybím, ale snažím se to doma doplňovat. Občas se objeví nějaká ta horší známečka, jinak to jde docela dobře,“ uzavírá s úsměvem.