Akademie ČH
čt 7.10.2021 | Petr Koval, Jan Vavřina

Mládežnické hvězdy září: Jakub Tichý a Lukáš Král

Takřka po roce byly opět zvoleny mládežnické hvězdy za uplynulý měsíc. Na začátku ročníku 2021/22 se trenérům juniorské kategorie nejvíce líbily výkony gólmanské jedničky – Jakuba Tichého. V dorostu zase zaujal útočník Lukáš Král, který se vyhoupl do čela kanadského bodování extraligy dorostu. Oba hráči se zmínili nejen o odehraných zápasech, ale také o svých výkonech nebo účasti na reprezentačních kempech.

Jakub Tichý: Z pozvání na kemp můžu jedině získat

JakubTichý
Bilance v září:
7 zápasů
430 odchytaných minut
95,95% úspěšnost zákroků
3 čistá konta

Juniorem měsíce trenéři vybrali brankáře. Jakub Tichý figuruje na nejvyšších příčkách brankářských statistik a na ledové ploše nechyběl ani minutu. Výraznou měrou tak přispěl k dobrému vstupu Lvů do nové sezóny. „Jsem samozřejmě moc rád, že mě trenéři zvolili, ale nebyla to jenom moje práce. Je to zásluha celého týmu. V září se nám celkově velmi dařilo, jsem spokojený,“ říká pokorně brankářská jednička juniorů. „Po sedmi utkáních máme 17 bodů – to se dá považovat za dobrý vstup do sezóny. Když budeme pořád tvrdě pracovat, můžeme dojít daleko,“ dodává.

Nejstarší mládežnická kategorie v září přišla o body jen dvakrát. V obou duelech totiž nezvládla samostatné nájezdy. I Jakub Tichý vidí v dovednostním souboji jeden proti jednomu prostor pro zlepšení. „Myslím si, že dříve mi šly nájezdy lépe. Tuto sezónu jsme po nich bohužel dvakrát prohráli. Snažím se na tom zapracovat v trénincích, ale musím na to dávat ještě větší důraz,“ uvědomuje si hradecká naděje.

Strážce svatyně si však září podmanil, když ze sedmi duelů udržel třikrát čisté konto. A nebyla to jednoduchá práce. Na ledě Komety předvedl 35, s Litvínovem 38 a proti Havířovu dokonce 43 úspěšných zákroků. Všechny nuly navíc pojí jeden fakt – pokaždé ji Jakub vychytal v sobotu. „Něco jsem na internetu četl, ale moc to neřeším. Pokaždé se snažím podávat co nejlepší výkony, takže to rozhodně není tím, že by sobota byla mým šťastným dnem. V zápasech, kdy jsme udrželi nulu, nás soupeř sice přestřílel, ale rozhodně jsme nikdy nebyli horším týmem. Důležité je vítězství,“ říká 188 centimetrů vysoký junior.

Dobrých výkonů si všimli i trenéři reprezentace U20. „Za pozvánku jsem neskutečně šťastný. Musím přiznat, že jsem byl trochu překvapený, protože jsem tam dlouhou dobu nebyl. Naposledy jsem se kempu zúčastnil proti Švýcarsku. Mám opravdu radost. Můžu z toho jedině získat, protože na kempu budou o rok starší kategorie. Budu makat a uvidíme, co z toho bude,“ popisuje s radostí hradecký hokejista. Zkušenosti sbírá i na tréninku s A-mužstvem Mountfieldu. V čem je největší rozdíl a má Filip Pavlík opravdu nejtvrdší střelu? „V porovnání s juniorkou je největší rozdíl v rychlosti a v tvrdosti střely, vše se musí dělat daleko rychleji. Nekoukám na to, kdo má nejtvrdší střelu, ale Filip Pavlík bude rozhodně jeden z favoritů,“ odtajňuje s úsměvem.

Mládežníci samozřejmě nemají jen hokejové povinnosti. Ty si musí plnit rovněž ve škole, což může být po návratu na prezenční formu poněkud složitější. „Stíhat školu s tréninkem není úplně jednoduché, navíc často končíme hodně pozdě. Osobně musím dojíždět zhruba 30 kilometrů domů, takže je to trochu těžší, ale nedá se nic dělat, musím bojovat,“ uzavírá odhodlaně nejlepší hráč měsíce.

Lukáš Král: Naladili jsme se na vítěznou vlnu

LukášKrál
Bilance v září:
7 zápasů
10 gólů
8 asistencí
+/- +9

V dorosteneckém týmu byl hráčem prvního soutěžního měsíce zvolen útočník Lukáš Král, jenž je aktuálně nejproduktivnějším hráčem soutěže. Se spoluhráči se jim zatím v ostrých zápasech daří. „Jsme na prvním místě, takže jsem hodně spokojený. Myslím si, že po přípravě, kde tým vyhrál jen třikrát, to od nás nikdo nečekal. Celá kabina z toho má velkou radost,“ reaguje na dobrý vstup patnáctiletý útočník. Po nevydařené přípravě se tak zdá, že Václav Pánek svůj tým dobře namotivoval. „Začali jsme si uvědomovat, že pokud budeme takhle pokračovat, může to s námi být hodně špatné. Trenéři nás namotivovali, abychom začali vyhrávat. Promluvili nám do duše, vyhráli jsme na Spartě a díky tomu se naladili na vítěznou vlnu,“ dodává.

Jeho individuální příspěvek mu vynesl ocenění hráč měsíce. „Hodně mě to potěšilo a vůbec jsem to nečekal. Jsem moc vděčný mým spoluhráčům, kteří mi branky připravili. Díky nim se mi takhle dařilo,“ odpovídá s pokorou. Hra dorostu bude stát na poctivé obraně, od které se může odrazit směrem k vytyčeným cílům. „Snažíme se poctivě bránit. Vepředu dávat góly umíme. Myslím si, že to máme od trenérů dobře takticky připravené. Povedl se nám začátek, tak cítíme, že můžeme dokázat velké věci. Samozřejmě to chceme v play off dotáhnout co nejdále,“ říká fanoušek Boston Bruins.

Jestli jednou naváže na svůj idol Davida Pastrňáka, to teprve uvidíme. I Lukáš Král má však slibně našlápnuto. Podobně jako junior Jakub Tichý dostal i on pozvánku na reprezentační kemp. „Určitě mi může pomoci. Budu se snažit na kempu pracovat a dále se zlepšovat. Je to podobné jako v klubu, děláme technické věci, napadání a hru v obranném i útočném pásmu. Určitě je ale hra mnohem rychlejší a jak na všechno máte méně času, je daleko těžší se prosadit. Ale mám velkou radost, že na kempu můžu být, užívám si to,“ popisuje šikovný forvard.

Jeho hokejový růst je navíc pod každodenním dohledem. Součástí realizačního týmu Mountfieldu je totiž i jeho otec, jenž je u dorostu asistentem trenéra. „Samozřejmě je to velmi specifické a jiné než doposud, když mě netrénoval. Určitě je na mě přísnější. Doma hokej hodně rozebíráme. Říká mi, co jsem udělal dobře a co bych mohl udělat lépe, takže jsem za to hodně rád. Je to takové zvláštní, ale už jsem si na to zvykl. Myslím si, že mi to do budoucna může hodně pomoci,“ říká o rodinné spolupráci Králů.

A jak tráví volný čas střelec doposud jedenácti branek? „Dělám jiné sporty. Rád si zahraji fotbal, tenis nebo basketbal. Sport obecně sledují i v televizi, převážně pak samozřejmě hokej, ale podle nálady i fotbal nebo basket. Když mám volno, zahraju si i PlayStation,“ uzavírá fanoušek fotbalové Sparty, který by svého staršího kolegu Jakuba Tichého alespoň v tomto ohledu mohl brát jako rivala, protože ten je fanouškem pražské Slavie.