Akademie ČH
po 19.10.2020 | Tomáš Kalas, Klára Petrásková

Mládežnické hvězdy září: Tadeáš Pinkas a Pavel Šimek

Současný hokejový ročník byl sice dočasně přerušen, přesto se však najde příjemná povinnost v podobě představení nejlepších mládežnických hráčů za měsíc září. Trenéry v juniorské kategorii nejvíce potěšil svými výkony kapitán Tadeáš Pinkas, v dorostenecké kategorii byl vybrán prvoročák Pavel Šimek.

Tadeáš Pinkas: Doufám, že po těch věcech okolo se vrátíme na vítěznou vlnu

TadeášPinkas
Bilance v září:
3 zápasy
2 góly
1 asistence
+/- +1

V kádru juniorky byl hráčem měsíce zvolen útočník Tadeáš Pinkas, který byl letos pasován do role kapitána hradeckého výběru. V čem je tato funkce pro něj nová? „Více se mnou mluví trenér, ptá se například na to, jak jsou na tom kluci v kabině, chce po mně, abych byl vůdčí typ, což si myslím, že se mi daří.“ Vlivem karanténních opatření zasáhl Pinkas v září jenom do tří zápasů, i tak ale stihl dva góly nastřílet a u jednoho si připsat asistenci. V současnosti je třetí nejproduktivnější hráč týmu (6 zápasů, 4+3). „Bodově je to lepší oproti minulé sezóně, ale může to být vždycky ještě lepší. Uvidíme, jak to bude pokračovat,“ naráží na vynucenou čtrnáctidenní stopku v jízdním řádu devatenáctiletý útočník Mountfieldu.

Jak již bylo zmíněno, hradecké juniory do části zápasů nepustila pandemie koronaviru a s tím související karantény pro členy týmu. „Jeden týden nemáme některé kluky, druhý týden zase jiné. Měli jsme i týden, kdy nás bylo na tréninku 12, a pak se nacvičují věci do zápasů strašně těžce,“ smutní jeden ze dvou nejproduktivnějších juniorů ročníku 2017/18. Zároveň tak naráží na to, že ze sedmi zápasů vyhráli dva, ve zbylých těsně podlehli. „Teď spoustu zápasů prohráváme o gól, nejsme schopni to dotáhnout do úspěšného konce. Přijde mi, že v zápase máme vždycky výpadek, který nás poté stojí body. S Brnem jsme takhle vypadli ze hry na deset minut ve druhé třetině a dostali tam čtyři góly. Takhle to je většinou v každém utkání,“ hledá příčiny těchto nešťastných proher Tadeáš, který už během letošního ročníku zapsal dva starty za druholigový Hronov.

V kádru juniorky najdete ještě jedno příjmení Pinkas, oba Pinkasovi jsou totiž bratři. Žádnou bratrskou nevraživost však mezi Tadeášem a Matějem nenajdete. „Není mezi námi konkurence, oba si to přejeme navzájem. Na ledě si rozumíme, víme, kam si ten druhý najede. Navíc to vypadá, že spolu budeme hrát v lajně,“ nabízí pohled do budoucnosti kapitán hradecké juniorky. Oba kluci mají také stejnou přezdívku, jak je trenér a spoluhráči v kabině odlišují? „Bráchovi v kabině říkám Matěji. Spoluhráči se na mě kolikrát i dívají, protože ani pomalu neví, že se tak jmenuje,“ směje se. „Nemáme to nijak rozlišené, pro oba platí zkrátka "Pinky". To stejné je i s kluky Benešovými.“

Odchovanec Letňan ví, že některé věci musí ještě ale zlepšit a vypilovat. „Potřebuji zapracovat na střelbě a technice hole, puk mi kolikrát zbytečně ujede.“ Na druhé straně ale taktéž ví, kde je silný. „K přednostem patří naopak moje rychlost a síla na puku,“ uzavírá rozhovor juniorská hvězda měsíce září.

Pavel Šimek: Záleží mi na tom, aby šlapal tým

PavelŠimek
Bilance v září:
5 zápasů
4 góly
7 asistencí
+/- -2

V dorosteneckém týmu byl hráčem prvního soutěžního měsíce v sezóně zvolen útočník Pavel Šimek. Jak na toto ocenění nahlíží právě patnáctiletý útočník? „Určitě jsem byl překvapen, když mi to trenér oznámil. Bylo to hlavně díky tomu, že jsme přípravu odmakali a dost mi k tomu pomohli i kluci z mé lajny. Docela si rozumíme a dobře nám to funguje,“ chválí své parťáky z útoku, Jana Gaspara a Matěje Giesla. Jak se tato nejproduktivnější formace dorostu zrodila? „V přípravě jsem hrál s jinými, ale trenér koukal, že to nefunguje a zkusil dát nás tři k sobě. Začalo to šlapat a společně nás už potom nechal,“ nabízí pohled na zrození této silné trojice Šimek.

Mladý talent je sice se svými osobními výkony spokojen, ale s těmi týmovými už tomu tak není. „Hrozné to není, ale všechny domácí zápasy jsme nezvládli. My se sice snažíme, ale je to o tom, jestli ty góly dáme, anebo ne.“ Dorostenecký tým je letos velice mladý, což možná podle nejproduktivnějšího hráče Lvů je důvod, proč i přes velký počet gólů nezvládne zvítězit. „Je to určitě znát, že nám chybí kolikrát síla v osobních soubojích. Možná i to rozhoduje v těch domácích zápasech,“ nabízí jednu z příčin, proč se doma dorostu nedaří.

Chybějící sílu v osobních soubojích ale nahrazuje druhá nejstarší mládežnická kategorie v jiných přednostech. „Snažíme se to dohánět bruslením, dostáváme se do šancí jeden na jednoho, často jezdíme do brejků a sami na bránu,“ je si vědom síly týmu v tomto ohledu hráč, který stabilně nastupuje v dorostu teprve první sezónu. Dostalo se tak i na přímé srovnání hokejové kvality v příslušných kategoriích. „Hokej je oproti devátým třídám určitě rychlejší a techničtější, hraje se ve velkém tempu.“

Kvůli obecně známým událostem se nyní minimálně dva týdny hrát nebude. Jak to vidí s přípravou hradecký plejer? „Bude to těžké, připravovat se individuálně a držet se v kondici. Všechno bude stát jenom na nás, jestli budeme chtít pracovat sami, či nikoliv.“ S tím souvisí i stanovení cílů do budoucna. „Byli bychom rádi za nějaké cíle, ale nevíme vůbec, na jak dlouho nás zavřou,“ uzavírá smířlivě dorostenecký hráč měsíce září.