Akademie ČH
út 26.9.2023 | Tomáš Prodělal

Mládežníky na konci září čeká nabitý šestizápasový program

Čas letí neúprosným tempem, a tak je za dveřmi další hrací víkend mládeže, v září už poslední. Tentokrát se fanoušci dočkají třech domácích zápasů, každá kategorie se pod Bílou věží představí právě jednou. Navíc Lvíčata vyrazí také na výjezdy, celkem se tedy dočkáme šesti utkání. Vše odstartuje trojlístkem duelů už ve čtvrtek.

Vrátí se junioři na vítěznou vlnu?

Minulý čtvrtek junioři, posilnění třemi výhrami v řadě, přivítali na svém ledě lídra z Mladé Boleslavi. Hosté po více než 135 minutách zrušili neprůstřelnost Filipa Tučka a dostali se do vedení 3:0. Za Mountfield snížil Adam Novotný, to bylo však hradecké poslední slovo, nakonec totiž s Bruslaři padli 1:5. V sobotu svěřenci Martina Vágnera odjeli do Karlových Varů, kde si pro ně domácí přichystali drtivý třígólový nástup. Lvi se však dokázali vrátit a dvěma góly ve třetí třetině skóre dorovnali, jenže v prodloužení v oslabení inkasovali a odvezli si pouze bod.

Ve čtvrtek se pod Bílou věží hokejisté z královského města utkají s dalším týmem z Podkrušnohoří, přijede totiž Litvínov. S ním už se Hradečtí střetli na začátku září na Zimním stadionu Ivana Hlinky, kde sahali po plném počtu bodů, ale domácí vyrovnali v čase 59:59, nakonec Matěj Beneš vystřelil výhru v prodloužení. Po utkání s Východočechy ještě Chemici doma porazili Spartu 2:1, následně však na svěřence Martina Tvrzníka sedla deka. Verva prohrála už pětkrát v řadě. Utkání s Libercem navíc bylo kontumováno ve prospěch soupeře. Černožlutí jsou zároveň nejhorším celkem na hřištích soutěže, když zatím získali jediný bod.

V sobotu junioři vyrazí opět na cesty, konkrétně budou následovat cestu a-týmu o šest dní dříve. Jedou do jižních Čech, kde je přivítá rival z Českých Budějovic. I s Motorem už junioři hráli, na domácím ledě si svého soka nechali odskočit a dotahování skončilo porážkou Hradce 3:4. Nováček DHL extraligy juniorů se zatím rozhodně neztratil, když se šestnácti body, o jeden více než jeho sobotní soupeř, drží na třetím místě. Motor měl za sebou nepříjemnou sérii tří vyšších porážek, kterou však splatil vítězstvím v Budvar Aréně proti Liberci 4:3, tu potvrdili navíc ještě v Litvínově, kde Jihočeši vyhráli 4:2. Nejproduktivnějším hráčem je Matyáš Humeník, účastník Hlinka Gretzky Cupu si připsal 13 bodů za 10 utkání.

Potvrdí dorost vzestup formy?

Po nepovedeném předminulém víkendu stála před svěřenci Jiřího Janouška mladšího výzva v podobě derby s rozjetými Pardubicemi a na ledě to bylo znát. Dynamo se v první třetině dostalo do vedení 3:0, na které ještě před přestávkou reagoval Tobiáš Vítek. Hokejisté z města perníku však pokračovali ve velkém stylu dál, a tak Ondřej Páleník ve třetí části už jen snižoval na 2:6. Po závěrečném hvizdu svítilo na tabuli skóre 2:7 v neprospěch Lvů. V sobotu měli dorostenci šanci na reparát v podobě utkání s Porubou, který úspěšně složili. Mountfield byl celý duel lepší a odnesl si zaslouženou výhru 3:2.

Ve čtvrtek čeká dorostence více než dlouhá cesta do Baťova města. Tamním Ševcům se zatím úvod do sezony vůbec nedaří, přesněji řečeno, za šest utkání vstřelili jen sedm branek, získali pouze tři body a patří jim nepopulární poslední příčka skupiny. Jedinou výhru si připsali Berani v úvodním kole, kdy zvítězili v Porubě 3:2. Od té doby už to však tak veselé není. Zlín má momentálně na kontě pět porážek v řadě. Tu poslední si připsali minulou sobotu, kdy si odvezli z Třince Oceláři nadělený debakl 0:5. Na domácí půdě navíc Moravané čekají na jakýkoliv bod.

V sobotu se prostřední akademická kategorie postaví na led mezi mantinely na hokejovém soutoku. Jejich tvrdost přijede ozkoušet Jihlava, se kterou se dorost střetl už v přípravě, tehdy hokejisté z Vysočiny zvítězili na nájezdy. V ostré sezoně se však ani jim příliš nedaří, mají přesně o dva body méně než Hradec a patří jim osmé místo. V prvních pěti kolech se jejich konto rozrostlo jen o čtyři body za výhru ve Zlíně a prohrané nájezdy s Přerovem. Do královského města však přijedou pozitivně naladění, na konci minulého týdne si totiž zastříleli v Olomouci, výsledek 8:0 hovoří za vše.

Zvítězí 9. třída v derby?

Svěřenci Luboše Dvořáka už mají za sebou volnější víkendy, kdy měli na programu jen jeden zápas. Nyní už deváťáky čekají stejné porce jako starší spoluhráče. Minulý víkend onu část sezony uzavřeli utkáním se suverénním lídrem soutěže z Liberce. Lvíčata srdnatě bojovala, nakonec se však před Tygry musela sklonit výsledkem 2:5. Na smutek ale není čas. V září je čekají ještě dva duely. Ten první ve čtvrtek na ledě Mladé Boleslavi. Bruslaři zatím v novém ročníku odehráli jen čtyři mače a nevedou si vůbec špatně, ztratili pouze tři body, a to s Libercem. Celek z města automobilů si chuť spravil dvěma vysokými výhrami nad Havlíčkovým Brodem 7:2 a Slavii, odkud si odvezl vysoké vítězství 9:3.

I tento týden se dočkáme derby. Tentokrát ho bude mít na svědomí právě poslední ročník základní školy, který rivala přivítá na svém ledě od sobotních 15:30. Půjde o souboj tabulkových sousedů. Pardubice mají za čtyři utkání devět bodů a zápas k dobru oproti Hradci, který jim se tříbodovou ztrátou dýchá na záda. Dynamo začalo domácím trojbojem a jeho první dvě třetiny zvládlo, když porazilo Tábor a Spartu. Poté však přišla velká kaňka v podobě porážky 1:12 od Bílých Tygrů. Východočeši se však revanšovali když v Kotlině porazili Brod naprosto stejným skóre.


Program akademie pro nadcházející dny


DOROST: 7. kolo, čt 28.9.2023
Berani Zlín Zlín - Mountfield HK Mountfield HK
15:00
JUNIOŘI: 11. kolo, čt 28.9.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Litvínov Litvínov
16:00
9. TŘÍDA: 6. kolo, čt 28.9.2023
BK Mladá Boleslav Boleslav - Mountfield HK Mountfield HK
16:00
DOROST: 8. kolo, so 30.9.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Dukla Jihlava Jihlava
12:30
JUNIOŘI: 12. kolo, so 30.9.2023
HC Motor České Budějovice České Budějovice - Mountfield HK Mountfield HK
13:00
9. TŘÍDA: 7. kolo, so 30.9.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice Pardubice
15:30