Akademie ČH
pá 7.7.2023 | Daniel Krátký | Foto: Markéta Křížová

Mládí vpřed! Čtveřice nadějí podepsala profesionální smlouvy

Už od příštího ročníku platí v Extralize juniorů výjimka, díky které mohou v soutěži nastupovat i hráči, kteří by již normálně spadali do dospělé kategorie. Takové hokejisty využije i Mountfield HK, který podepsal profesionální smlouvy s další trojicí hráčů ročníku 2003 – Matěj Beneš, Michal Beneš a Matěj Havlíček. Zmíněná trojice tak naváže na Petra Moravce, Lukáše Pajera, Matěje Pinkase a Jakuba Tichého. Profesionální kontrakt podepsal také Marek Matašovský, který po příchodu z Olomouce posílil juniorský tým zpod Bílé věže.

Dvojčata Benešova byla tahouny ročníku 2003 v ofenzivě, obě z dvojčat se umístila v elitním triu týmového kanadského bodování. Michal Beneš nasbíral 14 gólů a 28 nahrávek, bratr Matěj zase zapsal 10 branek a 22 asistencí. Oba si také vyzkoušeli dospělý hokej, jelikož si připsali start v partnerském Kolíně, potažmo v rámci přípravy A-týmu Mountfieldu HK.

Také Matěj Havlíček si vyzkoušel tvrdost a tempo prvoligového hokeje v barvách Kolína, jinak ale dnes dvacetiletý zadák v loňském ročníku zastával roli kapitána a lídra nejstaršího akademického celku. Juniory tak nakonec i přes odchody nejlepších hráčů do zahraničí a dospělého hokeje, dokázal jako kapitán v nejvyšší juniorské soutěži zachránit. A právě zmíněný trojlístek by měl patřit do juniorského mužstva i letos v rámci svazové výjimky.

Matěj Havlíček | foto: Martin Voltr

„Přesto, že sezona juniorů nebyla úplně povedená, jsme se rozhodli podepsat profesionální smlouvy s dalšími hráči ročníku 2003. Věříme, že letos už budou rozdílovými hráči v juniorce a postupně se během sezony prosadí i do dospělého hokeje. Moc bych si přál, aby udělali potřebný progres a my jsme mohli zapracovat další odchovance naší Akademie i do A-týmu Mountfieldu HK,“ věří šéftrenér mládeže a zároveň hlavní trenér A-týmu Tomáš Martinec.

Kontrakt podepsal také útočník stále ještě juniorského věku a ročníku narození 2004 – Marek Matašovský. Útočník rostl dlouho v Táboře, naposledy ale působil po dvě sezony v Olomouci. Na Hané patřil mezi tahouny a nejproduktivnější hráče, což mu vysloužilo i premiérové extraligové starty. Nyní se přesouvá z Moravy na východ Čech, kde by měl podobnou roli – tedy ofenzivního tahouna – zastávat i v královéhradecké juniorce.

„Marek je ctižádostivý, charakterový kluk, který po dobrých výkonech v juniorce již nakoukl i do seniorského hokeje v Olomouci. Jsem rád, že z mnoha nabídek se rozhodl přestoupit do Akademie Mountfieldu HK, kde budeme moci dál rozvíjet svůj potenciál,“ říká Tomáš Martinec o podpisu mladého odchovance Tábora pod Bílou věží.