Preview k zápasu
čt 23.9.2021 | Daniel Krátký | Foto: Alena Zapletalová / HC Olomouc

Na Krejčího! Lvi v pátek zajíždí do olomoucké plecharény

Po středečním souboji si hokejisté Mountfieldu jeden den odpočinou a následně vyrazí k dalšímu extraligovému souboji. A to na Hanou! V Olomouci totiž v rámci 7. kola hokejové Tipsport extraligy vyzvou místní Kohouty. Za ty nastoupí i hvězda světového formátu – David Krejčí, na toho bude muset dát defenzíva Lvů obzvláště pozor. Duel v plecharéně startuje v 18:00.

„Musíme mu dát méně času a prostoru, ale i tak myslím, že se nám během zápasu sám ukáže.“

#12 Graeme McCormack (o Davidu Krejčím)

Ve středu hokejisté Mountfieldu ztratili kvalitně rozehrané utkání, což pochopitelně mrzelo i autora druhé hradecké trefy Graeme McCormacka. „Máme to v hlavách. Body nám proklouzly mezi prsty, měli jsme rozhodně na to, abychom vyhráli,“ ví kanadský zadá, který dokonce dodává, co by měl tým zlepšit. „Víme, že jsme hráli celkem kvalitně a zasloužili si lepší výsledek. Myslím, že bychom se měli zlepšit v sebevědomí, když vedeme. Hrát s větší jistotou, i když to vůbec není jednoduché. Musíme na tom zapracovat. Povedeme ještě v mnoha zápasech, musíme se je naučit dohrát k výhře,“ hlásí sebevědomě.

Mountfield v pátek vyrazí do Olomouce. A to pouze po jednodenní pauze. „Je dobré, že máme více duelů v řadě takhle za sebou. Když máte dobrý zápas a poté špatný, tak není tolik času nad ním přemýšlet, protože vás čeká brzy zase další zápas. A musíte se soustředit na něj,“ tvrdí rodák z kanadského Ontaria, který se může pyšnit velkým množstvím kanadských bodů. V pěti zápasech nastřádal už šest bodů za dva góly a čtyři nahrávky. Ale s tím do Hradce přicházel, jakožto ofenzivní zadák, který by měl sbírat body. A to i v přesilovkách.

V následujícím zápase proti Hanákům se však dost možná bude muset třicetiletý bek soustředit také na poctivé plnění defenzivní práce. Hradeckou obranu totiž zřejmě řádně provětrá David Krejčí. „Pro ligu je to skvělé, že tu hraje takový hráč. Rozhodl se vrátit, to je skvělé. A to mohl hrát prakticky kdekoliv. V NHL, KHL…zkrátka kdekoliv,“ ví Graeme McCormack. „Musíme ho pochopitelně během hry respektovat, ale i tak víme, že Olomouc můžeme porazit.. Musíme mu dát méně času a prostoru, ale i tak myslím, že se nám během zápasu sám ukáže. Je to fakt kvalitní hráč,“ uzavírá člen obranného páru s Petrem Kalinou.

JanKáňa
Nejenom v Olomouci jsou si jistě vědomi, že David Krejčí je více než rozdílový hráč. Výkonnostně rostou i spoluhráči kolem něj. Devětadvacetiletý Jan Káňa kupříkladu nasbíral 1+3 ve čtyřech zápasech. A u všech jeho kanadských bodů byl na ledě právě bývalý hráč Bostonu. Náhoda?

Hanáky táhne za úspěchem Krejčí. Naskočí Sedláček?

Olomouckých se po relativně úspěšné loňské sezóně velké přestupové kolotoče netýkaly. Kádr opustil dlouholetý kapitán a opora Martin Vyrůbalík, jenž ukončil extraligovou kariéru a nyní se věnuje manažerské práci v Hodoníně. Klub opustil také Tomáš Gřeš, jenž zamířil do prvoligové Poruby. Spoustu mladých hráčů pak vyráží během sezóny na střídavé starty do prvoligových celků. Střídavě naskakuje v Třebíči také zkušený třiatřicetiletý Vilém Burian. Velké změny se přes léto na Hané zkrátka neděly.

Jedna obrovská však přece jenom ano. Mega posilou se pro olomoucké HC stal David Krejčí, vítěz Stanley Cupu s Bostonem z roku 2011. Zkušený hokejista se rozhodl pro návrat do Čech a Olomouci tím tak spadl do klína poklad. Pětatřicetiletý centr má totiž na kontě už šest kanadských bodů za pět branek a jednu asistenci. Tým navíc doplnil také Alex Rašner, který však nyní střídavě nastupuje také v prvoligovém Havířově. Další posilou do defenzívy byl Tomáš Černý, obránce se zkušenostmi z KHL, kde naskočil do deseti duelů za bratislavský Slovan. V posledních dnech doplnil post brankáře exhradecký Jakub Sedláček, jenž dorazil jako dočasná náhrada za vážně zraněného Branislava Konráda. Toho by proti Hradci mohl čekat debut v barvách Kohoutů.

V přípravě se Hanáci museli obejít bez své největší hvězdy a bylo to znát. Výsledkově jim přípravné zápasy totiž vůbec nevyšly, před sezónou nezískali ani jednu výhru. Jenže, jak to tak bývá – start Tipsport extraligy Kohoutům vyšel. Tým už s Davidem Krejčím v sestavě zvítězil hned třikrát ze čtyř pokusů, a to nad Mladou Boleslaví 3:2 v prodloužení, Plzní 4:1 a také Karlovými Vary 3:2 v prodloužení. Naopak jediným přemožitelem party Zdeňka Motáka a Jana Tomajka se staly České Budějovice. Nyní se na Motor pokusí navázat také Hradec Králové.

Sestavy z minulého utkání


Lukáš – Černý, Ondrušek, Škůrek, Švrček, Dujsík, Řezníček, Rašner – J. Káňa, Krejčí, Kucsera – Klimek, Nahodil, Kunc – Ostřížek, J. Knotek, Navrátil – Strapáč, Kolouch, Bambula.