Preview k zápasu
so 25.12.2021 | Daniel Krátký | Foto: David Peška / PSG Berani Zlín

Na Štěpána do Zlína! Urve Mountfield body proti Ševcům?

Vánoční svátky jsou v plném proudu a extraligový hokej se vrací na scénu. Hradečtí hokejisté v posledním kole rozstříleli Kladno vysoko 9:2, na svůj povedený výkon budou chtít navázat na ledě posledního Zlína, který se však v poslední době herně i výsledkově zvednul. Svěřence Tomáše Martince tak nečeká rozhodně nic lehkého, postrádat navíc hradecká družina bude suspendovaného Bohumila Janka. Sváteční duel startuje v 15:30.

„Asi nebudou hrát úplně skvěle kombinačně, ale budou bojovat.“

#69 Martin Štohanzl (o Zlínu)

V posledním duelu před Vánoci si Královéhradečtí zastříleli na chomutovském ledě proti Kladnu, které padlo 2:9. První bod v nejvyšší hokejové soutěži zapsal v utkání Martin Štohanzl, jenž nahrál na gól Jakubu Orsavovi. „Chtěli jsme odčinit porážku a vůbec ty tři prohry v řadě. Tým, který chce hrát nahoře, tak nemůže prohrát tolikrát za sebou,“ má jasno dvaadvacetiletý útočník. „Šli jsme si pro vítězství už od první minuty, kdy jsme dali dva góly. Kladno mi pak už přišlo trochu odevzdané, ale i tak si myslím, že jsme odehráli solidní zápas a vyšlo nám to,“ tvrdí hokejista, jenž začínal s hokejem v nedaleké Jaroměři.

Důležitá byla pro duel hraný v Chomutově hned úvodní minuta, v ní nastříleli hokejisté Mountfieldu dva góly. Celkově v prvním dějství nasázeli hosté hned šest branek. „Vstupy do zápasů nám v posledních zápasech příliš nevycházely. Ale proti Kladnu se nám to povedlo na výbornou. Je potřeba být koncentrovaný na každou minutu, každé střídání,“ ví Martin Štohanzl, který naskakuje v sestavě namísto indisponovaného Petra Koukala. A tak by neměl chybět ani v sestavě pro další utkání.

Na Štěpána čeká Východočechy výjezd na Moravu, kde vyzve Berany. S jakou taktikou naskočí Lvi na ledě posledního týmu tabulky? „Myslím, že bude stejná, jako na každý zápas. Přece jenom Zlín bude soupeř jako každý jiný, rozhodně tam ale chceme vyhrát,“ má jasno hradecká devětašedesátka. Ševci si však naposledy vyšlápli na Vítkovice, na předposlední Kladno ztrácí už pouhé tři body. Takže se zajisté budou chtít porvat o možnost dotažení se právě na Rytíře. „Očekávám důrazný bojovný hokej. Přece jenom se jim až tolik nedaří, takže nebudou hrát asi úplně skvěle kombinačně, ale budou bodovat, chtít urvat body. Očekávám vyrovnaný zápas,“ uzavírá Martin Štohanzl.

DanielGazda
Start ročníku se mladému obránci, jenž loni nahlédl i do národního týmu, nevyvedl. Poté se však po boku Robertse Mamčicse rozjel – blýsknul se třeba hattrickem do sítě Sparty. A to jako devátý bek v historii základní části české extraligy.

Berani už jsou Kladnu na dohled

Zlín byl tradičně před sezónou hokejovými experty pasován do role sestupujícího. A start sezónu tomu také odpovídal. Ševci totiž krátce před polovinou soutěže ztráceli na předposlední Kladno více než deset bodů, avšak nyní už je rozdíl mezi Berany a Rytíři pouze tříbodový. Týmu PSG totiž zatím vychází sázka na nového kouče Luboše Jenáčka a také na nové posily – Lotyše Robertse Mamčicse a Patrikse Zabusovse, Rusa Vladimira Michasjonoka nebo Kanaďana Alexe Malleta (útočníci mají na kontě minimálně půl bodu na zápas). Na Kladno budou možnost mít Moravané se dotáhnout v duelu proti Hradci Králové, v posledním kole totiž zvítězili 2:1 po prodloužení na ledě rozjetých Vítkovic.

Mužstvo z rodiště Tomáše Bati se trápí hlavně na domácím ledu. Sice si na ZS Luďka Čajky vyšlápli třeba na Třinec, ale jinak soupeři ve Zlíně slavili už dvanáct vítězství, přičemž žádný jiný tým na svém vlastním kluzišti nezapsal dvojciferný počet porážek. Zlínští patří ve většině týmových statistik k extraligovému podprůměru, ale třeba v oslabení jsou na tom svěřenci Luboše Jenáčka o něco lépe – s úspěšností 81,63 % patří zhruba doprostřed extraligové tabulky. Avšak rozhodně hůře brání přesilovky na domácím ledě, tam mají totiž úspěšnost pouze 75,68 %.

Po příchodu nových, většinou zahraničních, posil se Zlín celkem rozjel. V posledních deseti kolech nasbíral čtrnáct bodů, což by ho řadilo zhruba do středu tabulky. Novici ve zlínské sestavě pomohli k rozjezdu také některým dalším hráčům. Bodově se začalo více dařit například Danielu Gazdovi (9+3), který je v současnosti spolu s Antonínem Honejskem (5+7) nejproduktivnějším hráčem mužstva. O to více je pro Berany cenné, že jsou oba odchovanci klubu. Jak si žlutomodří povedou v duelu proti hokejistům z východu Čech?

Sestavy z minulého utkání


Kašík – Gazda, Mamčics, Němec, Suhrada, Ferenc, Žižka, Novotný – Mallet, Honejsek, Kubiš – Michasjonok, Veselý, Zabusovs – Vopelka, Sedláček, Frömel – Fryšara, Karafiát, Flynn.