Preview k zápasu
pá 25.12.2020 | Tomáš Kalas | Foto: Lukáš Urbaník / PSG Berani Zlín

Na Štěpána míří Hradečtí do Zlína. Vyhrají tam i napodruhé?

Po krátké pauze během vánočních svátků přichází pokračování extraligového kolotoče a v následujícím týdnu sehrají hradečtí hokejisté rovnou tři zápasy. Na svatého Štěpána rozehrají souboj se zlínskými Berany a rádi by se na nadcházející souboj s Libercem naladili výhrou, čímž by navíc zastavili sérii dvou proher za sebou. Úvodní buly na Zimním stadionu Luďka Čajky je naplánováno na 17:00.

„Zlín hraje na domácím ledě vždycky dobře, není jednoduché tam hrát.“

#24 Petr Zámorský (o souboji se Zlínem)

Vánoce jsou pro většinu lidí nejhezčími svátky v roce. Obránce Hradce Petr Zámorský jako rodilý Zlíňák zvolil oslavu nejenom Štědrého dne na domácí půdě. „Slavili jsme doma, protože jsme se tam dlouho nedostali. Chtěli jsme i, aby malá konečně viděla všechny babičky a dědečky,“ prozradil. V městě na pomezí Valašska a Slovácka však Zámorský nezůstaval, neboť 25. prosince se již hlásil na zimním stadionu v Hradci. „To mě nenapadlo. Nemělo by to zřejmě ani jednoprocentní šanci na úspěch, takže jsem pošetřil telefonní linky a nijak to nezkoušel,“ odpověděl se smíchem nejproduktivnější obránce hokejového ročníku 2018/19 na dotaz, zda by nebylo lepší počkat na příjezd týmu ke zlínskému zimnímu stadionu.

Oslav v rodinném kruhu si ale hokejisté moc neužili, na Boží hod už obvykle přichází trénink před dalším hracím dnem. „Všichni jsme si na to už zvykli. Tak to bohužel je, 26. prosince musíme do práce. Ale patří to k tomu, naopak máme zase volno na Silvestra, takže je to úplně v pohodě,“ nabízí pohled na dlouholetou hrací šablonu na konci roku Zámorský. Ten navíc ve Zlíně dlouhou dobu hrál a patřil ke stěžejním hráčům mančaftu, každé utkání na tamním ledě je tak pro něj zvláštní. „Bydlím tam, znám tam skoro každého a je to pro mě určitě odlišné utkání. Úvodním buly to však přestávám vnímat, navíc je to dlouho, co jsem pryč, k tomu se hraje bez diváků.“

Co očekávat od sobotního soupeře? „Tu porážku na Spartě budou chtít odčinit, zítra očekávám, že budou nabruslení. Hrají doma vždycky dobře, přijde mi, že je trochu odlišný mančaft doma a venku. Není tam jednoduché hrát, musíme se na to nachystat, podat stoprocentní výkon a vyhrát,“ říká hradecká #24 uvědoměle. Je pravdou, že zimní stadion v městě Tomáše Bati nepatří obecně mezi hokejisty k těm nejoblíbenějším. „Všem se tam hraje špatně. Není to asi zimákem, doma jsou ale vždy agresivní, bruslivý a celkově nepříjemný soupeř. Všichni tam budou určitě na zápas natěšení a budou chtít bodovat,“ uzavírá před soubojem obránce se zkušenostmi ze Švédska.

BedřichKöhler
Vytáhlý útočník strávil pod Bílou věží celkem tři ročníky, přičemž v sezónách 2016/17 a 2017/18 výrazně pomohl Hradci k největším úspěchům místního hokeje.

Trápící se Berani mají za sebou desetigólový příděl

Poslední zápas před Štědrým dnem si Zlínští představovali odehrát rozhodně lépe. V největší české aréně dostali už během prvních dvaceti minut tři branky, a nakonec si odvezli ze souboje s pražskou Spartou vysokou prohru 0:10. Jak nicméně podotkl trenér Martin Hamrlík, Zlín se potýkal s absencí několika hráčů a čelit takové první útočné lajně, jakou má Sparta, bylo pro oslabené Ševce velmi náročné. Berani tak schytali deset gólů od Sparty poprvé po dlouhých 17 letech, avšak v utkání hraném 10. října 2003 dokázali dát alespoň čtyři branky.

Přitom do Prahy jel tým z Baťova města v dobrém rozpoložení, když dokázal v předešlých dvou špílech okrást o body týmy z mnohem vyšších pater tabulky, než se sám nachází. Nejprve doma přetlačii ve velice bojovném měření sil Plzeň těsným výsledkem 2:1, na začátku vánočního týdne pak dokázal srazit Mladou Boleslav a získal na jejím stadionu dva body za výhru 3:2 v prodloužení. Jinak se ale Zlínským příliš nedaří. A to hlavně na vlastním stadionu, kde z 12 zápasů padli hned v devíti případech. Brankář Daniel Huf směrem k této negativní bilanci žehral na absenci diváků, leč výhody domácího ledu se v tomto ročníku stírají. Venku už mají Berani o poznání lepší bilanci, když tam z posledních pěti špílů vyhráli hned třikrát, například i na ledě Bílých Tygrů.

Týmovou produktivitu táhne odchovanec Antonín Honejsek, který zejména v ročníku 2013/14 pomohl Ševcům k vysněnému titulu 36 kanadskými body. V současnosti za 22 zápasů vstřelil pět branek a na dalších 13 nahrál a s celkem 18 body je s velkým náskokem nejproduktivnější hráč týmu. Skvadra z města na valašsko-slováckém pomezí má slušnou hru jak v přesilovce, tak i v oslabení. Zatímco v procentuálním využití přesilovek je na sedmém místě (Hradec je 11.), v oslabení je ještě o dvě místa níže (Hradec drží druhé místo). Po budějovickém Motoru mají však Ševci druhou nejhorší obranu (77 inkasovaných) a třetí nejslabší útok (52 vstřelených).

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu prosince. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Lukeš – Blain, Nedomlel, F. Pavlík, Šalda, Zámorský, Jank, Váchal – Lev, Cingel, Kevin Klíma – Smoleňák, Koukal, Perret – Kelly Klíma, Zachar, Sklenář – Pilař, Morong, Síla.