Preview k zápasu
ne 25.12.2022 | Jan Hirsch, Jan Vavřina

Na Štěpána zpět do akce, Hradec přivítá Motor. Už bez Modrého

Sotva stihli hráči Mountfieldu strávit vánočního kapra s bramborovým salátem, už je čeká další utkání. Naposled se svěřenci Tomáše Martince radovali z výhry 6:3 na ledě kladenských Rytířů, která byla už čtvrtá v řadě. Navázat se pokusí proti českobudějovickému Motoru, který se momentálně nachází na předposlední příčce a před zápasem v Hradci sáhl k výměně hlavního trenéra. Jestli se Hradeckým podaří zvítězit, ukáže duel, který startuje v pondělních 16:00.

„Rodina je pro mě nejvíc, takže jsem si ten společný čas moc užil.“

#33 Jan Růžička (o Vánocích)

Dva dny před Vánoci se Východočeši utkali s Kladnem, na jehož ledě zvítězili 6:3 i s Janem Růžičkou v brance. „Zápas to byl náročný. První třetina se nevyvíjela úplně podle našich představ, ale jsme rádi, že jsme zápas nakonec zvládli otočit a zvítězili jsme. Jsou to důležité tři body, které se nerodily snadno,“ komentuje výhru hradecký gólman, pro něhož to byl první zápas od prohry 0:5 s Olomoucí. „Po delší době jsem se dostal do brány. Kivi chytal výborně, takže jsem chtěl navázat na jeho práci. Byl to těžký začátek, ale kluci mi pomohli. Nebýt jich, tak jsme možná body z Kladna ani nevezli. Jsem strašně rád, že se mi po delší době podařilo zvítězit a že jsme si připsali tři body do tabulky, protože to je to nejdůležitější,“ má jasno rodák z Mladé Boleslavi.

Po zasloužené výhře přišlo také zasloužené volno a Štědrý den. Jak probíhaly svátky u Růžičků? „Byly krátké, ale čas s rodinou trávím hrozně rád. S přítelkyní jsme si udělali Vánoce o den dřív, 24. jsem strávil u rodičů a 25. už zpátky na tréninku. Rodina je pro mě nejvíc, takže jsem si ten společný čas moc užil. Teď už se ale zase těším, až vyjedeme na led a budeme hrát zápasy,“ pochvaluje si hráč s třiatřicítkou na zádech.

Vánoční atmosféru ze sebe ale musí on i celé mužstvo rychle otřást, v pondělí je čeká souboj s Motorem. „Budějovice jsou velice kvalitní mužstvo. Na to, jaký mají kádr, se v tabulce asi nepohybují tam, kde by si představovaly. Určitě nás nečeká nic jednoduchého, mají výborné útočníky, na které si budeme muset dát pozor. Důležité bude vyvarovat se oslabení, protože Budějovice mají hráče, kteří to umí sehrát,“ charakterizuje soupeře 25letý brankář. Před domácími fanoušky bude jeho tým chtít udržet a ideálně i vylepšit 8. místo v extralize. „Určitě by bylo fajn, kdybychom potvrdili body z Kladna. Tabulka je neskutečně vyrovnaná a je důležité bodovat. Věřím, že se nám před domácími fanoušky povede na poslední výhru navázat,“ zakončuje Jan Růžička.

MartinsDzierkals
Lotyšský forvard si už vyzkoušel angažmá v Kanadě, Americe i KHL, kde oblékal dres Dinama Rigy. Právě z něj před minulou sezonou přestoupil do Plzně, kde získal 32 kanadských bodů. Poté se rozhodl pro další českou štaci, tentokrát na jihu Čech.

Letošní Motor – předposlední místo a trenérská změna

Do Hradce Jihočeši nepřijedou úplně v nejlepší formě. Z posledních pěti zápasů třikrát prohráli, přičemž nejčerstvější vzpomínky mají na porážky 2:5 od Litvínova a 1:2 od Mladé Boleslavi. Ročník sice odstartovali sérií tří výher, poté ale následovala hrůzná šňůra devíti krachů. Celkově mají po 29 zápasech Budějovice bilanci 11 výher a 18 proher a s 33 body jsou druhým nejhorším klubem celé extraligy, na poslední Kladno mají náskok jen tří bodů. I to dovedlo vedení kluku ke změně na pozici hlavního trenéra. V této roli skončil na Boží hod Jaroslav Modrý, jehož kompetence převzal dosavadní asistent David Čermák. Realizační tým po Novém roce doplní také Jiří Novotný.

Hráči Motoru by se potřebovali zlepšit v produktivitě, 68 vstřelených gólů je třetí nejmenší počet v extralize. Problémy mají také v oslabeních, ubránit se jim povedlo jen 79,65 % početních nevýhod, za což jim taktéž patří třetí místo od konce. Co se týče přesilovek, jsou Jihočeši s 16,80% úspěšností desátí. Velkým trápením jsou pro Budějovické venkovní utkání. Z 15 zápasů na cizích stadionech vyhráli jen třikrát, dvanáctkrát se na jih Čech vraceli bez bodů.

Individuálním statistikám Motoru vévodí 39letý Lukáš Pech (5+21), který je druhým nejlepším nahrávačem extraligy. Daří se také kapitánu Milanu Gulašovi, který má na kontě 12 gólů a 3 asistence, a je tak nejlepším střelcem svého týmu. Zahrozit umí také Martins Dzierkals (4+8) nebo Martin Hanzl (8+12). Obranné řady ztuží Jan Štencel (4+9), Roman Vráblík (3+6) a taky nedávno příchozí Daniel Gazda, který za 9 zápasů stihl nasbírat 5 bodů (3+2). Brankářské duo Jihočechů tvoří Jan Strmeň (92,19 % úspěšnost, 2,19 gólů na zápas), který odchytal 13 zápasů a Dominik Hrachovina (89,43 % úspěšnost, 2,89 gólů na zápas) který si zachytal v 18 duelech.

Sestavy z minulého utkání

J. Růžička – Jank, McCormack, Marcel, Blain, Rosandič, F. Pavlík, Piegl – Cingel, Lalancette, Lev – R. Pavlík, Pilař, Okuliar – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Doležal, Štohanzl, Kelly Klíma.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 9 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je k dostání vždy od 12:00 hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět. Včetně soutěže o zajímavé ceny!