Akademie ČH
čt 9.3.2023 | Tomáš Prodělal, Jan Vavřina

Nadstavba je minulostí, nyní dorost v osmifinále vyzve Porubu

Druhý nejstarší akademický celek Mountfieldu minulý týden zakončil svou pouť nadstavbou na šestém místě se ziskem 33 bodů. Nyní však přichází vrchol sezony, na který se všichni těšili. Nastal totiž březen, a to v našich hokejových končinách znamená začátek vyřazovacích bojů. V tom tabulkové umístění svedlo proti Lvům ostravskou Porubu. První duel osmifinále se hraje v pátek od 17 hodin pod Bílou věží.

Svěřenci medailisty z Nagana Davida Moravce svou sezonní pouť začali druhým místem ve skupině C za třineckými Oceláři, které jim zajistila postupku do skupiny o výchozí pozici pro play-off. V té už se však Ostravanům tolik nedařilo. 22 soubojů Porubě vyneslo stejný počet bodů se záporným skóre 67:85 a jedenácté místo v nadstavbě. Týmové bodování vede Oleksij Jevtěchov, který za 21 utkání stihl nasbírat velmi solidní bilanci 10+15. Nejlepším střelcem týmu je Petr Sobol, jenž stihl během nadstavby rozvlnit síť hned jedenáctkrát. Samuel Sobol má s úspěšností 90,79 % na starosti prostor tří tyčí.

Osmifinále se hraje pouze na dva vítězné zápasy a startuje v pátek 10. března. Mountfield jako lépe postavený celek hostí první a případně rozhodující třetí utkání (úterý 14. 3.), Poruba to druhé (neděle 12. 3.). Letos oba vzájemné zápasy vyhráli Východočeši a to v poměru 3:1 a 4:0.

Václav Pánek: Poruba je velmi nepříjemný a houževnatý soupeř

VáclavPánek
Svěřenci hradeckého trenéra odehráli v nadstavbě 22 duelů, ve kterých zaznamenali 9 výher, 33 bodů a se skóre 75:73 obsadili 6. příčku.

Skončila vám nadstavba. Jak jste spokojený s výsledným umístěním?
Když bych měl odpovědět krátce, tak bych řekl, že jsme spokojení. Nicméně je tam samozřejmě spousta věcí, na kterých musíme neustále pracovat. Jsou zápasy, které se nám nevyvedly. Vítězná série nám pomohla k umístění, kdy jsme měli šňůru několika výher za sebou a dařilo se nám v podstatě všechno, na co jsme sáhli. Poslední dobou jsme měli krizi, nicméně doufám, že svou prací jsme se teď vrátili na vlnu, která může přinést úspěch do play-off.

Čeká vás Poruba. Jaký to je mančaft a jak se na něj připravujete?
Dvakrát jsme je porazili, což samozřejmě nic neznamená. Říkali jsme to i klukům. Jde o velmi pracovitý mančaft, který může porazit každého. Mají ve svém středu hráče, kteří umí situace řešit hokejově, což se u jiných týmů tak často nevidí. Když vezmu poslední zápas s nimi, tak jsme sice vyhráli 4:0, ale Poruba, když byla na kotouči, tak byla velmi nebezpečná a měli jsme štěstí, že jsme neobdrželi žádnou branku. Je velmi nepříjemným a houževnatým soupeřem. Je velmi důrazná, hlavně v utkání, co jsme hráli u nich, byla velmi nepříjemná. Nebude to rozhodně žádná sranda, v play-off se může stát cokoliv.

Mohl byste lidem přiblížit, jak u dorostu vypadá příprava na takovou sérii?
My se celou sezonu připravujeme každý zápas stejně. S kluky máme spíš individuální videa než nějaké systémové, protože systému je oproti áčku rozhodně méně než u dorostu. Říkáme si různé varianty nějakých situací, které po klucích chceme. Když to vezmu konkrétně na soupeře, tak v předzápasových přípravách vypícháváme nějaké charakteristiky hry soupeře, na které se připravujeme. Ať už v trénincích nebo bezprostředně před utkáním a na předzápasové poradě.

Jaká je nálada v kabině? Půjdete do osmifinále v plné zbroji a jaká je natěšenost?
Doufám, že natěšenost je velká, u nás trenérů určitě, pevně věřím, že i v kabině. Jdeme tam, dá se říct, v plné zbroji se všemi kluky, kteří mohou hrát až na Josefa Janečka a Jakuba Aschenbrennera, který je bohužel dlouhodobě zraněný, takže ti nastoupit nemohou, kromě těchto dvou jsou však všichni k dispozici. Cílem je postup, ale nečeká nás nic jednoduchého.

Rozpis zápasů osmifinále dorostu


OF1, pá 10.3.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC RT TORAX Poruba Poruba
17:00
OF2, ne 12.3.2023
HC RT TORAX Poruba Poruba - Mountfield HK Mountfield HK
12:30
OF3, út 14.3.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC RT TORAX Poruba Poruba
17:45