Tiskové zprávy
pá 29.1.2021 | Jan Vavřina

Návrat kapitána. Hradci vypomůže Dominik Graňák!

Defenzíva Mountfieldu HK bude pro závěr ročníku 2020/21 vyztužena, pod Bílou věž se po angažmá v Karlových Varech vrací slovenský zadák a bývalý kapitán Východočechů Dominik Graňák. Ten se připojí k družině Vladimíra Růžičky v průběhu soboty, o den později by měl být připraven naskočit do zápasu 41. kola na ledě Vítkovic.

Vždy bohatá kolonie slovenských hráčů v kádru Mountfieldu HK se postupně zužovala, až v týmu zůstal jediný v podobě Lukáše Cingela. Nyní se opět rozroste o hráče, který už mezi Lvy strávil dva ročníky – 2017/18 a 2018/19. V aktuální sezóně odehrál za Energii 35 duelů s bilancí 1+6, zapsal ale také -11 ve statistice +/-.

Důvody příchodu dvanáctinásobného účastníka světových šampionátů či olympijských her v Pchjongčchangu představuje generální manažer Aleš Kmoníček. „S trenéry jsme zvažovali různé možnosti posílení či doplnění kádru před play off. Domníváme se, že v útoku bychom potřebovali rozdílového, koncového hráče, ale ten momentálně na trhu není, nebo je nad naše finanční možnosti. Vzhledem k odchodu dvou obránců v probíhající sezóně chtěli trenéři doplnit mužstvo právě v defenzívě. Věříme, že s ohledem na své bohaté zkušenosti pro nás bude Dominik především v play off velmi důležitým hráčem,“ říká zástupce Mountfieldu HK.

Extraligové kluby mají ještě dva dny na změny v kádrech, přestupový trh se uzavře o půlnoci 31. ledna. S příchodem Dominika Graňáka má Mountfield HK tým pro zbytek sezóny prakticky uzavřen, žádné další pohyby již neplánuje. Východočeši si však chtějí stejně jako každý rok pojistit služby některých hráčů z Chance ligy formou střídavých startů.

Profil Dominika Graňáka

Dominik Graňák se narodil 11. června 1983 v Havířově. S rodinou se brzy přestěhoval do Třenčína, kde také přišly jeho první hokejové krůčky. V roce 2001 získal s klubem dorostenecký titul. V jednom týmu se potkával i s Mariánem Gáboríkem. Téhož roku se už jako reprezentant do 18 let přesunul do pražské Slavie.

V pražském klubu začal nastupovat za juniory, zároveň zahájil studium na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Již ve druhé sezóně se mu podařilo vypracovat do A-týmu, se kterým slavil mistrovský titul. Poté pomohl pražskému klubu ještě dvakrát do finále, v roce 2004 i 2006 však byla Slavia poražena. Rok 2007 pak přinesl přestup do švédského Färjestadu.

Během pražské anabáze si získal pevnou pozici ve slovenské reprezentaci. Na mistrovství světa si poprvé zahrál v roce 2004, celkově startoval hned na dvanácti světových šampionátech. V roce 2012 se tak podílel i na stříbrné medaili svého celku, o šest let později se zúčastnil olympijských her.

Hned první štace ve Švédsku přinesla Graňákovi titul, konkrétně v ročníku 2008/09. Následující sezónu strávil také v Elitserien, hájil barvy Rögle. Mezi lety 2010 až 2014 působil v Dynamu Moskva, kde si dvakrát sáhl na Gagarinův pohár (2012, 2013). Po konci v Rusku se vrátil do Švédska, tentokrát do Linköpingu, odkud si nakrátko odskočil do švýcarského Fribourgu. Další dva ročníky pak odehrál v barvách Rögle.

V květnu 2017 tento ostřílený obránce rozšířil řady Mountfieldu HK, za který odehrál v sezóně 2017/18 všechna utkání s bilancí 2+18. I to mu pomohlo k premiérové účasti na olympijských hrách v Jižní Koreji. Pro ročník 2018/19 byl jakožto jeden z nejzkušenějších hráčů kádru zvolen asistentem kapitána, na konci října navíc vyměnil "A" na dresu za cennější "C". Za Lvy odehrál v průběhu dvou sezón všechna ligová utkání, poté se rozhodl pro změnu a přestoupil do Karlových Varů.

V dresu Energie nastřádal v sezóně 2019/20 22 bodů (1+21) v 53 duelech a patřil k jednomu z lídrů týmu. Další rok stihl 35 utkání, pár dní před koncem přestupního období se totiž rozhodl pro návrat pod Bílou věž. Tam opráší spolupráci s Vladimírem Růžičkou, pod nímž ve Slavii nakoukl do velkého hokeje.

Statistiky Dominika Graňáka